Systemet för handel med utsläppsrätter (EU ETS, även kallat handelssystemet) omfattar specificerade verksamheter som bedrivs vid stationära anläggningar, såsom flertalet energiintensiva industribranscher och anläggningar inom energiproduktion. Dessutom ingår flygoperatörer som bedriver verksamhet inom EU, Norge, Island och Lichtenstein.
Corsia är ett globalt styrmedel för att begränsa det internationella flygets koldioxidutsläpp. Corsia innebär inledningsvis krav på flygoperatörer om övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp. Inom EU har regelverket för Corsia genomförts inom ramen för lagstiftningen om EU ETS, närmare bestämt gäller samma regler för övervakning och rapportering som inom EU ETS.
På sidorna i högermenyn finns vägledning som är indelad efter respektive målgrupp som i dagsläget ingår i EU ETS. Handelssystemet utvidgas efter hand till att inkludera fler verksamhetskategorier.
Klicka dig vidare för vägledning gällande vilka verksamheter som omfattas och vilka krav som finns gällande tillstånd med mera. Vi vägleder även om hur och när utsläppen ska övervakas, rapporteras och verifieras samt vilka ansökningar som ska anmälas till Naturvårdsverket.
Här finns också vägledning om vad som gäller för den som valt att ansöka om gratis tilldelning av utsläppsrätter. Du hittar tidigare beslut om tilldelning av utsläppsrätter per anläggning och flygoperatör samt information om möjligheter att ansöka om så kallad fri tilldelning för nya deltagare (nystartad eller ändrad verksamhet). Vi vägleder vidare om vilka ytterligare krav som ställs på den som ansökt, såsom att lämna en årlig verifierad rapport om de verksamhetsnivåer som låg till grund för tilldelningen.
Vi publicerar vägledningar som tagits fram av Europeiska kommissionen och som gäller för hela EU samt i vissa fall kompletterande vägledningar som gäller för Sverige.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket har flera roller kopplat till ETS och Corsia:
- Vi är tillståndsmyndighet och ansvarar för att handlägga ärenden avseende tillstånd och övervakningsplaner för växthusgasutsläpp.
- Vi är tillsynsmyndighet och ansvarar för att följa upp verksamheternas efterlevnad av regelverket samt att besluta om eventuella påföljder.
- Vi beslutar om tilldelning av utsläppsrätter och hanterar de ytterligare handlingar som följer med en ansökan om tilldelning (såsom övervakningsmetodplaner och verksamhetsnivårapporter).
- Gällande Corsia ansvarar vi för att säkerställa att regelverket efterlevs av de flygoperatörer som omfattas, bland annat genom uppföljning av rapporterade utsläpp.
- Vi bistår även Regeringskansliet kring utvecklingen av systemet, bland annat med analyser av EU ETS samt genom att bevaka utvecklingen av styrmedlet och följa upp hur utsläppen utvecklas.

Energimyndigheten ansvarar för Unionsregistret där transaktioner av utsläppsrätter sker.
Du hittar information om andra involverade myndigheter på denna sida: