Nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken

Bakgrund till strategin
Miljöbalkstillsynen är decentraliserad och fördelad på många myndigheter. För att möjliggöra att tillsynen i högre grad samordnas har regeringen infört bestämmelser om att de centrala tillsynsvägledande myndigheterna ska ta fram fyraåriga nationella strategier för miljöbalkstillsynen och att tillsynsmyndigheterna i sin tillsynsplanering ska beakta tillsynsstrategin.
Tillsynsstrategins huvudsakliga syften är att:
- Nationellt prioriterad tillsyn får ett genomslag
- Lyfta angelägna utvecklingsområden för att stärka tillsynsverksamheten.
- Öka tillsynens effektivitet, likvärdighet och rättssäkerhet.
- Göra tillsynen mer transparent för verksamhetsutövare och allmänhet
- Förenkla tillsynsmyndigheternas planering av tillsyn
Så här har tillsynsstrategin tagits fram
Samtliga centrala tillsynsvägledande myndigheter har enligt miljötillsynsförordningen ett ansvar att samverka i framtagandet av tillsynsstrategin. Ansvarets omfattning kan ses i relation till omfattningen av myndighetens tillsynsvägledningsansvar.
I vår myndighetsgemensamma arbetsmodell finns information om processen, tidsplanering, hur arbetet organiseras, roller och deltagande.
Arbetsmodell för framtagande (pdf)
Naturvårdsverket ansvarar för den övergripande samordningen av arbetet genom att leda en myndighetsgemensam arbetsgrupp. Arbetsgruppen består av representanter från Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket, Statens jordbruksverk, länsstyrelsernas chefsnätverk och föreningen Kommunala miljöchefer. Arbetsgruppen har ingen egen beslutsfunktion. Dess syfte är att främja helhetssyn, samverkan och samordning.
Tillsynsstrategin består av två delar. Båda delarna innehåller fokusområden som utrycker den strategiska inriktningen under aktuell period.
Del 1, stärka förmågan att utföra tillsyn, lyfter angelägna fokusområden för att öka tillsynsmyndigheternas förmåga att utföra en effektiv, likvärdig och rättssäker tillsyn.
Del 2, tillsynsdelen, innehåller nationellt prioriterad tillsyn, är indelad i sju tillsynsområden som i huvudsak kopplar till olika kapitel i miljöbalken.
Här ser du vilken myndighet som leder samordningen per område.
Naturvårdsverket
- Del 1 Stärka tillsynen
- Miljöfarlig verksamhet
- Förorenade områden
- Avfall
- Natur
Folkhälsomyndigheten
- Hälsoskydd
Havs- och vattenmyndigheten
- Vattenverksamheter
Kemikalieinspektionen
- Kemikalietillsyn
För att stärka tillsynsperspektivet har alla tillsynsområden haft egna referensgrupper med deltagare från kommuner och länsstyrelser. Referensgrupperna har varit ett stöd i arbetet med analyser av nuläget och utformningen av fokusområden och tillsynsaktiviteter.
Processen att ta fram strategin är uppdelad i följande faser:
- Omvärldsbevakning och analys som sammanfattas i en lägesbild.
- Ta fram tänkbara fokusområden.
- Remittering av tänkbara fokusområden
- Slutgiltigt val och utformning av strategins fokusområden
För att utgöra ett fokusområde i tillsynsstrategin ska fokusområdet uppfylla något av nedanstående kriterier:
- Angelägen tillsyn på grund av känd bristande regelefterlevnad.
- Angelägen tillsyn på grund av identifierad risk (miljö/hälsa).
Det finns ett identifierat utvecklingsbehov avseende tillsynsmyndigheternas generella förmåga att bedriva tillsyn effektivt, likvärdigt och rättssäkert.
De fokusområden som slutligt väljs ut ska kunna antas vara genomförbara och ge en betydande effekt.
Lägesbilderna – ett underlag till tillsynsstrategins framtagna prioriteringar
Som ett underlag till arbetet med att ta välja fokusområden med tillhörande mål och aktiviteter har lägesbilder tagits fram för respektive tillsynsområde. Det finns också en generell lägesbild om tillsynsmyndigheternas förmåga att bedriva tillsyn.
Det huvudsakliga syftet med lägesbilderna har varit att göra en omvärldsanalys för att visa på hur tillsynen inom de olika tillsynsområdena bedrivs och fungerar. De stora utmaningarna sammanfattats, liksom tillsynsområdets förutsättningar, styrkor och svagheter. Lägesbilderna utgör första steget i processen att ta fram strategin.
Här kan du ta del av de olika lägesbilderna för att få en bakgrund till denna strategiperiod.
Lägesbild Stärka tillsynen (pdf)
Lägesbild Förorenade områden (pdf)
Lägesbild Kemikalietillsyn (pdf)