Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinnlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Strategi för tillsyn enligt miljöbalken 2026–2029

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎juni‎ ‎2025

Den nationella strategin för miljöbalkstillsynen är vårt gemensamma verktyg för att uppnå en effektiv och likvärdig tillsyn. Tillsynen är ett viktigt styrmedel för att säkerställa syftet med miljöbalken och därmed främja en hållbar utveckling utifrån miljömålen.

Sidan vänder sig till

Tillsynsmyndigheter. Kommuner och länsstyrelser. Även Försvarsinspektören för hälsa och miljö i de fall ett fokusområde berör förvarets verksamheter. 

Tillsynsstrategin

Den nationella strategi för tillsyn enligt miljöbalken, tillsynsstrategin, syftar till att främja tillsyn inom områden som ur ett nationellt perspektiv är extra angelägna under strategins period. En ökad tydlighet gynnar att myndigheternas samlade resurser och kompetens används effektivare, bidrar till en ökad likvärdighet i tillsynen och underlättar planering av tillsyn. Förutom att peka ut viss tillsyn under perioden innehåller strategin också fokusområden som syftar till att stärka tillsynsmyndigheternas förmåga att bedriva tillsyn. 

I Naturvårdsverkets vägledning hittar du information om planering av tillsyn, hur du kan genomföra din tillsyn och vilka ingripande åtgärder som du kan vidta.

Tillsyn enligt miljöbalken
  • Tillsynstrategin gäller i fyraårsperioder.  En översyn av strategins aktiviteter genomförs årligen. Utgångspunkten är att strategins fokusområden ligger fast under hela fyraårsperioden och att översynen handlar om eventuella mindre justeringar.
  • Naturvårdsverket har samordnat framtagandet av tillsynsstrategin. Länsstyrelser och kommuner har löpande deltagit i arbetet. De centrala myndigheter som under perioden 2026–2029 ansvarar för ett eller flera av tillsynsstrategins fokusområden är Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Kemikalieinspektionen och Socialstyrelsen.
  • En nyhet för perioden 2026–2029 är att tillsynsstrategin har breddats till att även innehålla fokusområden som syftar till att stärka tillsynsmyndigheternas förmåga att bedriva tillsyn.
  • Syftet med de utpekade fokusområden i strategin är inte att tillsynsmyndigheterna ska prioritera ner ordinarie löpande och återkommande tillsyn men tillsynstrategin kan påverka inriktningen på den planerade tillsynen. Strategin har ett nationellt perspektiv. Lokala och regionala variationer utifrån behov av tillsyn kommer alltid att finnas. Det samma gäller annan nödvändig tillsyn som inte omnämns i strategin. 

Utöver tillsynstrategin publicerar Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten och Kemikalieinspektionen tvååriga planer för tillsynsvägledning. Den tillsyn som lyfts fram i tillsynsstrategin kan påverka innehållet i planerna men de omfattar även andra vägledningsinsatser. 

Aktuella tillsynsvägledningsplaner

Läsanvisning

Här finns en beskrivning av tillsynsstrategins upplägg. Du hittar också beskrivningar av de begrepp som strategin innehåller i form av fokusområden, mål och aktiviteter mål. 

Att använda tillsynsstrategin

Tillsynsstrategin är ett verktyg för dig som leder, planerar och följer upp miljöbalkstillsynen. Förutsättningarna för i vilken omfattning de utpekade tillsynsaktiviteterna kan genomföras ser olika ut mellan olika tillsynsmyndigheter. Här ges stöd för hur prioriteringar kan göras och hur strategin kan arbetas in i tillsynsplaneringen. 

Bakgrund till tillsynsstrategin

Den nationella strategin för miljöbalkstillsynen innebär ett kliv framåt i att lyfta fram särskilt angelägna områden i syfte att samordna tillsynen. Delaktigheteten i framtagandet har varit bred. 

Fokusområden Stärka tillsynen

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för Del, Stärka tillsynsmyndigheternas förmåga. 

Fokusområden Avfall

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för  tillsynsområdet Avfall.

Fokusområden Förorenade områden

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för tillsynsområdet Förorenade områden.

Fokusområden Hälsoskydd

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för tillsynsområdet Hälsoskydd.

Fokusområden Kemikalietillsyn

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för tillsynsområdet Kemikalietillsyn.

Fokusområden Miljöfarlig verksamhet

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för tillsynsområdet Miljöfarlig verksamhet. 

Fokusområden Naturtillsyn

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för tillsynsområdet Naturtillsyn. 

Fokusområden Vattenverksamhet

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden, mål och aktiviteter för tillsynsområdet Vattenverksamhet. 

Medverkande myndigheter

Strategin är produkten av en samverkan mellan de centrala tillsynsvägledande myndigheterna enligt miljötillsynsförordningen.

Folkhälsomyndighetens logotypeHavs- och vattenmyndighetens logotypeJordbruksverkets logotypeKemikalieinspektionens logotypeLäkemedelverkets logotypNaturvårdsverkets logotypeSocialstyrelsens logotype