Vägledning

Minska matsvinnet

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎augusti‎ ‎2025

Informationsmaterial om åtgärder för att minska matsvinnet i olika led i livsmedelskedjan. Materialet är tänkt att motivera och inspirera.

Vägledningen har tagits fram som en del i Naturvårdsverket arbete för att förebygga avfall, där ett av fokusområdena är livsmedel.

Sidan vänder sig till

Kommuner, landsting, länsstyrelser, regioner och berörda aktörer inom livsmedelskedjan. Skolor och för de som utbildar i miljöfrågor. Miljöansvariga inom livsmedels- och förädlingsindustrin, butiker, storkök eller restauranger som vill genomföra åtgärder för att minska matsvinnet.

Bra att veta

Livsmedelsverket har i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket, tagit fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Den visar hur Sverige långsiktigt ska arbeta med att minska matsvinnet.

Handlingsplan för minskat matsvinn - Fler gör mer (pdf på Livsmedelsverkets webbplats)

Följande lagstiftning är tillämpliga för matsvinn och matavfall:

Avfallshierarkin

Att förebygga avfall är första prioritet enligt avfallshierarkin. Avfallshierarkin, även kallad avfallstrappan, är en prioriteringsordning som styr lagstiftning och politik på avfallsområdet och finns i EU:s ramdirektiv om avfall (artikel 4, Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG om avfall och om upphävande av vissa direktiv). Följande prioriteringsordning gäller enligt direktivet: 

a) Förebyggande

b) Förberedelse för återanvändning

c) Materialåtervinning

d) Annan återvinning, till exempel energiåtervinning

e) Bortskaffande

Avfallshierarkins första steg om avfallsförebyggande är infört i svensk lagstiftning genom miljöbalkens allmänna hänsynsregler (2 kap. 5 §) medan resten av avfallshierarkin finns i 15 kap. 10 § miljöbalken. 

Avfallsdirektivet (2008/98/EG) (pdf)

Kraven är kopplade till införandet av avfallsdirektivets (2008/98/EG) artikel 22 om bioavfall och innebär att EU:s medlemsstater ska säkerställa att bioavfall antingen separeras och materialåtervinns vid källan, eller samlas in separat och inte blandas med andra typer av avfall. 

Miljöbalken (1998:808)

Avfallsförordningen (2020:614)

Föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall (NFS 2023:11)

Hantering av livsmedelsavfall från exempelvis butiker omfattas dessutom av särskilda krav enligt lagstiftningen om animaliska biprodukter. För vägledning om regler för bland annat transport och behandling av animaliska biprodukter hänvisar vi till Jordbruksverket: 

Foder och produkter från djur (jordbruksverket.se)

Innehåll och användningsområden

Vägledningen innefattar informationsmaterial och verktyg till kommuner, landsting, län, skolor och berörda aktörer inom livsmedelskedjan. Materialet ska ge stöd till att förmedla behovet av att minska matsvinnet och ge exempel på möjliga åtgärder.   

Vägledningen syftar till att ge kunskap om hur matsvinn kan minskas i alla led i livsmedelskedjan. Materialet ska kunna användas för att inspirera organisationer till att starta eller fortsätta arbete för att minska matsvinnet. Det är viktigt att ge vidare kunskap om vad man kan göra som konsument.

Materialet kan användas när:

  • miljöinspektörer, renhållare eller miljöstrateger vill inspirera organisationer till att arbeta med matsvinn inom sina kommuner
  • miljöansvariga på landsting och inom berörda branscher vill planera och starta upp matsvinnsprojekt
  • kockar eller rektorer vill starta matsvinnsprojekt i skolor
  • butiker, storkök eller restauranger vill genomföra åtgärder för att minska matsvinnet
  • lärare vill ge elever och studenter kunskap om matsvinn

Handbok för verksamheter inom vård, skola och omsorg

Livsmedelsverket har tagit fram en handbok för minskat matsvinn för verksamheter inom vård, skola och omsorg. Handboken är ett praktiskt verktyg som visar hur kommuner kan minska matsvinnet genom enkla åtgärder och förändrade rutiner.

Minska matsvinnet i kommunen – fakta och goda exempel, 2013 (livsmedelsverket.se)

Skolmaterial

Ministerrådet har prioriterat avfallsförebyggande arbete och har därför tagit fram skolmaterial även på svenska.

Lärarhandledning för förebygga avfall inklusive matsvinn (Nordiska ministerrådet 2015)

Elevhäfte: Förebygga avfall (Nordiska ministerrådet 2015)

Så ska det bioavfall som ändå uppstår tas omhand

Att inte slänga mat som hade kunnat ätas sparar pengar, resurser och miljön. Men det bioavfall som ändå uppstår ska enligt avfallsförordningen sorteras ut och återvinnas. 

Relaterad vägledning