Nya regler
Nya regler börjar gälla på avfallsområdet under sommaren 2020, det s.k. avfallspaketet. När det gäller bygg- och rivningsavfall gäller nya föreskrifter från den 1 augusti 2020.
Dessa innehåller bestämmelser om undantag från kraven på den som producerar bygg- och rivningsavfall i 3 kap. 10 § avfallsförordningen och om undantag från kraven i 3 kap. 12 § avfallsförordningen vad gäller utsortering av brännbart bygg- och rivningsavfall.
_ _ _ _ _ _ _
De här vägledningarna behandlar bland annat frågor om hur bygg- och rivningsavfallet ska sorteras, vilken lagstiftning som gäller, vilket ansvar byggherren/fastighetsägaren har, tillsynsmyndighetens ansvar, hur du kan genomföra ett tillsynsprojekt om bygg- och rivningsavfall samt hur en anmälan om en rivningsåtgärd eller ansökan om rivningslov ska handläggas.
Under den senaste tioårsperioden genererades årligen cirka 10 miljoner ton avfall från bygg- och anläggningssektorn. Cirka tio procent av detta var farligt avfall. Om vi ska kunna nå de nationella miljökvalitetsmålen God bebyggd miljö och Giftfri miljö måste bygg- och rivningsavfallets mängd och farlighet minska och hanteringen av avfallet säkras.
Byggherrens ansvar
Det är i första hand byggherren som ansvarar för avfallshanteringen vid bygg- och rivningsverksamhet. Inför en rivning eller nybyggnation ska man kontakta byggnadsnämnden för att ta reda på om åtgärden kräver lov. Om den är lovpliktig söks lovet hos byggnadsnämnden som därefter beslutar om lov ska beviljas eller inte. Det är viktigt att farliga ämnen, komponenter och material identifieras vid en materialinventering redan innan rivning och renovering startar. Det är en förutsättning för att bygg- och rivningsavfallet ska kunna tas omhand på ett säkert sätt.
Tillsyn
Det finns goda möjligheter för kommunen att se till att byggherrar och entreprenörer hanterar avfallet på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt enligt 15 kap 11 § miljöbalken och i enlighet med resurshushållningsprincipen i 2 kap 5 § miljöbalken. En god resurshushållning innebär att man främst ska förebygga avfall, i andra hand återanvända det, i tredje hand materialåtervinna det. Först när man säkerställt att det inte går att återvinna avfallet bör man överväga deponering. Ordningen gäller under förutsättning att det är miljömässigt motiverat och ekonomiskt rimligt.
Boverkets allmänna råd om rivningsavfall
Boverket har tagit fram allmänna råd om rivningsavfall som började gälla i oktober 2013. Mer information om detta och om PBL:s kontrollsystem för rivningsavfall finns på Boverkets webbplats.
Kontakt
Synpunkter på bygg- och rivningsavfall?