Vad är CBAM?

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎april‎ ‎2025

CBAM innebär att företag, organisationer och privatpersoner som handlar varor tillverkade utanför EU ska betala ett pris för de utsläpp av växthusgaser som varorna gett upphov till.

Genom CBAM ska alltså utsläpp från vissa utsläppsintensiva varor som köps in till EU prissättas likvärdigt som utsläpp för varor tillverkade inom EU. Exempel på varor som omfattas av CBAM är järn och stål, cement, konstgödsel, aluminium, vätgas och elektricitet.  

Du som köper eller importerar vissa varor från länder utanför EU kommer alltså att behöva betala för varornas utsläpp från 1 januari 2026. Redan i dag finns krav på att rapportera utsläpp kopplade till dessa importvaror.  

Varför CBAM?

Det finns en risk att utsläpp av växthusgaser flyttar utanför EU, antingen genom att företag baserade i EU flyttar produktion utanför EU, eller att EU-produkter ersätts med importerade varor tillverkade med högre klimatavtryck. CBAM syftar till att förhindra att detta sker. Importörer som köper vissa utsläppsintensiva varor från länder utanför EU ska betala ett likvärdigt pris för varornas utsläpp som företag med produktion inom EU gör.

Förslag på förenklingar i CBAM-regelverket

EU-kommissionen har föreslagit att importörer som importerar mindre än 50 ton CBAM-varor om året ska undantas från CBAM-regelverket. EU-kommissionens förenklingsförslag kommer att förhandlas mellan EU-parlamentet och ministerrådet. Om förslagen beslutas kommer förenklingarna att gälla i den definitiva perioden, tidigast 2026. Förhoppningen är att ett beslut ska kunna fattas före sommaren. 

Vi rekommenderar att importörer som förväntar sig ha import av CBAM-varor nära eller över 50 ton per år ansöker om att bli godkänd CBAM-deklarant så snart som möjligt. 

Ni behöver själva avgöra hur ni ska agera om ni har import under 50 ton om året. Naturvårdsverket kan i dagsläget inte garantera att förenklingsförslaget kommer gå igenom. Om det inte går igenom gäller nuvarande lagstiftning fortsatt. Om så blir fallet finns en risk att era sändningar kommer stoppas från 2026 om ni inte har ansökt om att bli godkänd CBAM-deklarant i god tid före 1 januari 2026. 

Mer information om föreslagna förenklingar finns på EU-kommissionens webbsida. 

Detaljerad information på engelska finns i dokumentet Omnibus I - COM (2025)87 och dess bilaga:

Carbon Border Adjustment Mechanism (taxation-customs.ec.europa.eu)

Frågor och svar om Omnibus-paketet finns här:

Q&A on simplification omnibus I and II (ec.europa.eu)

För importörer

Vägledningar om CBAM

Här kan du som importerar varor få hjälp med hur du följer reglerna om CBAM.

Läs vägledningar om CBAM
Cementblock