Stöd och information

EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) – nya regler från 2026

Flera öppna kartonger
Granskad: ‎den ‎23‎ ‎juli‎ ‎2025

EU har beslutat om en ny förordning om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR). Det innebär att många regler ändras från och med den 12 augusti 2026.

På den här sidan hittar du stöd och information om de kommande regler som följer av förordningen.

Förordningen ska täcka hela förpackningens livscykel – från produktdesign till avfallshantering. Den ska också bidra till att göra det lättare för konsumenterna att återvinna samt återanvända förpackningar som alternativ till engångsförpackningar.

Den nya EU-förordningen ersätter nuvarande förpackningsdirektiv och är direkt tillämplig och gällande i alla EU:s medlemsländer. Det innebär att många bestämmelser i förordningen ersätter dagens svenska bestämmelser från och med 12 augusti 2026. Ett flertal bestämmelser kommer dock att tillämpas vid senare datum.

Naturvårdsverket följer EU:s arbete med att ta fram bland annat vägledning och sekundärlagstiftning. Flera bestämmelser i förordningen kan vi vägleda om först när det har tagits fram.

Informationen uppdateras löpande allteftersom vi kan vägleda mer.

Sidan vänder sig till

Företag som tillverkar, importerar eller distribuerar förpackningar. Innehållet vänder sig också till andra aktörer som omfattas av förordningen, till exempel producenter, producentansvars­organisationer, retursystem, system för återanvändning, butiker samt hotell-, restaurang- och café/cateringsektorn.

Bra att veta

Fram till dess att EU-förordningen börjar tillämpas den 12 augusti 2026, så hittar du vägledning om nuvarande regler här:

Producentansvar för förpackningar

Ny förordning

Sekundärlagstiftning

EU-kommissionen kommer att anta ett flertal delegerade akter och genomförandeakter, så kallad sekundärlagstiftning, som kompletterar förordningen och förtydligar vissa bestämmelser. För mer information om dessa akter och när i tid de förväntas komma, se förordningen eller avsnittet Tidslinje.

EU-kommissionens webbsida

EU-kommissionen har en webbsida där du hittar samlad information om de nya reglerna. Sidan uppdateras löpande.

Packaging waste (europa.eu)

Vägledning från EU-kommissionen

EU-kommissionen kommer ta fram vägledning för att förtydliga vad vissa delar i förordningen innebär så att bestämmelserna i förordningen tillämpas på ett enhetligt sätt i samtliga medlemsstater. Vägledningen förväntas komma under 2025.

Det finns redan nu inspelad information från Kommissionen där de går igenom den nya förordningen och svarar på en del av de frågor som inkommit. Du hittar den på Kommissionens webbplats:

Webinar on new Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) (europa.eu)

Svenska bestämmelser

Enligt EU-förordningen ska medlemsländerna vidta åtgärder nationellt, vilket innebär att svenska regler ska tas fram och gälla som komplement till EU-förordningen.

Aktuellt

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå hur svenska regler ska ändras och kompletteras för att anpassas till EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall. Uppdraget kommer att redovisas i flera steg under 2025–2027.

Uppdrag till Naturvårdsverket att lämna förslag till kompletteringar av EU:s förpackningsförordning i svensk rätt

Naturvårdsverket har haft i uppdrag att redovisa en förberedande kartläggning inför genomförandearbetet avseende Europaparlamentets och rådets kommande förordning om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR). Uppdraget redovisades den 19 december 2024.

Förberedande kartläggning inför genomförandet av EU:s förpackningsförordning

Syfte och mål med de nya reglerna

Den nya förordningen syftar bland annat till att

  • skapa en harmoniserad marknad inom EU
  • förebygga och minska mängderna förpackningsavfall
  • minska mängden skadliga ämnen som används i förpackningar
  • öka återanvändning av förpackningar
  • öka mängden högkvalitativ materialåtervinning
  • skapa en marknad för återvunnet material.

Förordningen är en del av genomförandet av kommissionens gröna giv och bygger på kommissionens handlingsplan för en cirkulär ekonomi.

Vad betyder PPWR?

Förordningen kallas ofta för PPWR, vilket är en förkortning av vad den heter på engelska; Packaging and packaging waste regulation.

Mål

Varje land i EU ska minska det förpackningsavfall som genereras per capita jämfört med det förpackningsavfall som genererades per capita år 2018.

