Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinnlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Fokusområden Hälsoskydd

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎juni‎ ‎2025

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden och mål samt aktiviteter för tillsynsområdet Hälsoskydd.

Inomhusmiljö i bostäder

Var femte person anger hälsorelaterade besvär till följd av inomhusmiljön. Problemen har inte minskat över tid. Det finns även socioekonomiska skillnader i hur vi bor, vilket skapar ojämlikhet i hälsa. Dessa skillnader minskar inte heller. Besvär med inomhusmiljön rapporteras exempelvis oftare av boende i hyresrätter än av boende i småhus. 

Cirka 22 procent av kommunernas miljö- och hälsoskyddskontor anger att mellan 65–100 procent av alla ärenden om klagomål på inomhusmiljö är befogade och/eller har lett till en åtgärd. De områden i inomhusmiljön som kommunerna oftast får in klagomål på är i fallande ordning fukt och mikroorganismer, buller, luftkvalitet och temperatur i bostäder.  

Över hälften av kommunerna utför ingen förebyggande bostadstillsyn och för dessa kommuner är bostadstillsynen endast styrd av klagomålsärenden. Förebyggande bostadstillsyn kan vara ett sätt att effektivisera tillsynen på området. 

  • Fler bostäder har en bättre inomhusmiljö. 
  • Fastighetsägarnas kunskap om egenkontroll ökar och de bedöms efter tillsyn i större utsträckning följa kraven på egenkontroll. 
  • Fler kommuner arbetar metodiskt med förebyggande bostadstillsyn. 
  • Folkhälsomyndigheten tillhandahåller frågor och svar om tillsyn av bostäder.
  • Folkhälsomyndigheten deltar på hälsoskyddsträffar (2026).
  • Länsstyrelsen samordnar tillsynen genom att exempelvis anordna hälsoskyddsträffar om bostadstillsyn (2026–2029). 
  • Kommunerna gör ett urval av bostäder baserat på risk och utövar tillsyn (2026–2029). I tillsynen tillämpas Folkhälsomyndighetens vägledning om inomhusmiljö i bostäder. 

Material kommer att läggas till efter hand.

Legionella i kyltorn

Legionella är en objektburen smitta som sprids via aerosoler från vatteninstallationer eller jord. Förebyggande åtgärder handlar bland annat om skötsel och kontroll av vatteninstallationer. 1 februari 2024 infördes en ny anmälningsplikt för kyltorn enligt miljöbalken (38 a § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). Genom att kommunerna får kunskap om var kyltornen finns får de också bättre förutsättningar att bedriva förebyggande tillsyn och förhindra smittspridning. Även om antalet dokumenterade fall är relativt få, kan ett utbrott drabba ett större antal människor. För att underlätta kommunernas tillsyn kommer Folkhälsomyndigheten under 2025 att publicera en tillsynsvägledning om kyltorn. 

  • Kommunerna har kunskap om hur tillsyn på kyltorn bedrivs.
  • Kommunerna har kännedom om vilka anmälningspliktiga kyltorn som finns inom kommunen.
  • Verksamhetsutövare har kännedom om anmälningsplikten gällande kyltorn.   
  • Bättre egenkontroll av kyltornsanläggningar för att minska risken för spridning av legionella. 
  • Alla kommuner med anmälningspliktiga kyltorn har utfört tillsyn senast 2027. 
  • Folkhälsomyndigheten genomför en utbildningsinsats om tillsyn av kyltorn (2026).
  • Folkhälsomyndigheten anordnar en nationell tillsynskampanj om legionella i kyltorn (2027).
  • Folkhälsomyndigheten deltar på hälsoskyddsträffar (2027).
  • Länsstyrelsen samordnar tillsynen genom att exempelvis anordna hälsoskyddsträffar om legionella i kyltorn (2027). 
  • Kommunerna deltar i nationell tillsynskampanj om legionella i kyltorn (2027). 

Material kommer att läggas till efter hand.

Höga och låga temperaturer i lokaler för vård- och omsorg

Det termiska klimatet inomhus påverkar människors hälsa och välbefinnande. Värmeböljor med höga utomhustemperaturer kan leda till hälsoproblem och ökat antal dödsfall bland känsliga personer. Folkhälsomyndigheten har under 2024 publicerat ny tillsynsvägledning om temperatur inomhus inklusive nya allmänna råd. De nya allmänna råden har större fokus på höga temperaturer än tidigare och kan tillämpas även när det råder värmebölja. Det finns bland annat exempel på åtgärder som verksamhetsutövare kan vidta.  

I lokaler för vård och omsorg bor och vistas ofta personer som är särskilt känsliga för höga och låga temperaturer. Cirka 40 procent av kommunerna uppger att de inte utövar återkommande tillsyn över dessa typer av verksamheter. 

