Producentansvar för elutrustning

Butiks producentansvar för elutrustning
Butiker som säljer eller skänker ny elutrustning ska ta emot motsvarande elavfall vid köptillfället. Kravet gäller även icke-producenter, och större butiker har extra ansvar.
Syftet är att underlätta för konsumenter att kunna lämna in elavfall så att det kan tas omhand på ett miljöriktigt sätt. Här hittar du information om vad du som butik behöver göra och hur producentansvaret påverkar din verksamhet.
Sidan vänder sig till
Sidan vänder sig till butiker som säljer eller skänker ny konsumentelutrustning. Informationen kan även vara relevant för kommuner som bedriver tillsyn.
Lagstiftning
Producentansvaren för elutrustning styrs av EG-direktiv som har genomförts genom förordningar i svensk lagstiftning.
Elutrustning (WEEE)
Övriga lagar med anknytning till producentansvaret
Farliga ämnen
Tillsyn
Tillhandahåller din butik elutrustning?
Producentansvaret för elutrustning ställer krav på din butik om den tillhandahåller elutrustning. Det gäller informationskrav och mottagande av elavfall från kunder som köper ny elutrustning.
Om du svarar ja på någon av påståendena i tabellen berörs din butik av dessa krav.
Är du en butik som gör följande | Svar |
---|---|
Säljer/skänker konsumentelutrustning | Ja/nej |
Säljer/skänker begagnad elutrustning från andra länder | Ja/nej |
Har en försäljningsyta av konsumentelutrustning på 400 kvadratmeter eller större | Ja/nej |
Säljer/skänker konsumentelutrustning på distans direkt till kund, exempelvis via e-handel | Ja/nej |
Du kan svara ja på mer än ett påstående, oavsett har din butik skyldigheter men de ser olika ut. Mer information finns på denna sida.
Är din butik även producent?
Många butiker klassas som producent av elutrustning. I regel är det företaget eller den butik som först tillhandahåller en elutrustning på den svenska marknaden som är producent. Här hittar du informationen du behöver för att avgöra om din butik klassas som producent och vilka ytterligare krav din butik i sådana fall behöver leva upp till.
Oavsett om din butik är producent eller inte behöver din butik leva upp till vissa krav om butiken tillhandahåller elutrustning. Dessa krav beskrivs på nuvarande sida.
Vad behöver en butik göra?
Om din butik tillhandahåller elutrustning behöver ni sammanfattningsvis
- ta emot elavfall vid försäljningstillfället
- informera om möjligheten att lämna elavfall till din butik
- ta hand om avfallet på ett miljömässigt korrekt sätt. Avfall som består av konsumentelutrustning ska lämnas till en godkänd producentansvarsorganisation
- skyldighet att anmäla insamling av elavfall till Länstyrelsen, samt få tillstånd för eventuell avfallstransport.
Ta emot elavfall
En butik som säljer konsumentelutrustning, oberoende om den är producent eller inte, ska ta emot elavfall om köparen köper ny elutrustning från butiken. Detta gäller alla försäljare av elutrustning, oavsett storlek på verksamheten. Det innebär att försäljaren är skyldig att ta emot uttjänt elutrustning när konsumenten köper en ny produkt av samma typ eller med samma funktion. Tänk principen en mot en när det kommer till att ta emot elavfall.
Kraven på butiksinsamling gäller inte lösa batterier, utan endast elutrustning och batterier som är inbyggda i elutrustning. Det finns också undantag om avfallet utgör en hälso- och eller säkerhetsrisk att hantera vid mottagningen.
Butiken ska i sin tur lämna avfallet till en godkänd producentansvarsorganisation.
Högre krav på större butiker
Butiker med en försäljningsyta för konsumentelutrustning på 400 kvadratmeter eller större ska förutom principen en mot en också ta emot övrigt konsumentelavfall av mindre storlek. Detta gäller även om konsumenten inte köper något i just den butiken. Kravet omfattar allt elavfall av konsumentelutrustning som inte överskrider 25 cm på någon ledd.
Konsumenter ska till exempel kunna lämna in mobiltelefoner, hörlurar, lampor, batteridrivna leksaker, verktyg, mindre hushållsredskap och köksutrustning.
Rekommenderad metod för att beräkna hur stor butiksyta som används
- Den uppmätta försäljningsytan för elutrustning ska omfatta gångar, hyllor och produktvisningsområden. Det är ytan som normalt används för elutrustning som avses.
- Måttet avser golvyta och inte vertikalt hyllutrymme.
- I de fall där elutrustning säljs på ena sidan och andra produkter säljs på den andra bör 50 procent av gången ingå i måttet.
- Hyllor och produktvisningsområden bör bara ingå då över 50 procent av utrymmet upptas av elutrustning.
Tillfälligt utökad försäljningsyta i samband med till exempel speciella kampanjer behöver inte beaktas.
Insamling vid e-handel
Eftersom elavfall ofta kan klassas som farligt avfall ska avfallet inte skickas med post. Därför kan inte försäljare av elutrustning erbjuda insamling på samma sätt vid e-handel. Om möjligt ska kunden kunna lämna elavfall till en fysisk butik, lagerlokal eller liknande som e-handlaren förfogar över och kunden ska informeras om detta vid försäljningen.
Butiken bör också informera om möjligheten att lämna elavfall på närmaste insamlingsplats som tillhandhålls av producentansvarsorganisationerna, till exempel kommunens återvinningscentral eller fastighetsnära insamlingsplatser.
Skyldighet att informera era kunder
Den som säljer eller skänker konsumentelutrustning ska informera användaren om att det är möjligt att lämna elavfall till säljaren. Regeln är till för att underlätta för dem som vill lämna ifrån sig avfall och främja att det samlas in och hanteras korrekt.
Informationen ska lämnas i samband med att produkten överlåts eller genom tydlig information i butiken. Detta krav gäller även e-handeln och information ska ges om var man kan lämna in elavfall. I de fallen är det rimligt att säljaren informerar om möjligheten att lämna elavfall på närmaste återvinningscentral, eftersom det är direkt olämpligt att skicka elavfall per post.
Det vore därutöver önskvärt att kunden har möjlighet att lämna elavfall till en fysisk butik, utlämningsställe lagerlokal eller liknande som e-handlaren förfogar över och informeras om detta vid försäljningen.
Krav på hur din butik tar hand om insamlat elavfall
Allt elavfall din butik samlar in behöver transporteras bort, förbehandlas, återanvändas, materialåtervinnas, energiåtervinnas eller tas om hand på annat sätt som är godtagbart från miljösynpunkt.
Konsumentelavfall ska lämnas till en producentansvarsorganisation
Det elavfall som din butik samlar in från konsumenter måste ni lämna till en godkänd producentansvarsorganisation. Det finns två sådana organisationer i Sverige, El-Kretsen och Recipo. De ska gratis hämta avfallet vid uppsamlingsplatsen om inte annat överenskommits. Till exempel kan butiken och producentansvarsorganisationen ha kommit överens om att elavfallet hämtas på annan plats än där avfallet lämnats. Detta förutsätter att avfallsregler för transporter och mellanlagring uppfylls och att båda parter är överens.
Kontakta producentansvarsorganisationen för mer information om hämtning av butiksinsamlat elavfall eller läs mer på deras webbplatser:
El-Kretsen AB (el-kretsen.se)
Recipo AB (recipo.se)
Din butik kan även klassas som producent och behöver i sådana fall leva upp till fler krav, bland annat anlita en godkänd producentansvarsorganisationerna. Det kan vara om din butik tillgängliggör berörda elektroniska produkter på den svenska marknaden direkt, alltså utan att en grossist eller leverantör tar in dessa till Sverige.
Är din butik producent?
Läs mer på informationssidan för företag för att avgöra om din butik är producent och vad din butik i sådana fall behöver göra.
Företags ansvar för elutrustningSkyldighet att anmäla insamling av elavfall till länsstyrelsen
Om din butik säljer eller skänker konsumentelutrustning är ni skyldiga att ta emot motsvarande mängd elavfall som vill lämnas och anmäla yrkesmässig insamling av elavfall till länsstyrelsen enligt 5 kap 10 § avfallsförordningen. Det gäller både för butiker som samlar in elavfall eller en producent som tar emot uttjänt elutrustning som kunder lämnar in.
Under vissa förutsättningar behöver du inte anmäla insamlingsverksamhet enligt 46 § avfallsförordningen
- om du har tillstånd för avfallstransport eller gjort anmälan enligt 36 § respektive 42 § i avfallsförordningen
- om du har tillstånd eller gjort anmälan för till exempel mellanlagring enligt 29 kap. miljöprövningsförordningen.
Dessa förutsättningar regleras i 48 § avfallsförordningen.
Anmälningsplikten gäller insamlingsverksamheten - inte de enskilda insamlingsplatserna
En verksamhet behöver inte anmäla yrkesmässig insamling till länsstyrelsen om ni har tillstånd för att transportera avfall som uppkommit inom den egna verksamheten eller har tillstånd eller anmält mellanlagring av avfall.
Butiker omfattas inte av anmälnings- eller tillståndsplikt för mellanlagring av elektroniska produkter om mängden elavfall inte vid något tillfälle överstiger 1 ton men ska registrera insamling hos länsstyrelsen. Mängder mellan 1 – 50 ton omfattas av anmälningsplikt. Mängder över 50 ton omfattas av tillståndsplikt.
Kontakta länsstyrelsen i ditt län vid frågor (lansstyrelsen.se)
Om ni har närmare frågor om anmälan om yrkesmässig insamling får ni vända er till er länsstyrelse. Länsstyrelserna har en gemensam sida där det också finns en e-tjänst för anmälan.
Kommunerna ansvarar för tillsynen av att butiksinsamlingen sker på ett korrekt sätt och att verksamheten ger information om möjlighet för kunder att lämna in sitt elavfall.
Tillstånd för att själv transportera insamlat elavfall
Om det är överenskommet med en producentansvarsorganisation att de ska hämta avfallet på annan plats än i butiken krävs tillstånd från länsstyrelsen. Alternativt kan en transportör med sådant tillstånd anlitas. Att tillstånd krävs beror på att butiksinsamlat konsumentelavfall uppkommer innan eller i samband med att det lämnas till butiken och inte i butikens verksamhet. För denna typ av tillståndsplikt finns inga mängdgränser.
För transport av avfall som uppstått i butikens egen verksamhet krävs tillstånd enligt 5 kap 1 § avfallsförordningen. Exempel på sådant elavfall är elutrustning som använts i butiken men som behöver kasseras. Om man transporterar mindre än 100 kg/år av sådant elavfall som uppkommit i verksamheten krävs inget tillstånd. Däremot krävs en anmälan enligt 5 kap 7 § avfallsförordningen.
Anteckningsskyldighet för farligt avfall
Den verksamhet som tar emot farligt avfall i syfte att samla in, lagra eller behandla omfattas generellt av anteckningsskyldighet. Den verksamhet som lämnar elavfall exempelvis på en kommunal återvinningscentral omfattas av anteckningsskyldighet. De enda undantagen som finns är för kommunen eller den som kommunen anlitar.
Om en butik endast tillhandahåller en plats för ett insamlingskärl åt en producentansvarsorganisation eller kommun omfattas man i regel inte. Om butiken däremot själva kan anses samla in avfallet för att senare lämna det till en PRO innebär det att butiken omfattas av antecknings- och rapporteringsskyldighet. När en konsument lämnar ett farligt avfall till butiken så behöver man bedöma om det är butiken som verksamhet eller en PRO som tar emot avfallet för att bedöma vem som är antecknings- och rapporteringsskyldig. Vid osäkerhet i bedömningen ska ni kontakta er tillsynsmyndigheten eller två insamlare, och en eller båda kommer att omfattas.
Läs mer här:
Antecknings- och rapporteringsskyldighet
Rapportera som avfallsproducent, insamlare eller transportör
Återbruksföretag som samlar in begagnad elutrustning
Återbruksföretag, loppmarknader eller second hand-butiker som endast samlar in elutrustning i syfte att sälja produkterna vidare anses inte samla in elavfall. Begagnade produkter som inte genomgår vidare bearbetning där produktens egenskaper inte förändras innebär generellt inte ett nytt producentansvar.
Här måste man också göra en helhetsbedömning och titta på syftet med insamlingen och att det som samlas in är avsett för återbruk. Hänsyn ska också tas till hur det som samlas in transporteras och behandlas. Om allt läggs osorterat i en container när det samlas in bör hanteringen betraktas som insamling av elavfall.
När en privatperson lämnar in sin konsumentelutrustning, till exempel en radio, till en secondhand-affär, så är syftet att den ska användas igen. Det är inte avfallshantering utan fråga om återbruk. Om det sedan visar sig att radion är trasig och inte kan säljas vidare så ansvarar second-hand butiken att den lämnas till en godkänd producentansvarsorganisation.
Konsumentelutrustning hos ett återbruksföretag som sorteras ut som obrukbart anses bli verksamhetsavfall. Det avfallet måste lämnas till en godkänd producentansvarsorganisation.
Återbruksföretag som tar in begagnad elutrustning till Sverige från andra länder kan klassas som producent och omfattas av producentansvar.
Definitioner
Annan elutrustning
Elutrustning som endast används av yrkesmässiga användare.
Till exempel utrustning som endast är avsedd för yrkesmässig användning, exempelvis i ett restaurangkök eller i en industriverksamhet. Produkter som kan användas av både privathushåll och andra användare än privathushåll ska anses vara konsumentelutrustning och inte annan elutrustning.
