Specifik miljöbedömning (verksamheter och åtgärder)
Under rubriken specifik miljöbedömning finns all vägledning om specifik miljöbedömning för verksamheter och åtgärder. Vägledningen är uppbyggd av många olika webbsidor som du når via menyn (längst ner på sidan om du läser via mobil eller surfplatta).
En del av vägledningen för specifik miljöbedömning är gemensam med vägledningen för strategisk miljöbedömning för planer och program. Det gäller till exempel vägledning om syftet med miljöbedömningar, miljöeffekter samt geografisk information i miljöbedömningar.
Vägledning om övergångsbestämmelser finns i rutan Mer information.
I 6 kap. miljöbalken och miljöbedömningsförordningen finns regler om miljöbedömning. Många av bestämmelserna i den svenska lagstiftningen om specifik miljöbedömning har sin grund i det så kallade MKB-direktivet med dess senaste ändringar (ändringsdirektivet).
Länkar till lagstiftning och EU-direktiv samt begreppsförklaringar och bakgrund till Naturvårdsverkets vägledning om miljöbedömningar finns under flikar högst upp på den här webbsidan.

Vad specifik miljöbedömning innebär
En specifik miljöbedömning innebär, enligt 6 kap. 28 § miljöbalken, att verksamhetsutövaren, det vill säga den som avser att bedriva verksamheten eller vidta åtgärden:
- samråder om hur en miljökonsekvensbeskrivning ska avgränsas,
- tar fram en miljökonsekvensbeskrivning, och
- ger in miljökonsekvensbeskrivningen till den som prövar tillståndsfrågan.
Den specifika miljöbedömningen innebär vidare att den myndighet som prövar tillståndsfrågan:
- ger tillfälle till synpunkter på miljökonsekvensbeskrivningen, och
- slutför miljöbedömningen.
Miljöbedömning är hela den process som leder fram till tillståndsprövningen där miljöbedömningen slutförs.
Genom att verksamhetsutövaren identifierar, bedömer och dokumenterar miljöeffekter efter samråd med myndigheter, särskilt berörda och allmänhet får verksamhetsutövaren underlag att successivt planera sin verksamhet utifrån kunskap om miljöeffekter.
Berörda får möjlighet att bidra med kunskap och ge synpunkter rörande miljöeffekter på de miljöaspekter som identifierats.
Slutligen får prövningsmyndigheten underlag för tillståndsprövning.
Vid tillståndsprövning och i andra ärenden
En specifik miljöbedömning ska genomföras för verksamheter eller åtgärder som:
- kräver tillstånd enligt 9 eller 11 kap. miljöbalken (miljöfarlig verksamhet eller vattenverksamhet) och kan antas medföra betydande miljöpåverkan,
- ska tillåtlighetsprövas av regeringen enligt 17 kap. miljöbalken och kan antas innebära betydande miljöpåverkan,
- kräver ett tillstånd som avses i 7 kap. 28 a § miljöbalken (Natura 2000-tillstånd), om det inte rör sig om brådskande åtgärder som är nödvändiga med hänsyn till skyddet mot allvarliga olägenheter för människors hälsa, eller
- som generellt sett inte är tillståndspliktig men verksamhetsutövaren har förelagts att söka tillstånd enligt 9 kap. 6 a § miljöbalken eller 26 a § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Miljöbedömning krävs i vissa fall också för prövning enligt annan lagstiftning än miljöbalken, bland annat väglagen, lag om byggande av järnväg, minerallagen och lagen om kärnteknisk verksamhet.
Kontakt
För frågor eller synpunkter kring vägledningsbehov rörande specifika miljöbedömningar av verksamheter och åtgärder: Annika Ryegård.
Vägledningens alla delar hittar du här och i menyn.