Luftkvalitet i tätorter

Granskad: ‎den ‎12‎ ‎september‎ ‎2023

Luften i Sveriges tätorter har förbättrats generellt under de senaste decennierna, men för vissa föroreningar har trenden nu avstannat. Ett fortsatt arbete med åtgärder är därför av stor betydelse.

Luftföroreningar i våra tätorter är även vid dagens haltnivåer fortfarande så höga att de orsakar skador på människors hälsa, växtlighet och kulturföremål. Under de senaste åren har trenden varit positiv när det gäller vissa luftföroreningar, medan man för andra inte kunnat se någon direkt förbättring av luftkvaliteten. Ett fortsatt arbete med åtgärder är därför av stor betydelse.

Utsläppen måste minska

Partikelutsläpp från vägtrafik, arbetsmaskiner och småskalig vedeldning behöver minskas, liksom utsläpp av kväveoxider och flyktiga organiska ämnen som bidrar till bildningen av marknära ozon.

Införande av krav på bränslen och reningsutrustning samt ytterligare minskning av användningen av dubbdäck skulle kunna bidra till en positiv utveckling av luftens kvalitet i många tätorter. En viktig regional källa till luftföroreningar är även sjöfarten.

Kommunerna är skyldiga att kontrollera luftkvaliteten

Varje kommun är skyldig att kontrollera att miljökvalitetsnormerna (MKN) för utomhusluft följs inom kommunen. Kontrollen ska ske genom mätning, modellberäkning eller så kallad objektiv skattning, och kommunerna kan genomföra kontrollen antingen på egen hand eller i samverkan med andra kommuner, till exempel inom ramen för luftvårdsförbund.

Kommunernas skyldighet regleras enligt kraven i 5 kap miljöbalken, i luftkvalitetsförordningen (SFS 2010:477) och i Naturvårdsverkets föreskrifter om kontroll av luftkvalitet (NFS 2019:9).

Kommunernas kontroll av miljökvalitetsnormerna för utomhusluft

Naturvårdsverket övervakar luftkvaliteten i regional bakgrund, det vill säga i landsbygdsmiljö.

Nationell luftövervakning

Luftkvaliteten 2022

De kommuner som i dagsläget har svårt att klara miljökvalitetsnormerna (MKN) för grova partiklar (PM10) och kvävedioxid riskerar att överskrida gränserna även framöver om inte verkningsfulla åtgärder sätts in. Under 2020–2021 var halterna generellt sett lägre än tidigare, delvis till följd av minskade utsläpp från trafiken under covid-19-pandemin, men troligen även till följd av en förändrad fordonssammansättning, där elbilar utgör en ökande andel. Under 2022 såg trenden för kvävedioxid fortsatt nedåtgående ut, medan man för partiklar (PM10) kunde notera en ökning av antalet överskridanden.

Datavärdskap för luftkvalitet på SMHI:s webbplats

Miljökvalitetsnorm/miljökvalitetsmål Resultat från mätningar 2022
Kvävedioxid Under 2022 överskreds MKN för kvävedioxid i två kommuner i landet (Umeå och Örnsköldsvik).

Miljömålets preciseringar överskreds i ett tiotal större och medelstora städer.
Partiklar (PM10)

MKN för PM10 överskreds i sex kommuner (Hedemora, Köping, Linköping, Visby, Västerås, Östersund) under 2022.


Miljömålets preciseringar överskreds i 30 större och medelstora städer.

Partiklar (PM2,5) För fina partiklar (PM2,5) har halterna minskat och är idag låga.

Miljökvalitetsmålets preciseringar överskrids på ett mindre antal platser.
Marknära ozon Halterna av marknära ozon är generellt högre på landsbygden än i tätorter. Trots detta överskrids MKN för hälsa i urban bakgrundsluft årligen i flera svenska tätorter, främst i de södra delarna av landet.
Kolmonoxid Resultat från mätningar av kolmonoxid har under de senaste åren endast rapporterats från två kommuner. Halterna är generellt låga, med undantag av enstaka tillfällen med förhöjda halter. Under 2022 skedde inga överskridanden av MKN.
Bensen Halterna av bensen har minskat kraftigt sedan början av 1990-talet och såväl MKN som miljömål följs i de tätorter som har utfört mätningar.
Metaller (As, Cd, Ni, Pb)

Bens(a)pyren, B(a)P
Resultat från mätningar av metaller och B(a)P visar på mycket låga halter, i synnerhet för metaller. Dataunderlaget är dock mycket begränsat och mätningar i andra miljöer än trafik skulle kunna ge högre halter.

Partiklar

    Marknära ozon

      Kvävedioxid

        Metaller

          Kolväten

            Kolmonoxid och Svaveldioxid