Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinnlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Fokusområden Kemikalietillsyn

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎juni‎ ‎2025

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden och mål samt aktiviteter för tillsynsområdet Kemikalietillsyn.

Återförsäljare – kemiska produkter och varor

Detta handlar om kontroll av faroinformation och förpackning av kemiska produkter och av kontroll av kemikalier i varor, som oftast säljs direkt till konsumenter. Det finns många objekt och flera av produkterna har egenskaper som gör att de kan vara farliga för människor och miljön. Tillsynen kan således ge direkt riskminskningseffekt. Flertalet kommuner uppger att deras marknadskontroll inte uppfyller behovet, likaså uppger flertalet kommuner att de har för lite resurser för att bedriva denna typ av tillsyn. 

Bedömningen är att detta är ett område som fortsatt behöver lyftas och att det kommer att ske genom nationella tillsynskampanjer. Nationella tillsynskampanjer efterfrågas av flertalet kommuner. Inom de nationella tillsynskampanjerna tar Kemikalieinspektionen fram material och stödjer kommunerna som i sin tur gör inspektioner hos företag i sin kommun. Varje kommun behöver då inte ta fram material och sammanställa kunskap om lagstiftningen på egen hand, utan Kemikalieinspektionen gör en utbildningsinsats inom ett utpekat område och bidrar med vägledningsmaterial och checklistor. Kemikalieinspektionen följer upp med egna inspektioner utifrån de tips som kommer in genom kommunernas inspektioner. Genom nationella tillsynskampanjer stärks tillsynen med fler inspektioner och inspektörernas kompetens ökar inom området. Nationella tillsynskampanjer verkar för en enhetlig och effektiv tillsyn samt en likabehandling av företagen. 

  • Kommunerna utför tillsyn i högre grad hos återförsäljare.
  • Återförsäljare får genom tillsynen en bättre kunskap om reglerna vid försäljning av kemiska produkter och varor och efterlevnaden av CLP-, Reach-, RoHS-, och POPs-förordningen ökar.
  • Risken med farliga kemiska produkter och varor minskar för människor och miljö genom att andelen kemiska produkter och varor med brister minskar i handeln. 
  • Kemikalieinspektionen ordnar en nationell tillsynskampanj med fokus på tillsyn av kemiska produkter (hösten 2026).
  • Kemikalieinspektionen ordnar en nationell tillsynskampanj med fokus på tillsyn av kemikalier i varor (hösten 2028). 
  • Kommunerna deltar i nationella tillsynskampanjen om tillsyn av kemiska produkter (hösten 2026).
  • Kommunerna deltar i nationella tillsynskampanjen om tillsyn av kemikalier i varor (hösten 2028).
  • De kommuner som inte deltar i de nationella tillsynskampanjerna kan utföra tillsyn hos återförsäljare som motsvarar deltagandet i de nationella tillsynskampanjerna. Det kan utföras med hjälp av det material som tas fram inom de nationella tillsynskampanjerna (2026-2029). 

Material kommer att läggas till efter hand.

Återförsäljare – kosmetiska produkter

Kosmetiska produkter används dagligen av de flesta och säljs i många olika typer av butiker, ofta lågprisbutiker. Produkterna används ofta direkt på huden och nära ögonen och användningen kan leda till allergiska reaktioner. Det finns ett antal kosmetiska produkttyper som kan innebära utökade risker beroende på innehållet eller att de används av särskilt känsliga grupper som till exempel produkter riktade till barn och ungdomar, ögonfransprodukter, hårfärger mm. 

Det finns en enorm mängd av kosmetiska produkter på den svenska marknaden och kommunerna har en viktig roll för tillsyn av kosmetiska produkter i Sverige. Då tidigare kontroller av kosmetiska produkter visat flest allvarliga brister hos första led i distributionskedjan är det angeläget att kommunerna som är spridda över landet och har lokalkännedom också kontrollerar primärleverantörer av kosmetiska produkter som säljs i deras kommun. Kommunernas tillsyn av kosmetiska produkter som säljs direkt till konsumenter och till yrkesmässiga användare i fysiska butiker omfattar främst kontroll av märkningsinformation, kontroll om förbjudna ämnen finns deklarerade i innehållsförteckningen, att det finns en angiven ansvarig person inom EU för produkterna samt att viss märkning har översatts till svenska. Nationella tillsynskampanjer som organiseras av de tillsynsvägledande myndigheterna är mycket uppskattade och många kommuner ser dessa som ett tillfälle att fördjupa sig i den här typen av tillsyn då bland annat vägledande material och checklistor har tagits fram. 

