Klövviltsförvaltning
Klövviltet ger oss möjlighet till jakt och andra naturupplevelser samt möjlighet till klimatsmart kött. Mål för klövviltsförvaltningen sätts i första hand på regional eller lokal nivå. För vildsvin finns även mål på nationell nivå.
Vanligt förekommande klövdjur i Sverige är älg, kron- och dovhjort, rådjur och vildsvin. Även mufflon finns i frilevande populationer i Sverige.
En livskraftig älgstam
En livskraftig älgstam är anpassad efter de regionala ekologiska förutsättningarna. Den har hög reproduktion per hondjur, höga kalvvikter, och äldre älgtjurar ingår som en naturlig del av populationen. En livskraftig stam har motståndskraft mot sjukdomar.
Uppföljning av mål inom älgförvaltning - redovisning av regeringsuppdrag (pdf 693 kB)
Älgen förvaltas regionalt. I varje län finns ett antal älgförvaltningsområden där mål för förvaltningen av stammen sätts, till exempel avskjutningsmål. Mer information om mål för älgförvaltningen finns på länsstyrelsernas webbplats.
Nationella klövviltsrådet
Rådet utgör ett stöd för Naturvårdsverkets vägledning i frågor som rör klövviltförvaltning. Rådets arbete underlättar och utgör en del i underlaget vid länsstyrelsemas beslut, särskilt i länsöverskridande och komplicerade frågor. Även andra myndigheter som Polismyndigheten och Trafikverket kan behöva vägledning vid beslut som rör klövvilt.
Det nationella klövviltsrådet inrättades 2014.
Ledamöter
Ordförande
Naturvårdsverkets representant för klövviltsfrågor.
Övriga ledamöter
Anders Wetterin, Lantbrukarnas Riksförbund
Gustav Avehed, Statens veterinärmedicinska anstalt
Vakant, Skogsstyrelsen
Maria Cedersmyg, Jordbruksverket
Anders Nilsson, Svenska Jägareförbundet
Erik Lindberg, Länsstyrelsen
Johan Varenius, Sveriges Jordägareförbund
Jenny Wik Karlsson, Svenska Samernas Riksförbund
Johanna Wikland-Månsson, Länsstyrelsen
Michael Andersson, Skogsägarföreningarna
Fredrik Widemo, Sveriges lantbruksuniversitet
Lena Britz, Nationella viltolycksrådet
Ronny Löfstrand, Skogsindustrierna
Solveig Larsson, Jägarnas Riksförbund
Arja Helena Kautto, Livsmedelsverket