Elutrustning
De produkter som omfattas är de som är avsedda att användas med en spänning på högst 1000 volt växelström eller 1500 volt likström, och som:
- är beroende av elektrisk ström, elektromagnetiska fält, eller
- är utformade för generering, överföring eller mätning av elektrisk ström eller elektromagnetiska fält
Om din produkt uppfyller ovanstående kriterier är det sedan funktionen hos din produkt som avgör om den omfattas eller inte. De produkter som omfattas är de som har en funktion och som exemplifieras under produktkategorierna i 21§ till Förordning (2022:1276) om producentansvar för elutrustning.
Observera att alla kategorier kan utgöra både konsumentelutrustning och annan elutrustning än konsumentelutrustning.
Historiskt konsumentelavfall
Konsumentelutrustning som har släppts ut på unionsmarknaden före den 14 augusti 2005 och som har blivit konsumentelavfall.
Konsumentelutrustning
Elutrustning som normalt används i privathushåll och även elutrustning som är ämnad att användas både i privathushåll och av yrkesmässiga användare. Även om elutrustningen används yrkesmässigt räknas den alltså som konsumentelutrustning om det är en produkt som normalt kan finnas och användas av hushåll. Det är elutrustningens konstruktion, funktion och normala användningsområde som avgör om den är en konsumentelutrustning eller annan elutrustning.
Exempel på konsumentelutrustning
- Solcellspaneler som både kan sitta på villatak och i en solcellspark
- Datorer, oavsett användning inom ett företag eller av privatperson
- Löpband
- Lysrörslampor
Ombud
Det är skillnad på ett ombud och ett utsett producentombud med uppvisande av fullmakt och åtar sig att ta ansvar för de skyldigheter som producenten har i ett EU-land. Ett ombud kan vara en person eller konsultbolag som hjälper en producent med vissa åtaganden som att exempelvis sköta rapporteringen till Naturvårdsverket. Det är fortfarande producenten som ska meddela förändringar i anmälan till Naturvårdsverket och påförs eventuella miljösanktionsavgifter vid en överträdelse. Ett ombud är inte tillräckligt om en producent inte finns etablerade i ett EU-land där elutrustning sätts på marknaden, då måste ett producentombud utses.
Producent
Producent är den som i samband med yrkesmässig verksamhet, mot betalning eller gratis göra en elutrustning tillgänglig för distribution, förbrukning eller användning på den svenska marknaden.
Om ni faller in under minst en av följande punkter är ni producent:
- Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke tillverkar eller låter tillverka eller utforma en elutrustning och tillhandahåller den på den svenska marknaden.
- Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke säljer en elutrustning på den svenska marknaden som har tillverkats av någon annan, om det för elutrustningen inte finns en producent enligt 1 vars varumärke förekommer på elutrustningen.
- Är etablerad i Sverige och släpper ut en elutrustning från ett annat land på den svenska marknaden.
- Säljer en elutrustning på distans direkt till en användare i ett land inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) där säljaren inte är etablerad.
Det är inte automatiskt så att om det står ett eget varumärke på produkten så är det dem som är producent, utan det avgörs utifrån vem som tillhandahåller den elektroniska produkten på den svenska marknaden.
En producent är inte per definition endast tillverkare av elutrustning. En verksamhet som tar in elutrustning på den svenska marknaden eller säljer direkt på distans från utlandet till konsumenter i Sverige är också producenter. Med konsument avses både privathushåll och företag.
Producentansvarsorganisation
En juridisk person som förebygger eller hanterar avfall från producenters konsumentelutrustningar.
Producentombud
Ett producentombud är den som via fullmakt tagit över alla skyldigheter som producentansvaret medför. Företag som är etablerade i ett annat EU-land kan via fullmakt utse producentombudet. Producentombudet ska vara etablerat i Sverige.
Det är möjligt för en godkänd producentansvarsorganisation att agera producentombud. En utländsk producent kan ha avtal med en producentansvarsorganisation för att ta hand om det elavfall som uppstår och samtidigt utse samma PRO som producentombud.
Observera att respektive producent eller utsett producentombud alltid bär ansvaret för att anmälda uppgifter som kontaktinformation stämmer hos Naturvårdsverket! Om e-postadressen är fel riskerar man att gå miste om viktig information, till exempel påminnelser inför rapporteringsperioden.
Släppa ut på marknaden
För första gången tillhandahålla en elutrustning på den svenska marknaden. Vilket gäller när elutrustning levereras för distribution, förbrukning eller användning på marknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller gratis.
Hitta vidare
Mer om elutrustning
Naturvårdsverket har stöd och information till flera aktörer som på olika sätt berörs av producentansvar för elutrustning.
Varför finns producentansvaret?
Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.
