Tillsynsvägledning

Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

En kvinnlig elektriker förklarar hur en maskindel fungerar för en kund i en fabrik

Fokusområden Förorenade områden

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎juni‎ ‎2025

Här presenteras tillsynsstrategins fastställda fokusområden och mål samt aktiviteter för tillsynsområdet Förorenade områden.

Prioriterade förorenade områden

I Sverige finns mer än 9 500 prioriterade förorenade områden med potentiellt mycket stor risk eller stor risk för människors hälsa och miljön, så kallade riskklass 1 och 2-objekt. För områden där det finns en ansvarig verksamhetsutövare eller fastighetsförvärvare har tillsynen en viktig roll att tillse att objekten utreds vidare och vid behov åtgärdas. Denna egeninitierade tillsyn är dock över lag lågt prioriterad och sker inte i den utsträckning som behövs för att undanröja allvarliga risker och förhindra att föroreningar sprider sig och därmed förvärrar föroreningsskadorna. Resursbrist och otydlighet kring tillsynsområdets prioritet har lyfts som bakomliggande orsaker tillsammans med behov av vägledning.  

För närvarande pågår ett inventeringsarbete av PFAS-förorenade områden och förorenade sediment. Resultatet av detta inventeringsarbete kommer med stor sannolikhet innebära att fler förorenade områden bedöms som prioriterade. När nya riskklass 1 och 2-områden tillkommer för tillsynsmyndigheterna att arbeta vidare med kan framtagna handlingsplaner behöva uppdateras med denna nya information. Tillsynsmyndigheterna behöver även prioritera mellan sina prioriterade tillsynsobjekt och här kan det av Naturvårdsverket framtagna prioriteringsstödet för tillsyn användas.  

I början av 2025 saknar drygt hälften av alla tillsynsmyndigheter en handlingsplan för arbetet med förorenade områden, vilket nationellt anses vara otillräckligt. Det finns därför ett behov av att under 2026 fortsatt prioritera upprättandet av handlingsplaner för de tillsynsmyndigheter som ej har en sådan. 

Detta fokusområde är en fortsättning på ”Tillsyn av prioriterade förorenade områden med riskklass 1 och 2” som är ett av fokusområdena inom nuvarande strategiperiod (2022–2025). Inför kommande strategiperiod har de tillsynsmyndigheter som tagit fram en handlingsplan bättre förutsättningar för att arbeta egeninitierat med tillsyn av förorenade områden. Ett naturligt nästa steg är därför att bedriva tillsyn utifrån framtagen handlingsplan och att den sker i nödvändig utsträckning för att öka åtgärdstakten.  

  • Fler föroreningsskadade områden åtgärdas av den som är ansvarig.
  • Under perioden 2026–2029 har tillsynsmyndigheten initierat tillsynsärenden om avhjälpande för minst 15 procent av objekt tillhörande riskklass 1 och 2 eller motsvarande. 
  • Naturvårdsverket i samarbete med länsstyrelserna vägleder genom årliga aktiviteter om hur tillsyn kan initieras på ett föroreningsskadat område (2026–2029).
  • Länsstyrelserna vägleder och följer upp arbetet med tillsynen av riskklass 1 och 2 objekt i länet med särskilt fokus på framtagande av handlingsplaner. 
  • Länsstyrelser och kommuner har senast årsskiftet 2026/2027 utifrån länsstyrelsernas strategipaket upprättat handlingsplaner eller motsvarande styrdokument för tillsyn av prioriterade förorenade områden.
  • Länsstyrelser och kommuner med tillsynsansvar över objekt i riskklass 1 och 2 bedriver aktiv egeninitierad tillsyn enligt 10 kap. miljöbalken (2026–2029). 

Material kommer att läggas till efter hand.

PFAS-förorenade brandövningsplatser

Verksamheter kopplat till brandbekämpning, så som brandövningsplatser, brandstationer och släckplatser är vanliga orsaker till PFAS-föroreningar i mark och grundvatten med påverkan på människors hälsa, ekosystem och naturresurser. Särskilt gäller detta brandövningsplatser där användning av brandsläckningsskum med PFAS kan ha gett upphov till allvarliga föroreningsskador. Utan avhjälpandeåtgärder utgör dessa brandövningsplatser punktkällor för fortsatt spridning av PFAS vilket i sin tur riskerar att förorena vattentäkter eller andra särskilt känsliga objekt. Givet vad som är känt om PFAS och brandövningsplatser kan sådana områden typiskt sett betraktas som högt prioriterade områden, motsvarande riskklass 1. Tillsynen kan driva fram de utredningar som krävs för att avgöra om föroreningar utgör sådana risker som medför behov av spridningsminskande åtgärder. 

  • Spridningsminskande eller avhjälpandeåtgärder har påbörjats vid de brandövningsplatser där föroreningar riskerar att påverka vattentäkter eller andra särskilt känsliga objekt. 

Naturvårdsverket leder och samordnar en nationell tillsynskampanj, med fokus på brandövningsplatser där spridning av PFAS riskerar att förorena vattentäkter eller andra särskilt känsliga objekt (2026–2027). 

Länsstyrelser och kommuner deltar i nationell tillsynskampanj (2026–2027). 

Material kommer att läggas till efter hand.

Bilaga till tillsynsplan

Denna bilaga kan kopplas till tillsynsplanen för att visa hur tillsynsmyndigheten har tagit hänsyn till nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken i tillsynsplanen.  

Bilaga till tillsynsplan – Nationella strategin för miljöbalkstillsynen 2026-2029 (xlsx) 

Kontaktuppgifter

Naturvårdsverket 
kundtjanst@naturvardsverket.se