  • Färre personer riskerar att drabbas av negativa hälsoeffekter på grund av för hög eller låg inomhustemperatur. Verksamheterna har en fungerande egenkontroll som förebygger och undanröjer olägenheter på grund av höga eller låga temperaturer. 
  • Folkhälsomyndigheten tillhandahåller frågor och svar om tillsyn av temperatur inomhus (2026). 
  • Folkhälsomyndigheten tar fram faktablad om temperatur inomhus riktade till verksamhetsutövarna (2026). 
  • Folkhälsomyndigheten tar fram stödmaterial för tillsyn (2026).
  • Folkhälsomyndigheten deltar på regionala hälsoskyddsträffar (2027–2028). 
  • Länsstyrelsen samordnar tillsynen genom att exempelvis anordna hälsoskyddsträffar om temperatur i lokaler för vård och omsorg (2027–2028). 
  • Kommunerna inventerar vilka lokaler för vård- och omsorg som finns i kommunen och väljer ut verksamheter för tillsyn (2027–2028).
  • Kommunerna utövar tillsyn på lokaler för vård- och omsorg där riskgrupper för temperatur inomhus finns (2027–2028). I tillsynen tillämpas Folkhälsomyndighetens allmänna råd (HSLF-FS 2024:10) och tillhörande tillsynsvägledning. 
  • Kommunerna kontrollerar att verksamheterna har kunskap och rutiner för att hantera värmebölja (2027–2028). 

Material kommer att läggas till efter hand.

Anmälningspliktiga hygieniska verksamheter

Skönhetsbranschen är en omfattande och växande marknad. Det finns ett brett spektrum av yrkesmässiga hygieniska verksamheter som erbjuder olika typer av behandlingar med varierande grader av hygieniska och hälsomässiga risker. Kommunernas tillsyn av de anmälningspliktiga yrkesmässiga hygieniska verksamheterna är viktig för att förebygga hälsorisker. Sedan anmälningsplikten utvidgades för att inkludera verksamheter som medför risk för annan smitta genom användning av stickande/skärande verktyg, har antalet anmälningspliktiga verksamheter ökat. Som ett resultat av den breddade anmälningsplikten, nya behandlingsmetoder samt förändrat kunskapsläge, har Socialstyrelsen genomfört en översyn av de allmänna råden (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.  

Under hösten 2025 planerar Socialstyrelsen att publicera nya allmänna råd och en tillhörande vägledning om yrkesmässig hygienisk verksamhet. Kommunerna har uttryckt en önskan om att tillsyn av yrkesmässiga hygieniska verksamheter ska ingå i tillsynsstrategin år 2026–2029. Detta är ett positivt steg för att säkerställa en enhetlig och effektiv tillsyn över hela landet. Fokusområdet innebär en möjlighet att säkerställa att de nya allmänna råden får genomslag och tillämpas på ett likvärdigt sätt på samtliga anmälningspliktiga yrkesmässiga hygieniska verksamheter. 

  • Kunskapen om vilka hygieniska behandlingar som är anmälningspliktiga ökar hos yrkesmässiga hygieniska verksamheter.
  • Kännedom och efterlevnad av Socialstyrelsens nya allmänna råd ökar hos de yrkesmässiga hygieniska verksamheterna. 
  • Egenkontrollen hos de hygieniska verksamheterna är i högre grad anpassad till att begränsa risker för infektioner och smittspridning.
  • Socialstyrelsen deltar på regionala hälsoskyddsträffar under åren 2026 – 2029.
  • Socialstyrelsen tillhandahåller frågor och svar på webben om tillsyn av yrkesmässiga hygieniska verksamheter. 
  • Kommunerna genomför under år 2026 uppsökande tillsyn för att upptäcka yrkesmässiga hygieniska verksamheter som bedrivs utan att vara anmälda.
  • Kommunerna utövar tillsyn på anmälningspliktiga yrkesmässiga hygieniska verksamheter under åren 2026–2029. I tillsynen tillämpas Socialstyrelsens nya allmänna råd och tillsynsvägledning om yrkesmässiga hygieniska verksamheter. 

Material kommer att läggas till efter hand.

Bilaga till tillsynsplan

Denna bilaga kan kopplas till tillsynsplanen för att visa hur tillsynsmyndigheten har tagit hänsyn till nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken i tillsynsplanen.  

Bilaga till tillsynsplan – Nationella strategin för miljöbalkstillsynen 2026-2029 (xlsx) 

Kontaktuppgifter

Inomhusmiljö i bostäder, Legionella i kyltorn samt Höga och låga temperaturer i lokaler för vård- och omsorg 
Folkhälsomyndigheten 
halsoskydd@folkhalsomyndigheten.se 

Anmälningspliktiga hygieniska verksamheter 
Socialstyrelsen 
socialstyrelsen@socialstyrelsen.se