Äldre par läser på en skylt i naturen

Det här gäller i skyddade områden

Granskad: ‎den ‎4‎ ‎januari‎ ‎2024

Får du bryta grenar i ett naturreservat? Elda på en klippa eller cykla så att du lämnar spår i naturen? Nej. För allemansrätten gäller även i skyddade områden. Men den kan vara begränsad.

Det kan till exempel vara förbjudet att elda i ett visst naturreservat, eller ha med sig hund. I andra är det tillåtet. Att cykla och rida kanske är tillåtet, men bara på markerade leder. Ofta får du plocka bär, även om du ibland bara får plocka så mycket som du kan äta på plats.  

Så vad gäller?

Så hur vet du vad som gäller i just det område som du ska besöka? I skyddade områden finns särskilda bestämmelser för att skydda natur och kultur. De kallas föreskrifter och gäller alla som vistas i området. Föreskrifterna kan se olika ut från område till område, beroende på vad som krävs för att skydda de värden som finns där – både naturvärdena och våra upplevelser av dem. 

Skyltar informerar

Bestämmelserna finns ofta uppsatta på skyltar. De kan finnas vid ingången till ett skyddat område. Många gånger finns där också annan information som hjälper dig att hitta och som berättar om områdets natur- och kulturvärden. 

Meningen är att du som besökare ska få en intressant och givande vistelse. Då är det viktigt att veta varför området är värdefullt och har skyddats. 

Läs föreskrifterna

I föreskrifterna för respektive nationalpark kan du läsa vilka regler som gäller.  

För att få reda på föreskrifterna för ett visst naturreservat kan du vända dig till kommunen eller länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan också ge information om när du inte får besöka länets fågel- och sälskyddsområden. 

Sveriges nationalparker och dess föreskrifter

Länsstyrelsens webbplats (välj län och klicka på fliken besöksmål) 

Kartverktyget skyddad natur (Sök efter ett skyddat område för att få upp beslut och föreskrifter) 

Läs mer om vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten  

Tips inför besök i skyddade områden

Kolla upp området innan ditt besök 

Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan tid eller dag för ditt besök för att undvika trängsel.   

Olika regler i olika områden

Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.   

Upptäck nya områden

Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?   

Undvik en full parkering

Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.  

Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp

Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.