Innehåll
Vad är en miljörapport?
Miljörapport är en årlig rapport som den som driver en miljöfarlig verksamhet i Sverige som är tillståndspliktig är skyldig att lämna till sin tillsynsmyndighet. Kravet att göra en miljörapport finns i miljöbalkens 26 kap 20 §.
Syftet med miljörapporten är bland annat att ge tillsynsmyndigheten ett bra underlag för tillsyn av verksamheten. Den ger också verksamhetsutövaren en bild av hur väl hen följer villkoren för verksamheten och kan stärka egenkontrollen.
Från miljörapporterna hämtar Naturvårdsverket uppgifter till ett antal internationella rapporteringar.
Dessa ska rapportera
Cirka 6 000 verksamheter inom olika områden är skyldiga att lämna miljörapport. Vilka verksamheter som är skyldiga att lämna miljörapport framgår av Miljöprövningsförordning (2013:251) och av Bilaga till förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. (Se fliken Lagstiftning).
Rapportera i Miljörapporteringsportalen (SMP)
Alla miljörapporter ska lämnas elektroniskt via Naturvårdsverkets e-tjänst för miljörapporter, Svenska miljörapporteringsportalen (SMP).
I SMP finns den information som behövs för att kunna miljörapportera.
Detta ska ingå
Vilka uppgifter som ska ingå i miljörapporten varierar bland annat beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs.
Samtliga miljörapporter ska innehålla vissa allmänna uppgifter om till exempel verksamhetens namn och organisationsnummer.
Huvuddelen av miljörapporterna ska också innehålla uppgifter om till exempel tillståndsbeslutet, föreskrivna villkor och resultatet av verksamhetsutövarens egenkontroll. Dessa uppgifter lämnas lämpligen i den textdelsmall som finns i SMP.
Vissa verksamheter ska dessutom lämna uppgifter om utsläpp till luft, vatten och mark samt avfall. De uppgifterna ska lämnas i SMP:s emissionsdel.
Senast 31 mars, kalenderårsvis
Miljörapporten ska avse hela det föregående verksamhetsåret och lämnas in till tillsynsmyndigheten senast den 31 mars året därefter.
Information avseende miljörapport för verksamhetsåret 2019
Föreskrifter och vägledning för rapporteringen
Naturvårdsverkets föreskrifter, NFS 2016:8, om miljörapport trädde i kraft den 1 januari 2017. Naturvårdsverket har också tagit fram några vägledningar om vilka uppgifter som ska finnas med i en miljörapport. Uppdaterade versioner publiceras efterhand som de är klara.
Nyheter för 2020 – ändringar av bilaga 2, 3 och 6
Naturvårdsverket har beslutat om ändringar av bilaga 2, 3 och 6 till Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2016:8) om miljörapport. Ändringarna innebär bland annat ändrade krav på vilka uppgifter som anläggningar som omfattas av bilaga 2, 3 och 6 ska rapportera i den miljörapport som avser verksamhetsåret 2020 och som ska ges in senast den 31 mars 2021.
För bilaga 3 innebär ändringarna bland annat att vissa uppgiftskrav utgår. Andra krav är nya så som att uppgifter om nominell kapacitet och förbränd mängd icke-farligt respektive farligt avfall ska rapporteras per panna. För bilaga 6 innebär ändringarna bland annat att uppgifter om att rapportera den maximala genomsnittliga veckobelastningen (pe) som tillförs reningsverket för det givna året och dimensionerande kapacitet tillkommer.