  • Förpackningsavfall ska år 2030 ha minskat med 5 procent jämfört med 2018.
  • Förpackningsavfall ska år 2035 ha minskat med 10 procent jämfört med 2018.
  • Förpackningsavfall ska år 2040 ha minskat med 15 procent jämfört med 2018.

Det är länderna själva som ska vidta åtgärder för att säkerställa att målen uppfylls i respektive land.

Varje land i EU ska senast 31 december 2025 respektive 31 december 2030 se till att mål avseende materialåtervinning av förpackningsavfall efterlevs. Målen är satta på olika materialslag och det är varje land som ska införa åtgärder nationellt för att se till att målen uppfylls.

Senast den 31 december 2025 ska minst 65 viktprocent av allt genererat förpackningsavfall materialåtervinnas.

Senast den 31 december 2025 ska följande minimimål (i viktprocent) för materialåtervinning vara uppfyllda när det gäller följande specifika material som ingår i genererat förpackningsavfall:

  • 50 procent av plast
  • 25 procent av trä
  • 70 procent av järnmetall
  • 50 procent av aluminium
  • 70 procent av glas
  • 75 procent av papper och kartong.

Senast den 31 december 2030 ska minst 70 viktprocent av allt genererat förpackningsavfall materialåtervinnas.

Senast den 31 december 2030 ska följande minimimål (i viktprocent) för materialåtervinning vara uppfyllda när det gäller följande specifika material som ingår i genererat förpackningsavfall:

  • 55 procent av plast
  • 30 procent av trä
  • 80 procent av järnmetall
  • 60 procent av aluminium
  • 75 procent av glas
  • 85 procent av papper och kartong.

Nya regler

Det här är några av de regler som kommer börja gälla redan 12 augusti 2026:

  • Flera nya definitioner kommer börja tillämpas, till exempel definitionen av producent. Du hittar mer information om definitionerna på sidan Definitioner.
  • Tillverkare ska genomföra förfarande för bedömning av överensstämmelse och ska utarbeta teknisk dokumentation innan de släpper ut förpackningar på marknaden. De ska också upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse och märka förpackningen med kontaktuppgifter.
  • Importörer ska säkerställa bland annat att tillverkaren utfört förfarande för bedömning av överensstämmelse och att tillverkaren har utarbetat den tekniska dokumentation som avses i bilaga VII och som krävs i eller i enlighet med artiklarna 5–11. De ska kontrollera att förpackningen har märkts och att förpackningen åtföljs av de dokument som krävs. Vidare ska importören märka förpackningen med kontaktuppgifter.
  • Krav på tillverkare att leva upp till begränsningar av mängden PFAS som är tillåten i livsmedelsförpackningar. Det innebär att det enligt artikel 5 är förbjudet att släppa ut förpackningar som innehåller en koncentration av PFAS som överstiger fastställda gränsvärden. Överensstämmelse med kraven ska visas genom teknisk dokumentation.
  • Krav på tillverkare att leva upp till begränsningar av mängden tungmetaller som är tillåten i förpackningar och förpackningskomponenter. Det innebär att det enligt artikel 5 är förbjudet att släppa ut förpackningar som innehåller mängder som överstiger fastställda gränsvärden. Överensstämmelse med kraven ska visas genom teknisk dokumentation.
  • Tillverkare av återanvändbara förpackningar ska leva upp till kraven i artikel 11 om hur förpackningarna ska utformas och designas. Överensstämmelse med kraven ska visas genom teknisk dokumentation.
  • De ekonomiska aktörer som för första gången tillhandahåller en återanvändbar förpackning i Sverige ska säkerställa att det i Sverige finns ett system för återanvändning av sådana förpackningar som inbegriper ett incitament för att säkerställa insamling av den förpackningen och som uppfyller kraven i bilaga VI (Särskilda krav för system för återanvändning och påfyllningsstationer).
  • Ekonomiska aktörer som använder återanvändbara förpackningar ska delta i ett eller flera system för återanvändning och säkerställa att de system för återanvändning i vilka de återanvändbara förpackningarna kan återanvändas uppfyller kraven i del A i bilaga VI (Särskilda krav för system för återanvändning och påfyllningsstationer).
  • De som driver system för återanvändning ska uppfylla kraven i bilaga VI (Särskilda krav för system för återanvändning och påfyllningsstationer).
  • Ekonomiska aktörer som erbjuder möjligheten att köpa produkter genom påfyllning ska informera slutanvändarna om regler för påfyllning i enlighet med artikel 28.

