Utsläppshandel – så funkar det
Här hittar du information om EU:s utsläppshandel och hur det fungerar i Sverige. Du kan läsa om de olika delarna (EU ETS, ETS2 och CBAM), om syftet, vilka som omfattas och hur systemen fungerar.
EU:s Emission Trading System (EU ETS) infördes år 2005 med det tydliga syftet att minska utsläppen av växthusgaser på ett kostnadseffektivt sätt. Systemet ska bidra till att vi når såväl EU:s klimatmål som de globala målen kopplade till Parisavtalet.
Sedan starten har systemet vuxit och utvecklats successivt. Ett antal branscher och aktörer har tillkommit såsom till exempel flyg och sjöfart., och ännu fler är på väg.
EU ETS
Det ursprungliga systemet, EU ETS (ibland även kallat ETS1) inkluderar utsläpp från tillverkande industrier och anläggningar som producerar el och värme, samt även flygoperatörer och rederier.
ETS 2
ETS 2 är ett separat system med egna utsläppsrätter. Här ingår bland annat utsläpp från vägtransporter och uppvärmning av byggnader och lokaler. ETS2 är ett så kallat uppströmssystem, vilket innebär att det inte riktar sig till utsläpparna utan till de företag som tillhandahåller fossila bränslen. Det kan till exempel handla om drivmedelsdistributörer och gasleverantörer.
CBAM – koldioxidpris på importer
CBAM (Carbon Boarder Adjustment Mechanism) är EU-ländernas gemensamma mekanism för koldioxidpris på importer. Enligt denna EU-förordning ska den som köper vissa varor som är tillverkade i länder utanför EU betala ett koldioxidpris när varorna passerar gränsen och importeras till EU. Koldioxidpriset inom CBAM är kopplat till priset på EU:s utsläppsrätter. Därmed blir priset för koldioxidutsläppen det samma, oavsett var varan i världen varan tillverkas. På så sätt syftar CBAM till att förhindra koldioxidläckage – att industrier flyttar utomlands på grund av kostnaderna för utsläppsrätter inom EU.
Vad är utsläppshandel?
EU:s utsläppshandelssystem är ett avgörande styrmedel för att EU ska nå de egna klimatmålen och internationella åtaganden inom Parisavtalet.
Vilka deltar?
Tillverkande industrier och anläggningar som producerar el och värme omfattas av EU ETS. Även flygtrafik och sjöfart ingår.
Så fördelas utsläppsrätter
Merparten av utsläppsrätterna köper deltagande företag varje år till marknadspris. EU delar också ut en viss andel av utsläppsrätterna gratis.
Marknadsstabilitetsreserven
Marknaden tillförs utsläppsrätter varje år baserat på utsläppstaket. Marknadsstabilitetsreserven fungerar som en reservfond, en buffert, som aktiveras om det är stora skillnader i hur många utsläppsrätter som tillförs jämfört med hur stora utsläppen är.
Stöd i arbetet
Här hittar du som är professionell aktör i utsläppshandelssystemet – eller bara vill veta mer – vägledning, e-tjänster, nyheter och statistik.