Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

Fokusområden Naturtillsyn
Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden och mål samt aktiviteter för tillsynsområdet Naturtillsyn.
Handel med hotade arter
Motivering
Handeln med vilda arter är ett av de största hoten mot global biologisk mångfald. Enligt UNODC-rapport ”World Wildlife Crime Report 2024” har 165 länder tillsammans rapporterat illegala aktiviteter med 13 miljoner exemplar av över 4 000 arter under perioden 2015–2021. Den illegala handeln med vilda arter omsätter miljardbelopp årligen, i samma storleksordning som illegal handel med droger, vapen och människohandel.
EU är en mycket stor marknad för handel med vilda arter, och även Sverige berörs av varukedjorna. EU Wildlife Action Plan är en del i arbetet med att fokusera medlemsländernas arbete med att motverka illegala aktiviteter med vilda arter.
Sveriges tillsyn av handeln behöver stärkas genom planerade, systematiska och samordnade aktiviteter av tillsynsvägledande myndighet (Naturvårdsverket) och tillsynsmyndigheterna: länsstyrelserna.
Mål för tillsynen
- Regelefterlevnaden ökar genom att kunskapsnivån höjs hos aktörer som handlar med levande exemplar, föremål och produkter av hotade vilda arter.
- Antalet illegala aktiviteter minskar i länen.
Tillsynsvägledande aktiviteter
- Naturvårdsverket tar fram och uppdaterar vägledningsmaterial inför de nationella tillsynskampanjerna (2026–2028) (för traditionell asiatisk medicin (TAM) under 2026, för ål under 2027 och för reptiler/groddjur under 2028).
- Naturvårdsverket informerar och samverkar med alla berörda nationella myndigheter i genomförandet. Det inkluderar Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen, Polismyndigheten/NOA, Åklagarmyndigheten/REMA samt miljöbrottsrådet.
- Naturvårdsverket samordnar en nationell tillsynskampanj med tre olika teman, tillsyn TAM, tillsyn ål och tillsyn reptiler/groddjur (2027–2029).
Tillsynsmyndighetens aktiviteter
- Länsstyrelserna deltar i den nationella tillsynskampanjen och bedriver tillsyn med fokus på:
- TAM (2027)
- Ål (2028)
- Reptiler/groddjur (2029)
- Länsstyrelserna rapporterar för varje år in resultatet från tillsynen av TAM, Ål och reptiler/groddjur till Naturvårdsverket.
Relevant vägledning
Material kommer att läggas till efter hand.
Invasiva främmande arter
Motivering
Den som har rådighet är skyldig att vidta åtgärder mot förbjudna invasiva främmande arter samt följa de förbud som gäller för dessa arter, bland annat gällande handel, transport och att låta dessa arter sprida sig. Länsstyrelsen ansvarar för tillsynen över att kommuner, privata fastighetsägare och verksamhetsutövare följer detta.
Naturvårdsverket och Havs och vattenmyndigheten lämnade ett förslag till nationell förteckning över invasiva främmande arter till regeringen i juni 2023. Den 16 maj 2024 skickade Regeringen förslaget på remiss. Remisstiden gick ut den 16 september 2024 och nu bereds svaren. Ett eventuellt beslut om en nationell förteckning skulle kunna tas under våren 2026. Om och när en nationell förteckning antas, med tillhörande ändringar i lag och förordning, innebär det en väsentlig utökning av tillsynen av invasiva främmande arter. En sådan utökning innebär ett större behov av att kunna prioritera mellan insatser, något som upplevs som en utmaning även idag inom området. Även EU:s förteckning över invasiva främmande arter förutspås utökas under nästa strategiperiod, vilket medför snarlika utmaningar kopplade till behov av prioritering som för antagandet av en nationell förteckning.
Här finns idag vissa prioriteringsgrunder:
Tillsynsvägledning om invasiva främmande arter
Mål för tillsynen
- Verksamhetsutövare har en ökad kunskap om de förbud som invasiva främmande arter omfattas av och de risker för spridning som finns.
- Spridningen av invasiva främmande arter till följd av bristande hantering i verksamheter minskar.
- Tillsynen sker mer riskbaserad och planerad samt genomförs mer systematiskt utifrån art och plats.
Tillsynsvägledande aktiviteter
- Naturvårdsverket tar fram tillsynsvägledning för att förtydliga ansvarsfördelningen mellan Länsstyrelserna (och försvarsinspektören för hälsa och miljö) och den kommunala tillsynen (2026).
- Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans eller var för sig, tar fram vägledning för att underlätta prioritering av tillsynen (2026).
- Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans eller var för sig, tar fram vägledning för att underlätta informationsinsatser eller liknande grundläggande tillsyn (2027).
- Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, tillsammans eller var för sig, genomför årligen kunskapshöjande aktiviteter för Länsstyrelserna.
Tillsynsmyndighetens aktiviteter
- Länsstyrelserna genomför uppsökande tillsyn av zoo- och trädgårdshandel (även näthandel) med avseende på hanteringen och egenkontrollen av invasiva främmande arter så att spridning eller försäljning av IAS inte ske (2027 - 2029).
- Länsstyrelserna har tagit fram underlag för att kunna säkerställa en långsiktig planering och prioritering av tillsynen av invasiva främmande arter, med avseende på inventeringar och särskilt riskfyllda verksamheter (2027 – 2028).
- Kommunerna genomför uppsökande tillsyn på exploateringsområden eller av verksamheter med hög risk med avseende på risken för spridning av invasiva främmande arter (2027 – 2029).
Relevant vägledning
Material kommer att läggas till efter hand.
Strandskyddstillsyn
Motivering
Syftet med strandskyddet är att säkerställa allmänhetens tillgång till strandmiljöer samt bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv på land och i vatten. I vissa fall genomförs stora eller små förbjudna åtgärder som både hindrar tillgången för människor och påverkar växt- och djurlivet negativt. Dessa åtgärder bör prioriteras i tillsynen för att bidra till en ökad regelefterlevnad och likabehandling.
Många privatiserande åtgärder sker utan dispens. Det är åtgärder som utökar den upplevda hemfridszonen, stänger ute allmänheten och kan påverka livsvillkor för växter och djur negativt. I strandskyddsstatistiken för 2023 och 2024 framkommer att var tredje tillsynsbeslut kategoriseras under gruppen Annat. En uppföljande fråga visar att mer än hälften av dessa ärenden handlar om privatiserande åtgärder. Det är också en typ av åtgärd som det är svårt att få dispens för, eftersom det ofta saknas ett särskilt skäl enligt 7 kap 18 c §. Kommunerna svarar också att många överträdelser åtgärdas frivilligt efter att markägaren har informerats.
Bryggor och pirar är attraktiva för markägare, men också åtgärder som både kan påverka växt- och djurlivets livsvillkor och begränsa den allemansrättsliga tillgången till stränder.
Mål för tillsynen
- Förekomsten av olovligt privatiserande åtgärder eller anläggningar som förhindrar allemansrättslig tillgång till strandskyddade områden minskar.
- Åstadkomma skälig rättelse där åtgärder väsentligt förändrat livsvillkoren för djur- eller växtarter.
- Fastighetsägare och allmänhet får ökad kunskap om strandskyddets syfte och vilka regler som gäller.
Tillsynsvägledande aktiviteter
- Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten tar fram vägledning om tillsyn av åtgärder som avhåller allmänheten samt åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter (2026).
- Naturvårdsverket tar fram informationsmaterial som riktar sig till fastighetsägare och kommunala nämnder (2026).
- Naturvårdsverket samordnar en nationell tillsynskampanj för kommuner och länsstyrelser (2027).
- Länsstyrelserna samordnar och vägleder kommunerna regionalt och lokalt i tillsynskampanjen (2027).
- Naturvårdsverket genomför årligen en kunskapshöjande aktivitet för kommuner och länsstyrelser.
Tillsynsmyndighetens aktiviteter
- Kommunerna pekar ut problemområden inför tillsynskampanjen (2026).
- Kommunerna och länsstyrelserna deltar i nationell tillsynskampanj (2027).
Relevant vägledning
Material kommer att läggas till efter hand.
Bilaga till tillsynsplan
Denna bilaga kan kopplas till tillsynsplanen för att visa hur tillsynsmyndigheten har tagit hänsyn till nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken i tillsynsplanen.
Bilaga till tillsynsplan – Nationella strategin för miljöbalkstillsynen 2026-2029 (xlsx)
Kontaktuppgifter
Handel med hotade arter samt Strandskyddstillsyn
Naturvårdsverket
kundtjanst@naturvardsverket.se
Invasiva främmande arter
Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket
ias@havochvatten.se
kundtjanst@naturvardsverket.se