Stöd och information

Producentansvar för elutrustning

Uttjänta vitvaror. Foto: Emilia Hultman
Granskad: ‎den ‎12‎ ‎maj‎ ‎2025

Producentansvaret ser till att den som släpper ut produkter med el i Sverige ansvarar för att de tas om hand på ett bra sätt när de inte längre används. Producentansvarsorganisationer och kommuner hjälper till med delar av ansvaret.

Målet med producentansvaret för elutrustning är att se till att produkterna designas och tillverkas så att uppkomsten av elavfall förebyggs. Det avfall som ändå uppstår ska tas omhand på ett hälso- och miljöriktigt sätt och behandlas utifrån avfallshierarkin och att återvinningsmålen i förordningen nås.  

Sidan vänder sig till  

Producenter av elutrustning och du som säljer eller tillhandahåller elutrustning. Sidan vänder sig också till producentansvarsorganisationer, producentombud, behandlare av elavfall och kommuner.

Företags ansvar för elutrustning

Den som omfattas av producentansvar för elutrustning har flera lagstadgade skyldigheter. Bland annat ska producenten ta om hand utrustningen när den blir avfall och varje år rapportera uppgifter till Naturvårdsverket.

Företags ansvar
Elavfall  på en soptipp

Mål för återvinning av elavfall

Mål för återvinning av elavfall som samlas in separat skiljer sig beroende på vilken kategori elavfallet tillhör. 

  • Kategori 1: Temperaturregleringsutrustning
    Målet för återvinning av avfall som består av temperaturregleringsutrustning är minst 85% och att åtminstone 80% ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
  • Kategori 2: Bildskärmar
    Målet för återvinning av avfall som består av bildskärmar är minst 80% och att åtminstone 70% ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
  • Kategori 3: Lampor
    Målet för återvinning av avfall som består av lampor är att minst 80% ska materialåtervinnas.
  • Kategori 4: Stor elutrustning
    Målet för återvinning av avfall som består av stor elutrustning är minst 85% och att åtminstone 80% ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
  • Kategori 5: Liten elutrustning
    Målet för återvinning av avfall som består av liten elutrustning är minst 75% och att åtminstone 55% ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.
  • Kategori 6: Liten it- och telekomutrustning
    Målet för återvinning av avfall som består av liten it- och telekomutrustning är minst 75% och att åtminstone 55% ska förberedas för återanvändning eller materialåtervinnas.

Vägledning om kategorierna

Vägledning med bland annat förtydligande av definitionen av kategorierna och exempel på feltolkningar.

Vägledning om kategorierna (ewrn.org)

Defintioner

Producent är den som i samband med yrkesmässig verksamhet, mot betalning eller gratis göra en elutrustning tillgänglig för distribution, förbrukning eller användning på den svenska marknaden. 

Om ni faller in under minst en av följande punkter är ni producent:  

  1. Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke tillverkar eller låter tillverka eller utforma en elutrustning och tillhandahåller den på den svenska marknaden. 
  2. Är etablerad i Sverige och i eget namn eller under eget varumärke säljer en elutrustning på den svenska marknaden som har tillverkats av någon annan, om det för elutrustningen inte finns en producent enligt 1 vars varumärke förekommer på elutrustningen. 
  3. Är etablerad i Sverige och släpper ut en elutrustning från ett annat land på den svenska marknaden.  
  4. Säljer en elutrustning på distans direkt till en användare i ett land inom europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) där säljaren inte är etablerad. 

Det är inte automatiskt så att om det står ett eget varumärke på produkten så är det dem som är producent, utan det avgörs utifrån vem som tillhandahåller den elektroniska produkten på den svenska marknaden. 

En producent är inte per definition endast tillverkare av elutrustning. En verksamhet som tar in elutrustning på den svenska marknaden eller säljer direkt på distans från utlandet till konsumenter i Sverige är också producenter. Med konsument avses både privathushåll och företag. 

De produkter som omfattas är de som är avsedda att användas med en spänning på högst 1000 volt växelström eller 1500 volt likström, och som: 

  • är beroende av elektrisk ström, elektromagnetiska fält, eller 
  • är utformade för generering, överföring eller mätning av elektrisk ström eller elektromagnetiska fält 

Om din produkt uppfyller ovanstående kriterier är det sedan funktionen hos din produkt som avgör om den omfattas eller inte. De produkter som omfattas är de som har en funktion och som exemplifieras under produktkategorierna i 21§ till Förordning (2022:1276) om producentansvar för elutrustning. 

Observera att alla kategorier kan utgöra både konsumentelutrustning och annan elutrustning än konsumentelutrustning. 

En juridisk person som förebygger eller hanterar avfall från producenters konsumentelutrustningar.

Om producentansvaret för elutrustning

Producentansvar för elutrustning har funnits i Sverige sedan 2001 och syftar till att ska bära ansvaret för de problem som elvafall orsakar. 

I oktober 2014 trädde en förordning om producentansvar för elutrustning i kraft. Den är Sveriges implementering av det så kallade WEEE-direktivet. (WEEE är förkortning av "Waste Electrical and Electronic Equipment".) 

Från och med den 15 augusti 2018 infördes ett öppet tillämpningsområde av WEEE-direktivet, vilket innebär att alla elektriska eller elektroniska produkter ska anses omfattas av direktivet om de inte uttryckligen utesluts.  

En ny svensk förordning trädde i kraft den 1 januari 2023 och innehåller bestämmelser som syftar till att öka återanvändningen och återvinningen av elutrustning för en ökad cirkulär avfallshantering. De nya bestämmelserna utökar producentansvaret och innebär att avfallsförebyggande åtgärder är något som blir ett större ansvar på producenter och producentansvarsorganisationer. Förordningen syftar också till att genomföra de minimikrav för producentansvar som finns i EU:s avfallsdirektiv. 

En översyn av nuvarande gällande WEEE-direktiv pågår men det finns inget färdigt förslag ännu. En första studie som utvärderar nuvarande direktiv presenteras i början av 2024.  

Information om tillsyn

Naturvårdsverket ansvarar för att sammanställa uppgifter från producenter och producentansvarsorganisationer och se till att de följer lagkraven i förordningarna om producentansvar. 

Genom EE-och Batteriregistret sammanställer Naturvårdsverket de uppgifter som ska lämnas. Naturvårdsverket redovisar sedan dessa uppgifter till EU. 

Uppgifterna som producenter och producentansvarsorganisationer redovisar till oss handlar om hur mycket produkter som satts på den svenska marknaden och sedan samlat in samt behandlats inom respektive produktkategori. Därtill redovisar producenten och producentansvarsorganisationen hur man i övrigt uppfyllt sina skyldigheter såsom märkning och informationskrav. 

Vi som operativ tillsynsmyndighet ansvarar för att se till att varje producent tar sitt producentansvar och att producentansvarsorganisationer lever upp till alla krav. Anmälningarna för producentansvar och de rapporter som skickas in till oss årligen ligger till grund för den kontrollen.

Naturvårdsverkets roll

Naturvårdsverket har tillsynsuppdrag genom 24§ Miljötillsynsförordningen (2011:13) och ansvarar därmed för att se till att lagstiftningen för producentansvaret följs nationellt.

Kommunerna har ansvar för tillsyn över: 

  • behandling av elavfall som bedrivs inom kommunen, 
  • producentansvaret med avseende på hur insamlingen av sådana produkter lokalt uppfyller kraven, inklusive butiksinsamling av elavfall, 
  • den verksamhet de kommunala renhållarna bedriver inom kommunen. 

Om en verksamhet inte har följt lagstiftningen kan det leda till att den får betala en miljösanktionsavgift. Vilka överträdelser som ska ge en miljösanktionsavgift och sanktionsbeloppen framgår i förordningen (2012:259) om miljösanktionsavgifter. Vilka överträdelser som ska ge en miljösanktionsavgift utifrån förordningen om producentansvar för elutrustning framgår av 11 kap. 14 och 14a §§. 

En miljösanktionsavgift är en administrativ avgift som tas ut av en tillsynsmyndighet när en verksamhetsutövare har gjort överträdelser mot en avgiftsbelagd bestämmelse enligt miljöbalken, eller de regler som har beslutats utifrån miljöbalken.  

En överträdelse som kan leda till en miljösanktionsavgift är när en producent är anmäld hos Naturvårdsverket men inkommer för sent med den årliga rapporteringen. Miljösanktionsavgiften är 10 000 kronor per överträdelse.  

Andra överträdelser är att elutrustningen inte är korrekt märkt, anslutning till en producentansvarsorganisation för konsumentelutrustning inte har fullföljts, eller att information saknas om vilka komponenter, vilka material som ingår i utrustningen och var i utrustningen som det kan finnas farliga ämnen och blandningar. 

Naturvårdsverket kan besluta om föreläggande till den som inte fullgör skyldigheter enligt producentansvaret. 

Om tillsynsmyndigheten bedömer att det krävs ett föreläggande ser gången ut enligt följande: 

  1. Den som berörs meddelas förslag till beslut. 
  2. Den berörde har möjlighet att yttra sig till tillsynsmyndigheten inom en viss tid 
  3. Tillsynsmyndigheten bedömer eventuella synpunkter i handläggningen 
  4. Myndigheten fattar beslut om föreläggande eller avskriver ärendet vid rättelse 
  5. Till beslutet bifogas ett delgivningskvitto som ska undertecknas och skickas åter till tillsynsmyndigheten 
  6. Beslutet kan överklagas inom tre veckor från den dag då beslutet togs emot 

Om föreläggandet inte efterlevs kan det åtföljas av ett föreläggande förenat med ett vitesbelopp. Beloppets storlek ska anpassas så att den som berörs väljer att följa det föreläggande som är förenat med vitet. Vitet döms ut av domstol. 

Du har möjlighet att yttra dig över förslaget till beslut inom den tid som står i brevet, enligt steg 2 i processen för förelägganden. Med det menas att du kan lämna upplysningar om varför du inte gjort överträdelser, exempelvis inte skickat in rapport, och varför du anser att ditt företag som producent inte ska påföras miljösanktionsavgift. Ett yttrande kan skickas med brev eller e-post. 

Giltiga skäl för att en miljösanktionsavgift inte ska tas ut 

Avgiften behöver inte tas ut om det vore oskäligt med hänsyn till:

  1. sjukdom som medfört att den avgiftsskyldige inte förmått att på egen hand eller genom att uppdra åt någon annan göra det som ålegat den avgiftsskyldige, 
  2. att överträdelsen berott på en omständighet som inte kunnat eller borde ha förutsetts eller som den avgiftsskyldige inte kunnat påverka, 
  3. vad den avgiftsskyldige har gjort för att undvika att en överträdelse skulle inträffa, eller 
  4. 4. att överträdelsen har föranlett straff enligt bestämmelserna i 29 kap. 

En miljösanktionsavgift ska tas ut även om överträdelsen inte har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet. Detta beskrivs i 30 kap 2§ miljöbalken.

Om du inte yttrar dig

Om du väljer att inte yttra dig, eller om de upplysningar du lämnat i yttrandet inte kan ligga till grund för att miljösanktionsavgift inte ska tas ut, kommer du att få ett beslut om miljösanktionsavgift. 

I beslutet finns information om när och hur du ska betala miljösanktionsavgiften. Miljösanktionsavgiften betalar du till Kammarkollegiet och den tillfaller staten. Beslutet får du tillsammans med ett delgivningskvitto som behörig person ska datera, signera och skicka tillbaka till Naturvårdsverket. 

Du kan överklaga beslutet inom tre veckor från den dag du tog emot beslutet. 

Hitta vidare

    Varför finns producentansvaret?

    Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.

    Varför finns producentansvaret?
    Gård vid bostadsområde från ovan, Mölndal