Kommunalt avfall definieras i 15 kap. 3 § miljöbalken. Där framgår att kommunalt avfall är avfall från hushåll och sådant avfall från andra källor som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll, dock inte
- avfall från tillverkning,
- avfall från jord- och skogsbruk,
- avfall från fiske,
- avfall från septiktankar, avloppsnät och avloppsrening,
- bygg- och rivningsavfall, och
- uttjänta bilar.
I förarbetena till den nya avfallsförordningen (prop. 2019/20:156) ges exempel på vad som är kommunalt avfall:
- Blandat avfall och separat insamlat avfall från hushåll, inklusive papper och kartong, glas, metall, plast, biologiskt avfall, trä, textilier, förpackningar, avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning, förbrukade batterier och ackumulatorer samt grovavfall, inklusive madrasser och möbler.
- Avfall som inte kommer från hushåll, om sådant avfall till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll.
- Avfallskategorierna som är kommunalt avfall anges i kommissionens beslut gällande avfallsförteckningen (2014/955/EU) respektive bilaga 3 till avfallsförordningen. Där framgår att kommunalt avfall är kategorierna som ingår i underkapitel 15 01 (förpackningar) och kapitel 20 (kommunalt avfall) med undantag för koderna 20 02 02 (jord och sten), 20 03 04 (slam från septiska tankar) och 20 03 06 (avfall från rengöring av avlopp). Avfall som omfattas av andra kapitel ska inte anses som kommunalt avfall annat än i fall där kommunalt avfall behandlas och tilldelas koder i kapitel 19.
Kommunens ansvar
Ändringen till begreppet kommunalt avfall är inte avsedd att förändra ansvaret för avfallshanteringen. Kommunen ansvarar för att kommunalt avfall behandlas och transporteras bort från den fastighet där avfallet finns. I vissa fall kan kommunen överenskomma med fastighetsinnehavare om alternativ hämtningsplats för hushållsavfall, eller genom beslut anvisa hämtningsplats inom rimligt avstånd från fastigheten. Detta regleras i kommunens föreskrifter om hanteringen av det avfall som kommunen ansvarar för.
Vilka avfallsfraktioner som omfattas av kommunens ansvar och vad kommunens ansvar för borttransport innebär beskrivs i 15 kap. 20 och 20 a §§ miljöbalken. Det finns en övergångsbestämmelse kopplad till 15 kap. 20 §. I övergångsbestämmelsen anges att i fråga om återvinning och bortskaffande av bygg- och rivningsavfall gäller 15 kap. 20 § första stycket i den äldre lydelsen till och med utgången av 2022.
Kommande riktlinjer
Kommissionen ska utarbeta riktlinjer för definitionen av kommunalt avfall. Riktlinjerna kommer att vara vägledande vid tillämpningen av bestämmelser som innehåller begreppet kommunalt avfall.
Naturvårdsverket kommer uppdatera vägledningarna från 2008 och 2017.