Mer enhetlig tillsyn men samhället står för en allt större del av kostnaderna för tillsyn och prövning

2025-05-05 NYHET Naturvårdsverket redovisar varje år både utvecklingen i miljötillsynen och kostnaderna för samhället för tillsyn och prövning.

Tillsynsstrategin har fått genomslag i den tillsyn som görs

Uppföljningen visar att vi är på rätt väg och uppnår många av de mål som fanns med när den nationella tillsynsstrategin togs fram. Det gäller till exempel tillsyn av masshantering, bassängbad, inomhusmiljö i förskola och skola, energihushållning, dammar och invasiva främmande arter. Många av tillsynsmyndigheterna har valt att prioritera den tillsyn som är extra angelägen ur ett nationellt perspektiv. Oftast finns ny tillsynsvägledning på de här områdena. Det har bidragit till att tillsynen blivit mer enhetlig över landet.

Den gröna omställningen innebär utmaningar i tillsynen

Flera länsstyrelser beskriver utmaningar i tillsynen av nya tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter som ryms under begreppet grön omställning. Det framkommer att länsstyrelserna har ett ökat behov av branschspecifika kunskaper om ny teknik och nya processer. Ett problem är att länsstyrelsernas resurser för tillsyn saknar en direkt koppling till avgiftsuttag och den tillsyn som de behöver utföra. 

Fortfarande för lite tid och resurser för länsstyrelserna att göra tillsyn

Länsstyrelsernas behovsutredning görs enligt en gemensam mall. Det betyder att det går att jämföra mellan länsstyrelser även om det är viktigt att komma ihåg att förutsättningar i landet är olika. Det finns ett gap mellan behovet av tillsyn och den tillsyn som utförs. Fokus ligger på händelsestyrd tillsyn snarare än på förebyggande egeninitierad tillsyn. Oavsett tillsynsområde finns en generell brist på resurser. Av den tillsyn som länsstyrelserna genomförde förra året täcker avgifterna ca 35 % av kostnaderna. Detta är inte nytt utan har även konstaterats tidigare år.

Naturvårdsverket genomför länsstyrelsebesök för att fördjupa förståelsen för de uppgifter länsstyrelserna lämnat till uppföljningen. 

En ganska stor del av myndigheternas arbete med prövning finansieras av samhället

Tillsyns- och prövningsmyndigheter har rätt att ta betalt av verksamhetsutövare för tillsyn och vid tillståndsprövning. Dessa avgifter ligger kvar och har inte ändrats även om kostnaderna ökat. Det betyder att den del som samhället står för med skattemedel succesivt blir större och större. 

Här är några exempel: 

  • Kostnadstäckningsgraden för mark- och miljödomstolarnas arbete med tillståndsprövning av vattenverksamhet är cirka 43 procent 2024. Det är en kraftig minskning jämfört med de senaste tre åren.
  • Kostnadstäckningsgraden år 2024 för statens arbete med tillståndsprövning i första instans avseende miljöfarlig verksamhet är cirka 61 procent. Det är ytterligare minskning jämfört med de senaste tre åren.

Naturvårdsverket har föreslagit nya och justerade avgifter för att verksamhetsutövarna som prövas ska ta en större del av kostnaderna. 

Bakgrund

Naturvårdsverket ska enligt miljötillsynsförordningen lämna en redovisning till regeringen av hur tillsynen kan utvecklas och förbättras varje år. Detta är Naturvårdsverkets fjortonde redovisning sedan uppdraget infördes i miljötillsynsförordningen.

Naturvårdsverket ska även varje år redovisa ett antal uppgifter om statliga myndigheters intäkter och kostnader för tillsyn och prövning. Detta är den nionde redovisningen till regeringen. Den brukar kallas FAPT-redovisningen. 

Till redovisningarna

Kontakt

Eva Svensson, enhetschef, tillsynsvägledningsenheten, 010-698 16 10, eva.svensson@naturvardsverket.se