Ersättningar till åtgärder i odlingslandskapet

Granskad: ‎den ‎4‎ ‎juli‎ ‎2024

Här hittar du information om hur det nationella ersättningsprogrammet för restaurering av ängsmark, betesmark och hamlade träd fungerar. Du kan också ta del av vanliga frågor och svar om ersättningen.

Om det nya ersättningsprogrammet

Regeringen har beslutat att ersättning för vissa miljöåtgärder ska finansieras nationellt i stället för genom EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att inrätta ett program för dessa ersättningar som Jordbruksverket tidigare ansvarade för.

Det nationella ersättningsprogrammet ska bidra till att bevara och återställa biologisk mångfald i odlingslandskapet.

Regeringen har beslutat om en ny stödförordning som reglerar ersättning för följande åtgärder:

  • Restaurering av ängsmark och betesmark.
  • Restaurering av hamlade träd.

Det är endast dessa åtgärder som är aktuella för ersättning inom programmet under 2024.

Ersättningarna administreras av länsstyrelserna.

I vårt uppdrag om att inrätta ett nationellt ersättningssystem för restaurering och skötsel av vissa typer av ängs- och betesmarker med natur- och kulturvärden ingick också ersättning för kontinuerlig skötsel av vissa natur- och kulturmiljöer. Det gällde hamling av träd, naturvårdsbränning av ljunghed och gräsmark samt myrslåtter. Dessa åtgärder har dock inte tagits med i stödförordningen och det går därför inte att ansöka om ersättning för dem.

Andra stöd och bidrag till miljö-, natur- och kulturmiljövårdsåtgärder i landskapet 

När är det möjligt att söka bidrag?

Ansökningsperioden är 1 juni–31 augusti. Vissa länsstyrelser har dock kortare ansökningsperiod och vissa länsstyrelser har ingen ansökningstid under 2024. Besök därför din länsstyrelses hemsida för mer information om vad som gäller i ditt län.

Bidrag

Frågor och svar om det nationella ersättningsprogrammet

Den stora skillnaden är att de nationella ersättningarna har en begränsad budget, vilket innebär att medlen kan ta slut om många ansöker om ersättning. Därför kan det behöva prioriteras mellan ansökningar utifrån naturvärde och samlad nytta.

Ersättningarna som regleras av EU är rättighetsbaserade, vilket innebär att en ansökan som uppfyller villkoren ger rätt till ersättning.

 

Ansökan

Ansökningsperioden är 1 juni–31 augusti. Vissa länsstyrelser har dock kortare ansökningsperiod och vissa länsstyrelser har ingen ansökningstid under 2024.

Under 2024 går det att ansöka om ersättning för restaurering av ängs- och betesmarker samt restaureringshamling.

 

Programmet vänder sig till lantbrukare och andra markförvaltare, till exempel markägare, arrendatorer, stiftelser och föreningar.

Statliga myndigheter och kommuner kan inte få del av dessa ersättningar.

Nej, programmet riktar sig både till lantbrukare och andra markförvaltare. Till exempel kan markägare, arrendatorer, stiftelser och föreningar ansöka om ersättning. 

Den som ansöker om ersättning ska antingen äga eller arrendera det markområde som åtgärden gäller, eller ha medgivande från markägaren eller arrendatorn att utföra åtgärden.

Myrslåtter

Ersättning för slåtter av myrmarker skulle ursprungligen ha ingått i programmet, men regeringen har hittills inte anvisat några medel till myrslåtter. Myrslåtter är inte heller med i den första stödförordning som reglerar ersättningsprogrammet.

För några år sedan gav regeringen Jordbruksverket i uppdrag att se över ersättningen för myrslåtter. Jordbruksverket föreslog att ersättningen till myrslåtterängar skulle hanteras som en separat markklass inom miljöersättningen för skötsel av betesmarker och slåtterängar. Senare beslutade regeringen att Naturvårdsverket i stället ska ansvara för ersättningen för myrslåtter.

Det finns olika former för avtal med länsstyrelsen. Det finns därför inget generellt svar. Kontakta din länsstyrelse för mer information.

Ersättningar

Enligt stödförordningen får stöd lämnas med högst 70 procent av redovisade godkända kostnader för stödberättigande åtgärder. Detta betyder att den som vill restaurera en mark eller ett träd ska kunna redovisa sina kostnader med verifikationer och på annat sätt redovisa eget arbete.

Om ersättningarna blir översökta kommer länsstyrelsen behöva prioritera bland ansökningarna. Det finns vissa nationella prioriteringar i stödförordningen som ska följas. Utöver dessa har länsstyrelsen möjlighet att bestämma vilken typ av marker som ska prioriteras i länet med hänsyn till att förhållandena skiljer sig åt i olika delar av landet.

Rådgivning

Ja, kompetensutvecklingen fungerar precis som förut. Länsstyrelserna ansvarar för att kompetensutveckling, bland annat kurser och enskild rådgivning, genomförs.

Dessutom kommer Jordbruksverket att satsa mer på att stödja kompetensutvecklingsaktiviteter inom ett rikt odlingslandskap, med fokus på ängs- och betesmarker.