
Laddstationer öppna för allmänheten
Du som är intresserad av att bygga laddstationer för allmänheten (publik laddinfrastruktur) behöver lämna anbud för att kunna få investeringsstöd från Klimatklivet. De bästa anbuden har möjlighet att få stöd.
Information om utlysningen
Informationen på den här sidan är inte aktuell för den kommande utlysningen. Vi kommer att publicera uppdaterad information i god tid innan utlysningsperioden öppnar.
Stöd till publika laddstationer
Naturvårdsverket kan ge stöd till publik laddning där det finns behov av fler laddstationer. Du lämnar anbud på laddstationer inom dessa områden för att ansöka om stöd. Du kan beviljas en andel av investeringskostnaden i stöd.
Naturvårdsverket och länsstyrelsen utreder behovet av stöd till utbyggnad av publik laddinfrastruktur genom länsvisa öppna samråd. Därefter öppnas en utlysning för anbud.
Anbudsprocessen
Samråd och utlysning
Frågor och svar
Varför ska jag lämna anbud när jag vill ansöka om stöd till publika laddstationer?
När du lämnar anbud kommer din ansökan att prövas i konkurrens med andra. Stödet går till den som kan utföra installationen till lägst stödbelopp i förhållande till levererad effekt. Anbudsförfarandet bidrar alltså till att laddstationerna byggs på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.
Anbud kan endast lämnas inom de områden där laddinfrastrukturen behöver förstärkas och för den typ av laddare som behövs där. Syftet är att Klimatklivet på ett så effektivt sätt som möjligt ska bidra till elektrifieringen och transportomställningen.
Anbudsförfarandet grundar sig i EU:s regler om statligt stöd, gruppundantagsförordningen, som beskriver hur stödgivning får gå till.
Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 (gruppundantagsförordningen) (europa.eu)
Vad krävs för att jag ska få stöd?
Inför en utlysning publicerar Naturvårdsverket här på webbplatsen de kriterier som laddstationerna som får stöd ska uppfylla. Särskilda förutsättningar gäller inför varje ny utlysning.
Hur bedömer Naturvårdsverket behovet av laddinfrastruktur?
Naturvårdsverkets bedömning av om det finns behov av stöd till utbyggnad grundar sig i EU:s regelverk om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel, ”AFIR”. (Förordning (eu) 2023/1804).
Inför varje utlysning måste Naturvårdsverket utreda och fastställa att det inte är sannolikt att en motsvarande investering kommer att äga rum på affärsmässiga villkor inom tre år för att ett område ska öppna för anbud. Utredningen görs genom samråd.
Jag har beviljats stöd förut, kan jag få stöd ändå?
Om det stöd du fått tidigare gäller en annan åtgärd kan du få stöd. Däremot finns det begränsningar i hur mycket totalt stöd du kan få för en och samma åtgärd, även vid en kombination av olika typer av finansiellt stöd.
Naturvårdsverket samverkar med andra stödgivande myndigheter för att kontrollera så att en åtgärd inte får för mycket i totalt stöd och förhindra att en åtgärd finansieras dubbelt.