Kakor (cookies)

Många webbsidor skapar små filer, så kallade kakor (eng. cookies). De innehåller information om ditt besök på en webbplats. Filerna lagras sedan i din webbläsare. Syftet är ofta att kunna göra webbsidor som passar dig bättre.

Enligt den ändring i lagen om elektronisk kommunikation som trädde i kraft den 1 juli 2011, ska alla som besöker en webbplats få tillgång till information om att webbplatsen använder kakor och vad de används till. Besökaren ska också samtycka till att kakor används.

Kakor på webbplatsen

Följande kakor används på Naturvårdsverkets webbplats:

  • ai_user - en kaka för användaridentifierare som har angetts av Microsoft Application Insights programvara, som gör det möjligt att räkna antalet användare som kommer åt programmet över tid.
  • ai_session - en kaka för anonym sessionsidentifierare som ställts in av Microsoft Application Insights programvara för att samla in statistiska användnings- och telemetridata för appar byggda på Azure-molnplattformen.
  • .ASPXANONYMOUS - kakan är van vid ett unikt ID för användare att lagra spårningsdata inom en session anonymt.
  • ASP.NET_SessionId - lagrar sessionsdata under en användare besök på webbplatsen.
  • ARRAffinity - kakan ställs in av Azure App Service och gör det möjligt för tjänsten att välja rätt instans som upprättats av en användare för att leverera efterföljande förfrågningar från den användaren.
  • ARRAffinitySameSite - kaka som används för belastningsbalansering för att se till att förfrågningar på besökarsidan dirigeras till samma server i valfri surfsession.
  • Vizzit - en kaka som används för att beräkna besökarstatistik på webbplatsen.

Undvika kakor

Du kan göra inställningar i din dator om du inte vill acceptera kakor. Då nekar datorn automatiskt till lagring av kakor eller informerar varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade kakor. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

Mer information om kakor

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor.

Om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats