Producentansvar för elutrustning

Producentansvarsorganisation för elutrustning
En producentansvarsorganisation för elutrustning förebygger eller hanterar avfall från producenters konsumentelutrustning och omfattas av flera krav. Här får du hjälp att förstå dessa, vad du behöver göra och när.
Syftet med producentansvar för elutrustning är att öka insamling, återanvändning och materialåtervinning av elutrustning och förbättra design och materialval.
Sidan vänder sig till
Den som avser bedriva en producentansvarsorganisation för elutrustning.
Lagstiftning
Producentansvaren för elutrustning styrs av EG-direktiv som har genomförts genom förordningar i svensk lagstiftning.
Elutrustning (WEEE)
Övriga lagar med anknytning till producentansvaret
Farliga ämnen
Tillsyn
Vad behöver en producentansvarsorganisation göra?
En producentansvarsorganisations huvudsakliga uppgift är att förebygga eller hantera avfall från producenternas konsumentelutrustning. Innan en producent tillhandahåller en konsumentelutrustning på den svenska marknaden ska producenten anlita eller själv tillhandahålla en producentansvarsorganisation som ser till att producentens elutrustning tas omhand när den blivit avfall.
Sammanfattningsvis är producentansvarsorganisationer skyldiga att:
- Ansöka om godkännande av Naturvårdsverket och invänta beslut.
- Ställa en ekonomisk säkerhet som motsvarar kostnaderna för att samla in och behandla elavfallet enligt krav.
- Tillhandahålla ett lämpligt och rikstäckande mottagningssystem för konsumentelavfall enligt krav och fortlöpande se till att mottagningssystemet uppfyller de kraven.
- Snarast underrätta Naturvårdsverket om förändringar som kan påverka mottagningssystemets lämplighet.
- Om det behövs eller om en kommun begär det, samråda med kommunen om mottagningssystemet, och snarast underrätta Naturvårdsverket om vad som kommer fram vid samråd med kommunen.
- om det behövs, samråda med andra godkända producentansvarsorganisationer om hur mottagningssystemen kan samordnas.
- Ha kravställd information tillgänglig på sin webbsida.
- Informera innehavare av konsumentelavfall enligt krav, bland annat om fördelarna med återanvändning eller annat avfallsförebyggande innehavare av konsumentelavfall kan göra. En producentansvarsorganisation ska även lämna uppgifter till kommunen som kommunen behöver för att uppfylla krav på att informera privathushåll.
- Årligen rapportera till Naturvårdsverket.
- Sätta producenters ersättningsnivå enligt krav. Ersättningsnivån ska ta hänsyn till mängden elutrustning producenten släpper ut på svenska marknaden och Naturvårdsverkets föreskrifter.
- Samverka med andra godkända producentansvarsorganisationer om kostnader för hantering av elavfallet.
- Ha rutiner för internkontroll för att säkerställa att organisationen uppfyller vissa krav.
Ansök om att bli godkänd producentansvarsorganisation
Den som yrkesmässigt samlar in konsumentelavfall ska ha ett godkännande från Naturvårdsverket enligt 56 § i förordningen (2022:1276) om producentansvar för elutrustning. Undantagna tillståndskravet är en kommuns insamling inom kommunen och butiksinsamling.
Naturvårdsverket kan endast besluta om ett godkännande till en producentansvarsorganisation som har:
- Ekonomiska och organisatoriska förutsättningar att upprätthålla ett mottagningssystem som uppfyller kraven i 48 §.
- Uppfyller kravet på likabehandling av producenter enligt 44 §.
- Har samrått med kommunerna enligt 51 §.
- I övrigt kan antas uppfylla kraven i denna förordning. Ett godkännande får förenas med de villkor som behövs och ska begränsas till att avse viss tid, dock längst till tio år.
Ansökningsblankett
Här kan du ladda ner en blankett för att ansöka om att bli godkänd producentansvarorganisation.
Blankett för ansökan (docx)Samråd innan ansökan
Den som avser att driva ett insamlingssystem för konsumentelavfall ska innan ansökan även samråda med andra producentansvarsorganisationer och undersöka möjligheterna att samordna systemet med de andra systemen.
Innan ansökan om att bli en godkänd producentansvarsorganisation ska samråd ske med kommuner eller när en kommun begär det. Syftet med samrådet är att producenternas mottagningssystem ska samordnas med den kommunala avfallshanteringen. Producenterna ska ta hänsyn till de lokala förhållandena i varje kommun.
