Naturum

I Sverige finns för närvarande 32 naturum från norr till söder. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö.

Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig.

I ett naturum hittar du ofta utställningar som passar hela familjen. Även temakvällar, film och speciella aktiviteter för barn är vanliga arrangemang. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten.

Naturum finns i hela landet. Själva byggnaden samspelar ofta med naturen omkring och verksamheten ger alla en möjlighet att lära sig mer om natur och miljö.

För att få veta mer om öppettider och vad som händer, kontaktar du det naturum du tänkt besöka. Se listningen av naturum i Sverige här nedanför för att hitta vilka naturum som finns i närheten av dig. 

hitta-naturum-sebastian-kirppu-960x540.jpg

Fulufjällets naturum. Foto: Sebastian Kirppu.

Skyddat namn

Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. De drivs av en länsstyrelse, kommun eller en stiftelse.

Naturum på gång

Naturvårdsverket äger rätt att godkänna anläggningar som följer riktlinjerna för naturum och som bedöms komplettera det befintliga naturumnätverket. För närvarande har två kommuner fått rätt att använda varumärket under tiden som ett naturum planeras. Dessa projekt har följande arbetsnamn:

  • naturum Oset (Örebro kommun)
  • naturum Bottenviken (Luleå kommun)

Hitta till naturum

I Sverige finns 32 naturum från norr till söder. Här hittar du mer information om varje naturum.

Hitta till naturum
En man paddlar kanot i vatten, bakom syns bergmassiv och naturum.
Vägledning

Naturum – stöd och riktlinjer

Här hittar du som arbetar med naturum information och riktlinjer som ett stöd i ditt arbete om vad som gäller vid bildande.

Läs vägledningen här
Fasad av naturum Söderåsen
50 år

Naturum fyller 50 år!

Sveriges natur är fantastisk. Flora, fauna och en artrikedom att vara stolta över, vårda och visa upp – och för 50 år sedan, år 1973, invigdes landets första naturum för att öka förståelsen för skyddad natur.

Läs mer om firandet