Oförändrad mängd matsvinn i Sverige – en samhällsutmaning
2025-12-18 NYHET Under 2024 uppstod 880 000 ton livsmedelsavfall i Sveriges butiker, restauranger, offentliga måltider, grossistled och hushåll. Det motsvarar 84 kilo per person – i samma nivå som år 2020. Det visar Naturvårdsverkets nya sammanställning av Sveriges livsmedelsavfall. Statistiken är ett viktigt underlag i arbetet för att minska matsvinnet och nå både nationella och europeiska mål.
– Vi ser inga tecken på minskning av den totala mängden livsmedelsavfall i butiks- och konsumentledet. Det visar att åtgärderna som görs inte räcker för att nå målen, säger Christina Anderzén, handläggare avfallsstatistik och matsvinn Resurseffektivitetsenheten, Naturvårdsverket.
Hushållen står för den största delen av livsmedelsavfallet, över 70 procent. Per person uppstod 16 kilo matsvinn (mat som hade kunnat ätas) och 45 kilo övrigt livsmedelsavfall. Då ingår inte mat och dryck som hälls i avloppet. För hushållen innebär matsvinnet en onödig kostnad i vardagen, samtidigt som resurser går förlorade genom hela livsmedelskedjan.
I handeln är avfallet främst mat som hade kunnat säljas
Livsmedelsavfallet från butiker och grossistled bedöms i stort sett uteslutande bestå av mat som hade kunnat säljas, men i stället blir matsvinn. Från restauranger och offentliga måltider består livsmedelsavfallet till viss del av skal, rens och beredningsrester som inte ses som matsvinn, precis som hos hushållen. Samtidigt är det i hushållen som de största mängderna uppstår totalt, både som livsmedelsavfall och matsvinn.
– För att nå målen behöver alla delar av kedjan bidra – från produktion och butik till restauranger. Både för att ta tillvara mer av produktionen och underlätta för konsumenten. Hushållens beteende i vardagen spelar också stor roll. Bättre planering av inköpen samt mod att titta, lukta eller smaka på maten kan förebygga matsvinn, säger Christina Anderzén.
Långt kvar till etappmålet och målen i EU:s avfallsdirektiv
Sveriges etappmål är att livsmedelsavfallet ska minska med 20 procent per person till 2025 jämfört med år 2020. Eftersom mängderna har legat stilla under hela perioden syns ingen minskning i statistiken.
Samtidigt höjs ambitionsnivån på EU-nivå. Enligt det reviderade avfallsdirektivet ska medlemsländerna minska livsmedelsavfallet till 2030 med:
- 30 procent per person i butiks- och konsumentledet
- 10 procent i livsmedelsindustrin
Statistiken är framtagen av Svenska MiljöEmissionsData (SMED) på uppdrag av Naturvårdsverket.
Livsmedelsavfall 2024
Siffrorna avser butiks- och konsumentleden. Primärproduktion och livsmedelsindustri ingår inte.
- Totalt i butiks- och konsumentledet: 880 000 ton
- Per person: 84 kilo
- Hushållens andel: 72 procent
- Matsvinn i hushållen: 16 kilo per person
- Övrigt livsmedelsavfall i hushållen: 45 kilo per person
- Etappmålet 2025: –20 % per person jämfört med 2020 (ej uppnått)
- EU-mål 2030: –30 % per person i butiks- och konsumentledet, –10 % i livsmedelsindustrin
Läs mer
Kontakt
Christina Anderzén, Resurseffektivitetsenheten, 010-698 14 24, christina.anderzen@naturvardsverket.se