I samrådet ska producentansvarsorganisationen utförligt redogöra för:
- Om hur mottagningssystemet ska organiseras och drivas.
- Utförligt redogöra för hur systemet ska samordnas med övriga mottagningssystem och kommunernas renhållningsskyldighet av kommunalt avfall.
- Redogöra för vilka dispenser, tillstånd och lov som finns eller ska sökas för verksamheten.
- Undersöka vilka möjligheter kommunerna har att underlätta uppbyggnaden av systemet genom att anvisa platser för insamling eller vidta andra åtgärder.
- Redogöra för vilka dispenser, tillstånd och lov som finns eller ska sökas för verksamheten.
- Undersöka vilka möjligheter kommunerna har att underlätta uppbyggnaden av mottagningssystemet genom att anvisa platser för insamling eller vidta andra åtgärder. Kommunen ska ges tillfälle att lämna synpunkter på redogörelsen.
Redogör för hur krav följs
Beskriv och styrk i ansökan hur producentansvarsorganisationen lever upp till krav som producentansvarsorganisationer behöver följa:
- Ha de ekonomiska och organisatoriska förutsättningarna för att driva ett mottagningssystem av konsumentelavfall
- Förberedelse för återanvändning ska möjliggöras för avfall som kan förberedas för återanvändning.
- Ge producenter, oavsett storlek och ursprung, möjlighet att anlita en producentansvarsorganisation att ta hand om elutrustning som blir avfall från producenten utan villkor som diskriminerar någon producent.
- Internkontroll för att säkerställa kvaliteten på de uppgifter som rapporteras till Naturvårdsverket lämnas enligt 63 §.
- Hur producentansvarsorganisationen bidrar till att nå återvinningsmålen i förordningen.
- Lämna de uppgifter till kommunen som kommunen behöver för att uppfylla kravet på att lämna information till privathushåll enligt 86 §.
- Tillgängliggöra vilka producenter som har anlitat producentansvarsorganisationen på sin webbplats.
Styrkande av uppgifter behövs, och kan bifogas i bilagor.
Ställ en ekonomisk säkerhet
En producentansvarsorganisation ska ställa en säkerhet som motsvarar kostnaderna för att samla in och behandla det konsumentelavfall som producentansvarsorganisationen ska ta hand om.
Ni behöver redovisa en storlek på ekonomisk säkerhet som kan antas vara betryggande och täcka kostnaderna för insamling och behandling av konsumentelavfallet i er ansökan till Naturvårdsverket.
Formen för säkerheten behöver inte vara fastställd vid ansökan men beloppet och hur ni har kommit fram till det ska framgå av ansökningshandlingarna.
Godkända producentansvarsorganisationer
I Sverige finns det två godkända producentansvarsorganisationer för konsumentelavfall, El-Kretsen och Recipo.
Tillhandahåll ett mottagningssystem
En producentansvarsorganisation ska tillhandahålla ett lämpligt och rikstäckande mottagningssystem för konsumentelavfall.
För att ett mottagningssystem ska anses vara rikstäckande ska det finnas mottagningsställen i varje kommun med en geografisk spridning inom kommunen. Hänsyn ska tas till befolkningstäthet och övriga omständigheter.
Utöver att vara rikstäckande ska mottagningssystemet uppfylla följande för att anses lämpligt:
- Ha lättillgängliga mottagningsställen där den som vill lämna ifrån sig konsumentelavfall kan göra det gratis och enkelt.
- Gratis hämta konsumentelavfall som har tagits emot från yrkesmässig insamling av elavfall, exempelvis från butiker. Det ska hämtas vid den plats där det har tagits emot, eller på en plats som den som har tagit emot avfallet och producentansvarsorganisationen har kommit överens om.
- Gratis hämta konsumentelavfall som kommunen har samlat in och vill lämna till systemet. Det ska hämtas vid minst en av kommunens platser för hantering av avfall .
- Säkerställa att insamlingen sker på ett sådant sätt att förberedelse för återanvändning möjliggörs för avfall som kan förberedas för återanvändning och så att materialåtervinning inte försvåras.
- Säkerställa att det elavfall som samlas in behandlas på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt.
- Säkerställa att systemet effektivt bidrar till att nå målen för återvinning i denna förordning, och att systemet bedrivs på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt i övrigt.