  • Kommunerna utför tillsyn i högre grad av kosmetiska produkter som tillhandahålls.
  • Återförsäljarna får genom tillsynen en tydligare uppfattning och kunskap om vad reglerna enligt kosmetikaförordningen med kompletterande nationell lagstiftning innebär för deras del.
  • Risken med farliga kosmetiska produkter minskar för människor och miljö genom att andelen kosmetiska produkter med brister minskar i handeln. 
  • Läkemedelsverket tar fram vägledande material för tillsyn av kosmetiska produkter (2026).
  • Läkemedelsverket ordnar en nationell tillsynskampanj med fokus på kosmetiska produkter i butiksledet, främst lågprisbutiker, som riktar sig till barn och ungdomar. Den nationella tillsynskampanjen genomförs i samarbete med Kemikalieinspektionen som har ansvar för miljöfarliga ämnen i kosmetiska produkter, exempelvis innehåll av begränsade PFAS-ämnen (hösten 2027). 
  • Kommunerna deltar i nationella tillsynskampanjen (hösten 2027).
  • De kommuner som inte deltar i den nationella tillsynskampanjen kan utföra tillsyn hos återförsäljare som motsvarar deltagandet i den nationella tillsynskampanjen. Det kan utföras med hjälp av det material som tas fram inom den nationella tillsynskampanjen (2027-2029). 

Material kommer att läggas till efter hand.

Användning av biocidprodukter

Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2015:3) om spridning av vissa biocidprodukter innehåller allmänna krav på produktval och försiktighetsmått vid yrkesmässig användning av vissa biocidprodukter och mer specifika bestämmelser om dokumentation, information till allmänheten och underrättelse till kommunen vid spridning av biocidprodukter på platser som allmänheten har tillträde till. En utvärdering av Naturvårdsverkets föreskrifter visar att inkommande underrättelser om spridning av biocidprodukter i liten utsträckning leder till att tillsyn bedrivs baserat på dessa uppgifter, samt att många kommuner saknar rutiner för att hantera underrättelser. Den vägledning som finns i dagsläget är huvudsakligen begränsad till skriftlig vägledning gällande Naturvårdverkets föreskrifter. Det saknas samlad tillsynsvägledning som även berör övriga regler för yrkesmässig användning av biocidprodukter, såsom kontroll av att de biocidprodukter som används är godkända och att villkoren för användningen följs. 

För att underlätta tillsynen inom området finns det behov av utökad tillsynsvägledning om yrkesmässig användning av biocidprodukter som i större utsträckning än idag ger kommunerna stöd vid urval av tillsynsobjekt och vägledning kring vilka krav som är rimliga att ställa utifrån gällande regler. Det finns även ett behov av vägledning om tillsyn av användning av de biocidprodukter som inte omfattas av Naturvårdsverkets föreskrifter. 

Ansvaret för tillsynsvägledning är fördelat mellan Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten. Det finns ett behov av att samverka för att förtydliga ansvarsfördelningen. 

  • Verksamhetsutövarna får bättre kunskap om reglerna för användning av biocidprodukter genom information vid tillsynsbesök.
  • Tillsyn och efterlevnad av reglerna om biocidprodukter ökar. 
  • Naturvårdsverket förtydligar i samverkan med Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten, vad tillsyn av användning av biocidprodukter innebär för tillsynsmyndigheterna (2026–2027).
  • Naturvårdsverket tar i samverkan med Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten, fram tillsynsvägledning som kompletterar befintlig vägledning om yrkesmässig användning av biocidprodukter med fokus på skadedjursbekämpning (2026–2027).
  • Naturvårdsverket arrangerar i samverkan med Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten ett webbinarium för att höja kunskaperna om reglerna om användning av biocidprodukter (2027–2028). 
  • Kommuner och länsstyrelser utför tillsyn av yrkesmässig användning av biocidprodukter, med fokus på skadedjursbekämpning (2028–2029). 

Material kommer att läggas till efter hand.

Bilaga till tillsynsplan

Denna bilaga kan kopplas till tillsynsplanen för att visa hur tillsynsmyndigheten har tagit hänsyn till nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken i tillsynsplanen.  

Bilaga till tillsynsplan – Nationella strategin för miljöbalkstillsynen 2026-2029 (xlsx) 

Kontaktuppgifter

Återförsäljare – kemiska produkter och varor 
Kemikalieinspektionen 
kemi@kemi.se  

Återförsäljare – kosmetiska produkter 
Läkemedelsverket 
registrator@lakemedelsverket.se 

Användning av biocidprodukter 
Naturvårdsverket 
kundtjanst@naturvardsverket.se