Vägledning

Kväveoxidavgiften

Rök från industri, Grums, Värmland

Vad är kväveoxidavgiften?

Granskad: ‎den ‎15‎ ‎november‎ ‎2023

Kväveoxidavgiften, eller NOx-avgiften, är ett ekonomiskt styrmedel med syfte att minska kväveoxidutsläppen i Sverige.

Verksamheter som driver produktionsenheter så som pannor, gasturbiner och stationära förbränningsmotorer för el- och/eller värmeproduktion med en årlig energiproduktion på minst 25 GWh omfattas av kväveoxidavgiften.

§

Lag om miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion
1990:613

De produktionsenheter som berörs och undantas framgår av Lag 1990:613 (NOx-lagen) om miljöavgifter på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion.

Så fungerar kväveoxidavgiften

Systemet bygger på att avgiftspliktiga produktionsenheter betalar en avgift på 50 kr för varje kilogram kväveoxider de släppt ut under året. Intäkterna av avgiften återbetalas sedan i förhållande till hur mycket energi som anläggningen producerat samma år.

Avgiftspliktiga bolag deklarerar hur stora kväveoxidutsläpp de har haft och hur mycket energi de har producerat under året. Deklarationen ska lämnas in senast 25 januari året efter energiproduktionen skett. Naturvårdsverket registrerar och granskar uppgifter som har lämnats in med deklarationen. Vid frågor eller brister i deklarationen kontaktas bolaget.

När alla deklarationer är granskade summeras alla kväveoxidutsläpp och den sammanlagda avgiften beräknas. Dessutom summerar Naturvårdsverket hur mycket energi som har producerats. Kostnader för administrering av NOx-avgiftssystem dras från den sammanlagda avgiftssumman. Därefter beräknas tillgodoföringen, det vill säga det belopp som anläggningarna får tillbaka för den energi de har producerat.

Tillgodoföringsbeloppet beräknas genom att dela den kvarvarande avgiftssumman (total summa kg kväveoxid * 50 kr − administrativ kostnad kr) med den totala energi som har producerats (MWh). Det ger ett tillgodoföringsbelopp uttryckt som kr/MWh. När tillgodoföringsbeloppet är beräknat så fastställs det av regeringen. Därefter beräknar Naturvårdsverket varje anläggnings nettobelopp (antal MWh producerad energi * tillgodoföringsbeloppet kr/MWh) − (antal kg kväveoxid * 50 kr).

Exempel

Anläggningens Förbränningspannan producerar 135 790 MWh energi och släpper ut 24 680 kg kväveoxid under år 2019. Avgiften är 50 kr/kg kväveoxid. Tillgodoföringsbeloppet beräknades år 2019 till 8,41 kr/MWh.

Anläggningens nettobelopp blir:

135 790 MWh * 8,41 kr/MWh − 24 680 kg * 50 kr/kg

= 1 141 994 kr − 1 234 000 kr

= −92 006 kr.

Det innebär att anläggningen ska betala in 92 006 kronor.

De anläggningar vars nettobelopp är negativt (nettobetalare) får en inbetalningsorder som ska betalas senast den 1 oktober året efter redovisningsperioden. De anläggningar som i stället har ett positivt nettobelopp (nettomottagare) får pengar utbetalda senast 1 december året efter redovisningsperioden. Anläggningar som har låga utsläpp i förhållande till sin energiproduktion är därmed vinnare i systemet.

De anläggningar som kontinuerligt mäter och registrerar NOx-utsläppen med hjälp av en mätutrustning, som uppfyller särskilda krav, får beräkna avgiften på grundval av mätvärdena. I annat fall ska utsläppen anses motsvara 0,25 gram kväveoxider, räknat som kvävedioxid, per megajoule tillfört bränsle.

Regeringen ger enligt 5 § i lag (1990:613) om miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion Naturvårdsverket möjlighet att meddela föreskrifter om särskilda krav för mätutrustning. Naturvårdsverket har gett ut föreskrifter (NFS 2016:13) om mätutrustning för bestämmande av miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion om särskilda krav som behöver uppfyllas för att ett bolag ska få beräkna avgiften på grundval av sina mätvärden.

Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2016:13) om mätutrustning för bestämmande av miljöavgift på utsläpp av kväveoxider vid energiproduktion

Tillsyn av anläggningar inom NOx-avgiften

Jämförande mätning av mätutrustningen

Minst en gång per år ska anläggnings mätutrustning kontrolleras vid en jämförande mätning. Då jämförs anläggnings mätning med en oberoende mätning som utförs av ett ackrediterat laboratorium.

Revisioner av anläggningar

För att säkerställa ett rättvist NOx-avgiftssystem utför Naturvårdsverket dessutom tillsyn genom revisioner. Ett rättvist system förutsätter att alla anläggningar uppfyller kraven i NOx-lagstiftningen. Vid revisioner går Naturvårdsverket igenom anläggningarnas arbete kring NOx-avgiften. Naturvårdsverket kontrollerar bland annat anläggningarnas mätningar, beräkningar och rutiner. Om fel upptäcks kan Naturvårdsverket ändra avgiften utifrån de uppgifter som kommit fram vid revisionstillfället.