Tidslinje – vad händer och när?

Tidslinjen utgår från de krav och datum som finns i EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall (2025/40).

Se tidslinjen
En person går uppför en trappa

Definitioner

Här hittar du definitioner och begrepp som förekommer i EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall (2025/40).

Definitioner
En person skriver med en orange penna på en genomskinlig skärm

Film om EU:s förpackningsförordning

I filmen presenterar Naturvårdverket EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall (2025/40) för branschens aktörer på ett informationsmöte den 17 juni 2025.

Filmen innehåller övergripande information om förordningens innehåll, tidplanen för genomförande och vilka delar av förordningen som Sverige kan påverka och inte samt hur arbetet kommer att tas vidare.

Youtube video

Förordningens olika delar

Förordningen består av 71 artiklar fördelade på 13 kapitel. Till förordningen finns också 13 bilagor.

Kapitel 1 består av artikel 1–4 och innehåller allmänna bestämmelser om

  • förordningens innehåll
  • tillämpningsområde
  • definitioner
  • fri rörlighet. 

Liknande bestämmelser finns idag. Definitionerna i PPWR inkluderar såväl nya som redan befintliga begrepp.

Kapitel 2 består av artikel 5–11. Kapitlet är omfattande och innehåller bestämmelser som ersätter de utformningskrav som finns i den nuvarande svenska förpackningsförordningen. I och med PPWR blir kraven mer detaljerade och harmoniseras.

Artiklarna innehåller bland annat bestämmelser om

  • gränsvärden för tungmetaller och PFAS
  • att förpackningar ska vara materialåtervinningsbara
  • innehåll av återvunnen råvara i plastförpackningar
  • förpackningsminimering (designkrav)
  • återanvändbara förpackningar (designkrav).

Överensstämmelse med hållbarhetskraven ska kunna visas i teknisk dokumentation (enligt bilaga VII). Det handlar bland annat om att tillverkaren ska visa en beskrivning av förpackningen, eventuella testrapporter, vilka standarder som används och material i komponenter. När tillverkaren i teknisk dokumentation kan visa att en förpackning uppfyller kraven så ska en EU-försäkran om överensstämmelse också upprättas.

Tillverkare och importörer är skyldiga att tillse att förpackningar är utformade enligt hållbarhetskraven i artikel 5–11 för att få släppa ut dem på marknaden.

Kapitel 3 består av artikel 12–14 och innehåller bestämmelser om märkning av förpackningar och märkning av avfallsbehållare för insamling av förpackningsavfall. Kraven innebär stora förändringar jämfört mot dagens svenska bestämmelser.

Bestämmelserna om att förpackningar ska vara märkta träffar den som släpper ut en förpackning på EU-marknaden, vilket är tillverkaren eller importören.

Kapitel 4 består av artikel 15–23 och innehåller bestämmelser om vilka skyldigheter olika ekonomiska aktörer har för att få släppa ut förpackningar på marknaden. Bestämmelserna kopplar till hållbarhets- och märkningskraven (artikel 5–12) och behöver läsas ihop med dessa.

Ekonomiska aktörer som träffas av bestämmelserna i kapitel 4 är

  • tillverkare
  • importörer
  • distributörer
  • leverantörer
  • tillverkares representanter.

Kapitlet riktar sig även till aktörer som hanterar förpackningsavfall. Då handlar det om bestämmelser gällande dessa aktörers informationsskyldighet.

Kapitel 5 består av artikel 24–33 och innehåller åtgärder kopplat till

  • förpackningsminimering (krav som träffar fyllare av förpackningar)
  • användningsbegränsningar (förbud)
  • återanvändning (inklusive system för återanvändning)
  • påfyllning (inklusive påfyllning i återanvändbara förpackningar).

De flesta kraven är helt nya för Sverige, förutom artikel 33 med krav att erbjuda återanvändbara förpackningar där Sverige har liknande bestämmelser implementerade till följd av engångsplastdirektivet.

I kapitlet finns också bestämmelser riktade till ekonomiska aktörer gällande olika mål för återanvändning av konsumentförpackningar, gruppförpackningar och transportförpackningar.

Kapitel 6 består av artikel 34 och innehåller bestämmelser om plastbärkassar. Det rör sig om bestämmelser som är mycket lika nuvarande lagstiftning med förbrukningsmål och möjligheter för medlemsstaterna att vidta åtgärder.

