SSAB Luleå – följ ärendet
SSAB EMEA AB (nedan SSAB) bedriver idag stålproduktion genom koksverk och masugn på Svartön i Luleå. SSAB planerar att stänga ner masugn och koksverk och övergå till elektrostålverk med mer förädlade produkter.
Bakgrund
SSAB avser att starta en ny produktionsanläggning inom sitt nuvarande industriområde. Järnsvamp och inköpt skrot kommer att smältas i ljusbågsugn. Efter produktion i ljusbågsugnen tillkommer flera steg i processen, slutprodukten är plåtar av olika kvaliteter. Skillnaderna mellan nuvarande och framtida produktion tydliggörs i bild 1.
Bild 1: Bild över den planerade produktionen (Copyright SSAB) (pdf)
Processen
Den verksamhet som SSAB planerar kräver bland annat tillstånd för miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken.
Under 2023 ansökte SSAB hos mark- och miljödomstolen om ett nytt tillstånd. Naturvårdsverket deltog i domstolsprocessen som motpart till SSAB i syfte att bevaka de allmänna miljöintressena. Naturvårdsverket hade innan dess deltagit i samrådet inför ansökan.
Bolaget fick tillstånd att ställa om produktionen genom mark- och miljödomstolens dom 19 december 2024.
Naturvårdsverket har överklagat ett antal villkor i tillståndet till Mark- och miljööverdomstolen, som meddelade prövningstillstånd i april 2025.
Naturvårdsverkets inställning
Naturvårdsverkets uppgift är att bevaka allmänna miljöintressen där miljöbalken tillämpas. Vi deltar i miljöprövningar som är principiellt viktiga eller har stor betydelse för miljön.
Naturvårdsverket ser positivt på SSAB EMEA AB:s ambitioner att ställa om sin verksamhet för att producera stål med låg klimatpåverkan. En utveckling av tekniker är i sig en förutsättning för att vi ska kunna nå såväl nationella som globala klimatmål.
Vi har prioriterat deltagande i prövningen av SSAB EMEA AB:s ansökan eftersom verksamheten, trots omställningen, kommer att ha en mycket stor miljöpåverkan främst genom utsläpp till luft och vatten, samt buller. På grund av verksamhetens stora energibehov berörs också frågor om hushållning. Naturvårdsverket bevakar därtill tillämpningen av industriutsläppsbestämmelser.
Nuvarande produktion med koksverk och masugn ger stora utsläpp till både luft och vatten av flera ämnen som både har lokal och global påverkan. Rätt utformad kan den nya anläggningen ge betydande minskningar av utsläpp och annan miljöpåverkan. Naturvårdsverket fokuserar därför på att frågor som har stor påverkan lokalt eller nationellt får en lämplig reglering. Naturvårdsverkets yttranden publiceras löpande nedan i kronologisk ordning.