Förorenade områden

Föroreningarna är en del av vår industrihistoria, det är lämningar från till exempel kemisk industri, träimpregnering, massa- och pappersindustri, varv, glasbruk, gruvhantering och kemtvättar. Det finns många exempel på att föroreningarna är negativa för miljö och hälsa.
Om förorenade områden
De flesta förorenade områdena i Sverige är från perioden då landet genomgick en stor industrialiseringsvåg, samtidigt som det varken fanns miljölagar eller så stor kunskap om kemikaliers och andra ämnens risker för människor och miljö.
Där de ligger kan de läcka ut föroreningar till miljön runt omkring, till exempeltill grundvattnet, brunnar och vattentäkter för dricksvatten. På så sätt påverkar de oss människor. Många djur och växter påverkas då föroreningarna når vattendrag, sjöar och till slut havet. Rent dricksvatten och fisk som går att äta är exempel på ekosystemtjänster som vi får från naturen men som påverkas negativt av gamla föroreningar i mark och i sediment runt hamnar.
Hur tar jag reda på om ett område är förorenat?
Många förorenade områden finns markerade i EBH-kartan Sverige. Att en fastighet är med i databasen behöver inte betyda att den är förorenad. Det anger endast att en verksamhet som kan ha gett upphov till föroreningar finns eller har funnits på fastigheten.
Provtagning behövs för att avgöra om området verkligen är förorenat. Länsstyrelserna publicerar kartorna. Observera att kartan inte ger en helhetsbild av landets förorenade områden. Mer information kan finnas hos andra myndigheter som kommuner, Försvarsmakten, Trafikverket och SGU.
Att köpa en fastighet som eventuellt är förorenad
Kontakta länsstyrelsen eller kommunen om du har frågor om en viss fastighet. På EBH-portalen finns broschyren ”Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet – ditt ansvar”. Den är framtagen med stöd av Naturvårdsverket.
Aktuellt om förorenade områden
Två viktiga utvecklingsområden handlar om ny teknik och en satsning på att ta hand om förorenade sediment. Genom att tillämpa ny undersöknings- och åtgärdsteknik kan vi öka efterbehandlingstakten. Kunskaperna om förorenade sediment är i allmänhet lägre jämfört med förorenade områden på land. Dessutom är erfarenheterna av sedimentsaneringar färre. Vi arbetar med att ta fram ny kunskap för att fler förorenade sediment ska kunna åtgärdas.
Vem gör vad
Arbetet med förorenade områden är en stor fråga som involverar många: kommuner, länsstyrelser, verksamhetsutövare, fastighetsägare samt andra centrala myndigheter.
Vägledning och stöd
Naturvårdsverket ger vägledning bland annat om riskbedömning, riktvärden och ansvarsfrågor. Länsstyrelser och kommuner, verksamhetsutövare, fastighetsägare, exploatörer och konsulter inom området är våra målgrupper.
Statlig finansiering för avhjälpande av föroreningsskador
Kommunerna eller annan huvudman kan ansöka om statlig finansiering från anslaget till länsstyrelsen som samordnar och prioritera saneringsarbetet regionalt. Länsstyrelsen gör i sin tur en ansökan hos Naturvårdsverket, vars uppgift är att samordna arbetet nationellt, prioritera de viktigaste områdena att åtgärda och sedan fördela anslagen.
Ansök om statlig finansiering
Resultat av statlig finansiering
Antal bostäder som kommer att kunna byggas i de kommuner som fått pengar för att sanera för bostadsbyggande.
Kunskapsprogrammet Hållbar sanering
Kunskapsprogrammet Hållbar Sanering utfördes under 2003-2009 på uppdrag av Naturvårdsverket för att öka kunskaperna om risker med förorenade områden och hur dessa bör åtgärdas.
