Kvävedioxid, halter i luft, gaturum, timmedelvärde 98-percentil

Granskad: ‎den ‎8‎ ‎februari‎ ‎2024

Halterna av kvävedioxid i gaturum har minskat under de senaste decennierna, men de är fortfarande ett problem i en del tätorter. Under de senaste åren har halterna dock varit betydligt lägre generellt och inga överskridanden av miljökvalitetsnormen för timme har förekommit sedan 2019.

      Inga överskridanden under 2022

      Halterna av kvävedioxid har minskat i Sverige sedan början av 1980-talet, främst till följd av skärpta avgaskrav på motorfordon. Höga halter av kvävedioxid är dock fortfarande ett problem i en del tätorter. Minskningen har gått långsamt under många år, men under de senaste åren har en större förbättring av halterna kunnat ses.

      Lägre halter under de senaste åren

      Miljökvalitetsnormen (MKN) för timmedelvärdet (max 175 timmar > 90 µg/m3) överskreds tidigare i flera av de kommuner som rapporterar data. Sedan 2020 har miljökvalitetsnormen dock följts i samtliga kommuner. Den så kallade 98-percentilen (98 procent av det observerade antalet timmar är lägre än detta värde) motsvarar miljökvalitetsnormens nivå och är det som visas i diagrammet. Den högsta beräknade 98-percentilen under 2022 noterades för Centralesplanaden i Örnsköldsvik och var 88,5 µg/m3.

      Flest antal timmar över MKN för timmedelvärden uppmättes vid Centralesplanaden i Örnsköldsvik följt av Västra Esplanaden i Umeå och Valhallavägen i Stockholm, ingen av dessa överskred dock det tillåtna antalet överskridanden. Under de senaste åren har antalet överskridanden av normen i gaturummen minskat tydligt. 

      Den del av MKN som anger att halterna får vara över 200 µg/m3 i max 18 timmar överskreds inte heller under 2022. Antalet timmar med halter över 200 µg/m3 uppgick som mest till fem, vid Södra Kungsgatan i Gävle, där mätningar skett sedan 2013.

      Fordonstrafik och uppvärmning

      De främsta källorna till utsläpp av kvävedioxid är fordonstrafik samt energiproduktion, uppvärmning och industrier. Utöver direkta utsläpp av kvävedioxid sker i tätorterna även bildning av kvävedioxid från kväveoxid i närvaro av ozon.

      Kvävedioxid påverkar hälsan

      Kvävedioxid kan i sig bidra till en ökad känslighet och har negativa effekter på luftvägarna, såsom irritation och nedsatt lungfunktion. Personer med astma samt barn är särskilt utsatta.

      RELATERADE MILJÖMÅL

      • Frisk luft

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket