Producentansvar för fiskeredskap
Företag som först tillhandahåller fiskeredskap med plast i Sverige måste se till att de tas om hand när de inte längre används. Kommuner och producentansvarsorganisationer hjälper till med delar av producentansvaret.
Upp till 85 procent av allt skräp på stränderna i EU är gjort av plast. Fiskeredskap med plast står för 27 procent av detta. Huvudsyftet med producentansvaret är att minska denna nedskräpning, minska mängden avfall och se till att det avfall som ändå uppstår återvinns och används till nya produkter.
Sidan vänder sig till
Här hittar du flera svar på hur företag, kommuner och producentansvarsorganisationer berörs av producentansvaret för fiskeredskap.
Lagstiftning
Producentansvaret för fiskeredskap styrs av EU:s engångsplastdirektiv (EU) 2019/904 som har genomförts genom förordningar i svensk lagstiftning.
Förordning (2021:1001) om producentansvar för fiskeredskap
Miljötillsynsförordning (2011:13)
Förordning (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken
Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter
Direktiv (EU) 2019/904 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön
Kommissionens vägledning om engångsplastprodukter och fiskeredskap enligt EU-direktivet 2019/904
Aktuellt
Remiss om föreskrift för ersättning till kommuner
Naturvårdsverket föreslår en föreskrift som bestämmer de avgifterna som producentansvarsorganisation/er ska betala till kommunerna för att täcka kommunernas kostnader. Föreskriften kommer gälla från 1 januari 2025. Arbetet sker i samråd med Avfall Sverige, SKR och kommunrepresentanter.
Föreskriften är ute på remiss och sista datum för synpunkter är den 30 september 2024.
Vad producentansvaret innebär
Mål för insamling av avfall från fiskeredskap
Målet för insamlingen av avfall från fiskeredskap som innehåller plast är minst 20 procent av den mängd som görs tillgänglig på den svenska marknaden under samma kalenderår. Målet ska vara uppnått senast år 2027 och beräkningen ska göras i vikt.
Definitioner
Producent
En producent av fiskeredskap som innehåller plast definieras som den som yrkesmässigt:
- för in fiskeredskap till Sverige och först tillhandahåller dem på marknaden,
- tillverkar fiskeredskap i Sverige och först tillhandahåller dem på marknaden, eller
- från ett annat land än Sverige säljer fiskeredskap till en slutlig användare i Sverige.
Med producent avses dock inte den som bedriver fiskeverksamhet. Naturvårdsverket gör tolkningen att ett företag som ägnar sig åt fiske inte är producent för de fiskeredskap som används i fiskeverksamheten, men om företaget dessutom har en del av verksamheten som inriktar sig på att släppa ut fiskeredskap på den svenska marknaden, både genom att föra in och tillverka för försäljning, är de producenter för dessa redskap. Företag som säljer fiskeredskap från utlandet till fiskeverksamheter i Sverige är producent för dessa. Svenska företag som för in eller tillverkar fiskeredskap och säljer dessa till fiskeverksamheter är producent för dessa.
Fiskeredskap som omfattas
Med fiskeredskap menas föremål eller redskap som innehåller plast och som
- används inom fiske eller vattenbruk för att lokalisera, fånga eller föda upp biologiska resurser i hav (marina) eller sötvatten (limniska), eller
- flyter på vattenytan och används för att dra till sig, fånga eller föda upp biologiska resurser i hav eller sötvatten
Biologiska resurser kan till exempel vara fisk, skaldjur och alger.
Detta gäller oavsett hur mycket plast ett fiskeredskap innehåller. Färger, bläck och lim omfattas inte om det inte är en huvudsaklig strukturkomponent i slutproduktenFärg med plast i berörs inte av producentansvaret.
Fiskeredskap kan till exempel vara linor, jiggar, flottörer, och konstgjorda beten, fiskespön och rullar.
Fiskeredskap som inte omfattas
Fiskeredskap som innehåller elutrustning som inte enkelt kan avlägsnas berörs inte av producentansvar för fiskeredskap, men däremot av producentansvaret för elutrustning. Uttjänta fiskeredskap som innehåller plast och som har elutrustning som kan avlägsnas ska separeras och avfallsorteras separat som elutrustning och fiskeredskap.
Föremål eller redskap som inte har som primärt syfte att lokalisera biologiska resurser i vatten. Exempel på sådana produkter är flytvästar, vadarbyxor och båtar inklusive båtutrustning.
Avfall som består av fiskeredskap som förlorats till havs eller samlats in i projekt som finansieras av offentliga medel.
Producentansvarsorganisation
Definitionen av producentansvarsorganisation enligt miljöbalken är ”en juridisk person som förebygger eller hanterar avfall från producenters produkter”.
Plast
Enligt direktiv (EU) 2019/904 om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön definieras plast som ett material som består av en polymer enligt REACH-förordningen, till vilken tillsatser eller andra ämnen kan ha lagts till. Den kan användas som huvudsaklig strukturkomponent i slutprodukter. Naturliga polymerer som inte har modifierats på kemisk väg undantas.
Plast som tillverkas av modifierade naturliga polymerer omfattas av direktivet. Det samma gäller för plast som tillverkas av biobaserade, fossila eller syntetiska råvaror. Även biologiskt nedbrytbar plast och polymerbaserade gummiföremål omfattas av direktivet.
Gummimaterial kan vara både fossilbaserat och biobaserat (naturgummi från gummiträ). En fossilbaserad latex består alltid av kemiskt modifierade polymerer och omfattas därmed av plastdefinitionen. Latex från gummiträd är en naturlig produkt men för att göra ballonger måste latexen modifieras kemiskt med hjälp av vulkning för att fungera. Det gör att oavsett ursprung så omfattas alla latexballonger av plastdefinitionen.
Generellt gäller att en polymer som erhålls från en industriell process definieras som en modifierad polymer även om den förekommer naturligt i naturen. Det betyder att en polymer som tillverkas genom biosyntes i syntetiska odlings- och fermenteringsprocesser, exempelvis polyhydroxialkanoater (PHA), räknas som en modifierad naturlig polymer.
En polymer som däremot produceras i naturen och sedan utvinns från naturen för fortsatt bearbetning räknas som en naturlig polymer. Ett exempel är utvinning av cellulosa som sedan regenereras till viskos. Viskos och lyocell omfattas alltså inte av direktivet. Förtydliganden av definitionen av plast i direktivet finns i kommissionens vägledning om produkter.
Kommissionens vägledning om produkter enligt EU-direktivet 2019/904
Varför finns producentansvaret?
Producentansvaret ska få företag att ta fram produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända och återvinna samt fria från miljöfarliga ämnen. På så sätt ska Sverige och andra EU-länder få mindre avfallsmängder, renare avfall och mindre nedskräpning.
Har du frågor eller förslag på tillägg?
Har du frågor om producentansvaret eller behöver något i texten förtydligas? Vi tar tacksamt emot dina inspel och synpunkter som hjälper oss att förbättra vårt stöd. Kontakta kundtjänst om du har förslag på tillägg eller frågor.