Producentansvarsorganisationen ska fortlöpande se till att mottagningssystemet uppfyller kraven.
Samordning mellan det egna och andras mottagningssystem
En producentansvarsorganisation ska samordna mottagninssystemet med övriga producentansvarsorganisationers mottagningssystem och kommunernas insamling av kommunalt avfall.
- Kommuner ska ges tillfälle att lämna synpunkter på hur mottagningssystemet organiseras.
- Samråda med andra godkända producentansvarsorganisationer och i samrådet undersöka möjligheterna att samordna mottagningssystemet med övriga mottagningssystem.
- Driften.
- Om det behövs, samråda med andra godkända producentansvarsorganisationer om hur systemen kan samordnas.
Informationskrav
I den årliga rapporteringen till Naturvårdsverket ska producentansvarsorganisationen redovisa vilka åtgärder som har vidtagits under föregående kalenderår för att uppfylla de nedan angivna informationskraven.
Producentansvarsorganisationen ska
Informera Naturvårdsverket om förändringar och samråd
Producentansvarsorganisationen ska snarast underrätta Naturvårdsverket om:
- Sådana förändringar av hur mottagningssystemet organiseras eller drivs som kan påverka bedömningen av mottagningssystemets lämplighet och täckningsgrad.
- Vad som kommer fram vid samråd med kommun.
Lämna uppgifter till kommunen gällande information till privathushåll
En producentansvarsorganisation behöver lämna de uppgifter till kommunen som den behöver för att uppfylla kravet på att lämna information till privathushåll.
Hålla sin webbplats uppdaterad
En godkänd producentansvarsorganisation ska på sin webbplats göra information tillgänglig om
- Vilka som äger producentansvarsorganisationen.
- Vilka producenter som har anlitat producentansvarsorganisationen.
- Hur den ersättning som tas ut från en producent beräknas, angett i kronor per såld elutrustning eller per kilogram elutrustning som släppts ut på den svenska marknaden.
- På vilka grunder producentansvarsorganisationen väljer att anlita aktörer för att hantera avfall.
- Hur producentansvarsorganisationens verksamhet bidrar till att nå återvinningsmålen i 24-27 §§.
Informera innehavare av konsumentelavfall
En godkänd producentansvarsorganisation ska vidta lämpliga åtgärder för att informera innehavare av konsumentelavfall om:
- Fördelarna med att återanvända elutrustning eller vidta andra avfallsförebyggande åtgärder.
- Skyldigheten att sortera ut elavfall och hålla det skilt från annat avfall.
- Syftet med att hantera elavfall skilt från annat avfall.
- Var utsorterat konsumentelavfall kan lämnas.
- Vilka möjligheter det finns att återvinna elavfall och vilken miljönytta detta ger.
- Hur producentansvarsorganisationen säkerställer att insamlingen och den fortsatta hanteringen av konsumentelavfallet sker på ett säkert sätt, även med avseende på personlig information som kan finnas lokalt lagrad i elavfallet.
- Vikten av att minska nedskräpningen.
Rapportera uppgifter till Naturvårdsverket
En godkänd producentansvarsorganisation ansvarar för att årligen, mellan 1 januari och senast den 31 mars, rapportera in insamlad och behandlad mängd konsumentelavfall för föregående år. Producentansvarsorganisationen ska rapportera följande uppgifter:
- Om konsumentelavfallet har behandlats i Sverige, inom EES eller i ett land utanför EES, samt om det behandlats genom att förberedas för återanvändning, materialåtervinnas, återvunnits på annat sätt eller bortskaffats.
- Vikten på det konsumentelavfall som samlats in i varje kommun i Sverige och lämna uppgifter om vilka producenter och producentombud som har anlitat producentansvarsorganisationen.
- Vad organisationen under föregående kalenderår gjort för att informera innehavare av konsumentelavfall enligt kraven.
Rapportera i vår e-tjänst
Uppgifter lämnas i Naturvårdsverkets e-tjänst för producentansvar.
E-tjänst för producentansvarKostnader och intäker
Här hittar du information om en producentansvarsorganisations kostnader och intäkter.
Sätt producenters ersättningsnivå med differentierade avgifter
Syftet med differentierade avgifter är att motivera till mer hållbara produktions- och konsumtionsmönster. Det innebär i praktiken en differentiering av ersättningen som tas ut av producentansvarsorganisationer för deras anslutna producenter. Vilket är tänkt att styra producenterna mot att släppa ut produkter på marknaden som bidrar till en cirkulär ekonomi i större utsträckning.
Genom att kostnader för uttjänta produkter inkluderas i produktpriserna skapas mer incitament för producenterna att, när de utformar sina produkter, i högre grad beakta möjligheter till materialåtervinning, återanvändning och reparation och förekomsten av farliga ämnen. Bestämmelserna om differentierade avgifter är en del av de minimikrav för producentansvar i och med revidering av Europaparlamentets och rådets direktiv (2008/98/EG) om avfall (avfallsdirektivet).
De differentierade avgifterna som en producent ska betala till en producentansvarsorganisation för omhändertagande av avfall från elutrustning genomfördes i svensk rätt i och med bemyndigande i miljöbalken för Naturvårdsverket att ta fram en föreskrift om kriterier för hur ersättning till producentansvarsorganisation ska bestämmas.
I förordning (2022:1276) om producentansvar för elutrustning ges Naturvårdsverket bemyndigande att meddela föreskrifter om vad en producentansvarsorganisation ska ta hänsyn till när avgifterna utformas.
Den avgift en producent ska betala till producentansvarsorganisationen ska ta hänsyn till:
- Elutrustningens reparerbarhet.
- Innehåll av farliga ämnen och blandningar i elutrustningen.
- Innehåll av återvunnet material i elutrustningen.
Eller omständigheter utöver de som anges i ovan och som innebär att en elutrustnings miljöpåverkan under dess livscykel beaktas.
En sådan föreskrift har tagits fram och gäller sedan den 5 januari 2023. Tillämpningen av föreskriften skall ske från och med 1 januari 2024.
Tillsynsavgift
Godkända producentansvarsorganisationer ska betala en tillsynsavgift på 275 000 kr per kalenderår.
Regeringen har beslutat om avgifterna i 7 kap. 8 e § och 8 f § förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken.
Tillsynsavgiften används till att hålla ett digitalt register över alla producenter samt att se till att bestämmelserna om producentansvaret följs.
Samverka om kostnader med andra producentansvarsorganisationer
En godkänd producentansvarsorganisation ska samverka med andra godkända producentansvarsorganisationer om hur kostnader för det elavfall som har samlats in ska fördelas. Då ska producentansvarsorganisationerna ta hänsyn till den mängd elutrustning som producenter som anlitar respektive producentansvarsorganisation släpper ut på den svenska marknaden.
Kostnader för historiskt avfall
En godkänd producentansvarsorganisation ska ha rutiner för att fördela kostnader för hanteringen av historiskt konsumentelavfall proportionellt mellan producentansvarsorganisationer som är godkända när kostnaderna uppstår.
Historiskt konsumentelavfall är konsumentelutrustning som har släppts ut på unionsmarknaden före den 14 augusti 2005 och som har blivit konsumentelavfall.
Agera producentombud för utländska producenter
Ett producentombud är den som via fullmakt tagit över alla skyldigheter som producentansvaret medför. Företag som är etablerade i ett annat EU-land kan via fullmakt utse producentombudet. Producentombudet ska vara etablerat i Sverige.
Det är möjligt för en godkänd producentansvarsorganisation att agera producentombud. En utländsk producent kan ha avtal med en producentansvarsorganisation för att ta hand om det elavfall som uppstår och samtidigt utse samma PRO som producentombud.
Observera att respektive producent eller utsett producentombud alltid bär ansvaret för att anmälda uppgifter som kontaktinformation stämmer hos Naturvårdsverket! Om e-postadressen är fel riskerar man att gå miste om viktig information, till exempel påminnelser inför rapporteringsperioden.
Utländska producenter eller producenter som säljer på distans inom EU
En producent av elutrustning som är etablerad i Sverige och säljer elutrustning till ett annat land inom EU, där producenten inte är etablerad, utse ett producentombud i det landet. Producentombudet ska fullgöra det ansvar som producenten har i det landet enligt de nationella bestämmelser som genomför direktiv 2012/19/EU (dvs. EU:s WEEE-direktiv). Om ni sätter elutrustning på marknaden till fler länder inom EES, ska ni utse ett producentombud i varje land.
