Sverige 30 år i EU – tre decennier av samarbete för miljön
2025-05-09 NYHET I år är det 30 år sedan Sverige blev medlem i Europeiska unionen. Miljöfrågorna har sedan starten varit en viktig del av EU-samarbetet – och Naturvårdsverket har en central roll i att bidra till och påverka utvecklingen.
– Många av våra viktigaste miljöverktyg kommer från EU-samarbetet, säger Petter Mahrs, chef för Naturvårdsverkets internationella enhet. Det handlar till exempel om regelverk för utsläppshandel, avfall, kemikalier och skydd av biologisk mångfald.
Naturvårdsverket deltar i ett stort antal arbetsgrupper och nätverk där nya EU-regler och strategier formas. Där bidrar våra experter med kunskap om allt från luftkvalitet och plast i haven till biologisk mångfald och miljödata. Genom samarbeten som Århuskonventionen, INSPIRE och arbetet i Europeiska miljöbyrån (EEA) stärker vi miljöinformation, datadelning och öppenhet i hela EU.
Ibland i ett direktiv – ibland i laddstolpen
EU:s påverkan märks också i praktiken. Ett konkret exempel är Klimatklivet, som har förstärkts med EU-medel. Det har möjliggjort fler klimatinvesteringar runt om i Sverige – från biogasanläggningar till laddstolpar och energieffektivisering.
– EU-samarbetet gör att vi kan agera mer kraftfullt tillsammans med andra länder, säger Marie Uhrwing, chef för Hållbarhetsavdelningen. Det är avgörande för att hantera problem som sträcker sig över landgränserna. Gemensamma regler inom hela EU:s inre marknad är också en viktig förutsättning för företagens investeringar för den gröna omställningen.
Fortsatt samarbete för miljön
EU:s gröna giv, klimatlagen och lagförslag om naturrestaurering är exempel på initiativ som driver på en mer hållbar utveckling i hela Europa. Tillsammans med andra medlemsländer fortsätter Naturvårdsverket att arbeta för höga ambitioner – i Sverige och inom unionen.
Mer information
Kontakt
Petter Mahrs, chef internationella enheten, 010-698 12 41, petter.mahrs@Naturvardsverket.se