Kapitel 7 består av artikel 35–39 och innehåller bestämmelser om när en förpackning ska förutsättas överensstämma med de krav som fastställs i eller i enlighet med artiklarna

  • 5–12 (hållbarhets- och märkningskrav)
  • 24 (onödiga förpackningar i form av tomrum)
  • 26 (återanvändbara förpackningar).

Allteftersom kraven i artikel 5–12 börjar tillämpas kommer bedömningen och EU-försäkran att utvecklas och bli alltmer omfattande. Det rör sig om ett stegvis införande av kraven där bedömning och EU-försäkran om överensstämmelse till en början endast kommer omfatta kraven på ämnen i förpackningar i artikel 5 och återanvändbara förpackningar i artikel 11. För övriga hållbarhetskrav blir omställningstiden något längre.

I kapitlet finns bestämmelser om hur en EU-försäkran om överenskommelse ska utformas och vad den ska innehålla. Det är genom att upprätta en EU-försäkran om överenskommelse som tillverkaren kan visa att en förpackning uppfyller hållbarhets- och märkningskraven i artikel 5–12.

Kapitel 8 består av artikel 40–57 och innehåller bestämmelser om avfallshantering och utökat producentansvar. Flera av bestämmelserna kompletterar avfallsdirektivet (2008/98/EG).

I kapitlet framgår vilka uppgifter som producenter och producentansvarsorganisationer ska lämna vid registrering och rapportering. Även idag finns sådana bestämmelser i nationell rätt men i och med PPWR kommer kraven att ändras och fler uppgifter ska lämnas in.

Sverige har redan nu förfarande för godkännande av producentansvarsorganisationer och krav på producenter att ansluta sig till en producentansvarsorganisation. Bestämmelserna i PPWR liknar till stor del de nuvarande svenska bestämmelserna.

I kapitlet finns bestämmelser om vilken information, utöver den som avses i artikel 8a.2 i direktiv 2008/98/EG och i artikel 12 i denna förordning, som producenter ska ge slutanvändare gällande förebyggande och hantering av förpackningsavfall.

I kapitlet finns också bestämmelser om satta mål när det gäller att minska det förpackningsavfall som genereras per capita. Mål är satta för 2030, 2035 respektive 2040. Kapitlet innehåller även bestämmelser gällande materialåtervinningsmål för 2025 och 2030.

Kapitel 9 består av artikel 58–62 och handlar om förfarande för att hantera förpackningar som utgör en risk.

Kapitel 10 består av artikel 63. Enligt artikeln ska kommissionen anta genomförandeakter (sekundärlagstiftning) med obligatoriska minimikrav avseende förpackningarnas utformning som ska gälla vid offentlig upphandling.

Kapitel 11 består av artikel 64–65. Artiklarna innehåller bestämmelser om utövande av delegeringen och kommittéförfarande.

Kapitel 12 består av artikel 66–67. Artiklarna innehåller bestämmelser om ändringar av förordning (EU) 2019/1020 (marknadskontrollförordningen) och ändringar av direktiv (EU) 2019/904 (engångsplastdirektivet).

Kapitel 13 består av artikel 68–71. Artiklarna innehåller bestämmelser om sanktioner, utvärdering, upphävande och övergångsbestämmelser samt ikraftträdande och tillämpning.

Bilaga I –Vägledande förteckning över artiklar som omfattas av definitionen av förpackningar i artikel 3.1.1.

Bilaga II – Kategorier och parametrar för bedömning av förpackningars materialåtervinningsbarhet.

Bilaga III – Komposterbara förpackningar.

Bilaga IV – Bedömningsmetod för förpackningsminimering.

Bilaga V – Användningsbegränsningar för förpackningsformat.

Bilaga VI – Särskilda krav för system för återanvändning och påfyllningsstationer.

Bilaga VII – Förfarande för bedömning av överensstämmelse.

Bilaga VIII – EU-försäkran om överensstämmelse.

Bilaga IX – Information för registrering i och rapportering till det register som avses i artikel 44.

Bilaga X – Minimikrav för retursystem.

Bilaga XI – Genomförandeplan som ska lämnas enligt artikel 52.2 d.

Bilaga XII – Uppgifter som ska ingå i medlemsstaternas databaser om förpackningar och förpackningsavfall (i enlighet med tabellerna 14).

Bilaga XIII – Jämförelsetabell mellan förpackningsdirektiv (94/62/EG) och förordning om förpackningar och förpackningsavfall (2025/40).