Enligt WEEE-direktivet ska en producent i ett annat EU-land där denne inte är etablerad utse ett behörigt producentombud. Producentombudet ska ta ansvar för producentens skyldigheter i det landet och innefattar anmälan, meddela förändringar, rapportering, och den tillsyn som kan bli gentemot producenten. Sammanfattat innebär det att producentombudet ska:
- Uppfylla alla nationella producentskyldigheter, t ex rapportering.
- Kommunikation med det nationella registret över producenter.
- Tillhandahålla all relevant producentinformation på begäran till det nationella registret.
- Informera producenten om alla relevanta nationella skyldigheter och information som berör producenten.
- Ansvar för betalning av eventuella avgifter.
- Acceptera åtal i händelse av bristande efterlevnad.
Producentombudet ansvarar för att fullgöra producentansvaret i sin helhet. Implementeringen av direktivet kan dock skilja sig åt mellan olika EU-länder så man behöver kontrollera vad som gäller i respektive medlemsland.
Enklast kontrollerar du detta genom det europeiska nätverket för WEEE-register:
Ombud för en producent
Det är skillnad på ett ombud och ett utsett producentombud med uppvisande av fullmakt och åtar sig att ta ansvar för de skyldigheter som producenten har i ett EU-land. Ett ombud kan vara en person eller konsultbolag som hjälper en producent med vissa åtaganden som att exempelvis sköta rapporteringen till Naturvårdsverket. Det är fortfarande producenten som ska meddela förändringar i anmälan till Naturvårdsverket och påförs eventuella miljösanktionsavgifter vid en överträdelse. Ett ombud är inte tillräckligt om en producent inte finns etablerade i ett EU-land där elutrustning sätts på marknaden, då måste ett producentombud utses.
Distansförsäljning inom EU
Den producent som är etablerad i Sverige och säljer på distans till en annan medlemsstat där de inte är etablerade är skyldig att utse ett producentombud i det landet.
Den som är etablerad i ett annat EU-land och säljer elutrustning på distans till användare i Sverige ska utse ett producentombud i Sverige.
Producenter från tredje land som säljer via distans till användare i Sverige ska anmäla sig till Naturvårdsverket alternativt får utse ett producentombud som är etablerad i Sverige.
En producent i en annan medlemsstat i EU som säljer till en svensk producent och som vill rapportera i stället för den producenten måste utse ett producentombud i Sverige.
Om en producent är etablerad i en annan EU-medlemsstat och har en filial i Sverige vill agera producent för de produkter de sätter på den svenska marknaden kan det använda sig av möjligheten att utse ett producentombud representant som är etablerat i Sverige. Det är då det producentombudet som utses som ska anmäla sig till producentregistret och i anmälan uppge vilket bolag producentombudet företräder. Eftersom det i dessa situationer finns återförsäljare här i Sverige som är att betrakta som producenter så måste företaget/filialen också kontakta och komma överens med dessa återförsäljare om att företaget/filialen genom producentombud tar över producentansvaret.
Producenter utanför EU
Rätten att utse ett producentombud trots att det finns svenska återförsäljare som är att anse som producenter gäller inte för företag etablerade utanför EU. En filial till ett sådant företag kan inte anmälas som producent eftersom en filial inte anses etablerad i Sverige och utgöra en separat juridisk person utan är en del av det utländska företaget. Med "etablerad i Sverige" avses att ha hemvist eller säte i Sverige och bedriva en yrkesmässig verksamhet här.
Företag etablerade utanför EU som säljer produkter på distans direkt till slutanvändare i Sverige ska själva vara anmälda som producenter i Sverige, men kan välja att anmäla sig genom ett ombud. Det ska inte förväxlas med ett producentombud och skillnaden är att ett ombud inte övertar företagets skyldigheter som producent.
Defintioner
Elutrustning
De produkter som omfattas är de som är avsedda att användas med en spänning på högst 1000 volt växelström eller 1500 volt likström, och som:
- är beroende av elektrisk ström, elektromagnetiska fält, eller
- är utformade för generering, överföring eller mätning av elektrisk ström eller elektromagnetiska fält
Om din produkt uppfyller ovanstående kriterier är det sedan funktionen hos din produkt som avgör om den omfattas eller inte. De produkter som omfattas är de som har en funktion och som exemplifieras under produktkategorierna i 21§ till Förordning (2022:1276) om producentansvar för elutrustning.
Observera att alla kategorier kan utgöra både konsumentelutrustning och annan elutrustning än konsumentelutrustning.
Producent
Producent är den som i samband med yrkesmässig verksamhet, mot betalning eller gratis göra en elutrustning tillgänglig för distribution, förbrukning eller användning på den svenska marknaden.
Om ni faller in under minst en av följande punkter är ni producent:
- Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke tillverkar eller låter tillverka eller utforma en elutrustning och tillhandahåller den på den svenska marknaden.
- Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke säljer en elutrustning på den svenska marknaden som har tillverkats av någon annan, om det för elutrustningen inte finns en producent enligt 1 vars varumärke förekommer på elutrustningen.
- Är etablerad i Sverige och släpper ut en elutrustning från ett annat land på den svenska marknaden.
- Säljer en elutrustning på distans direkt till en användare i ett land inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) där säljaren inte är etablerad.
Det är inte automatiskt så att om det står ett eget varumärke på produkten så är det dem som är producent, utan det avgörs utifrån vem som tillhandahåller den elektroniska produkten på den svenska marknaden.
En producent är inte per definition endast tillverkare av elutrustning. En verksamhet som tar in elutrustning på den svenska marknaden eller säljer direkt på distans från utlandet till konsumenter i Sverige är också producenter. Med konsument avses både privathushåll och företag.
Konsumentelutrustning
Elutrustning som normalt används i privathushåll och även elutrustning som är ämnad att användas både i privathushåll och av yrkesmässiga användare. Även om elutrustningen används yrkesmässigt räknas den alltså som konsumentelutrustning om det är en produkt som normalt kan finnas och användas av hushåll. Det är elutrustningens konstruktion, funktion och normala användningsområde som avgör om den är en konsumentelutrustning eller annan elutrustning.
Exempel på konsumentelutrustning
- Solcellspaneler som både kan sitta på villatak och i en solcellspark
- Datorer, oavsett användning inom ett företag eller av privatperson
- Löpband
- Lysrörslampor
Annan elutrustning
Elutrustning som endast används av yrkesmässiga användare.
Till exempel utrustning som endast är avsedd för yrkesmässig användning, exempelvis i ett restaurangkök eller i en industriverksamhet. Produkter som kan användas av både privathushåll och andra användare än privathushåll ska anses vara konsumentelutrustning och inte annan elutrustning.
Producentansvarsorganisation
En juridisk person som förebygger eller hanterar avfall från producenters konsumentelutrustningar.
Historiskt konsumentelavfall
Konsumentelutrustning som har släppts ut på unionsmarknaden före den 14 augusti 2005 och som har blivit konsumentelavfall.
Släppa ut på marknaden
För första gången tillhandahålla en elutrustning på den svenska marknaden. Vilket gäller när elutrustning levereras för distribution, förbrukning eller användning på marknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller gratis.
Producentombud
Ett producentombud är den som via fullmakt tagit över alla skyldigheter som producentansvaret medför. Företag som är etablerade i ett annat EU-land kan via fullmakt utse producentombudet. Producentombudet ska vara etablerat i Sverige.
Det är möjligt för en godkänd producentansvarsorganisation att agera producentombud. En utländsk producent kan ha avtal med en producentansvarsorganisation för att ta hand om det elavfall som uppstår och samtidigt utse samma PRO som producentombud.
Observera att respektive producent eller utsett producentombud alltid bär ansvaret för att anmälda uppgifter som kontaktinformation stämmer hos Naturvårdsverket! Om e-postadressen är fel riskerar man att gå miste om viktig information, till exempel påminnelser inför rapporteringsperioden.
Ombud
Det är skillnad på ett ombud och ett utsett producentombud med uppvisande av fullmakt och åtar sig att ta ansvar för de skyldigheter som producenten har i ett EU-land. Ett ombud kan vara en person eller konsultbolag som hjälper en producent med vissa åtaganden som att exempelvis sköta rapporteringen till Naturvårdsverket. Det är fortfarande producenten som ska meddela förändringar i anmälan till Naturvårdsverket och påförs eventuella miljösanktionsavgifter vid en överträdelse. Ett ombud är inte tillräckligt om en producent inte finns etablerade i ett EU-land där elutrustning sätts på marknaden, då måste ett producentombud utses.
Mer om elutrustning
Naturvårdsverket har stöd och information till flera aktörer som på olika sätt berörs av producentansvar för elutrustning.
Varför finns producentansvaret?
Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.
