Teoriprov för jägarexamen

Här kan du se hur teoriprovet för jägarexamen ser ut och vilka förberedelser du behöver göra. Du kan även testa din enhet så att du vet att den fungerar vid provtillfället.

Teoriprovet ska avläggas på en enhet som du själv tar med till provtillfället. Provet kan avläggas på en mobiltelefon eller surfplatta men enheten måste ha tillgång till internetuppkoppling. Provet kommer fungera om din enhet är ett par år gammal. Se till att uppdatera din enhets operativsystem. Om din enhet endast har WiFi, måste du försäkra dig om att WiFi erbjuds i provlokalen. För detta kan du ta kontakt med din provledare. Ladda hem appen Teoriprov för jägarexamen i App Store eller Google Play. Appen är 65 MB stor. 

Teoriprov för jägarexamen i App Store (apple.com) 

Teoriprov för jägarexamen på Google Play 

Testa innan du startar 

I appen kan du utföra ett övningsprov. Du får då se hur provet är utformat och kan testa den enhet du kommer att använda vid provet. Du kan klicka dig igenom ett par frågor och se annan funktionalitet. Kom ihåg att använda den enhet du planerar att använda vid provet. Om något ser märkligt ut kan det bero på att vi inte stödjer den enhet du provar med. Testa då med en annan enhet. Undersök så att du kan ställa din enhet i ett läge där du inte tar emot samtal eller notiser, men ändå har tillgång till internet. Provet pausas och kan avbrytas om allt för mycket störningar förekommer. 

Beskrivning av samtliga 16 ämnesområden 

Instruktionsfilm  

Youtube video

 

Att tänka på under provet 

Se till att ha ordentligt med batteri i din enhet. Ta gärna med en laddare när du ska avlägga det skarpa provet. Kontrollera att du kan koppla upp till provlokalens WiFi. Om du inte kan det måste du ha minst 80 MB surf på ditt abonnemang. För att provgenomförandet ska gå smidigt utan onödiga störningar, ska du stänga alla andra appar som körs i bakgrunden på din enhet. Provledaren kan kräva att du gjort detta. Provledaren kommer att notifieras om du lämnar applikationen när provet startats. Vid provet får du inte använda några tillbehör eller hjälpmedel. (till exempel kursmaterial eller hörlurar) Om provet avbryts på grund av något ovan så kommer ditt prov rättas som underkänt. 

Ta dig tid att läsa den information som visas i applikationen innan provet. Provet startar inte förrän du bestämmer det. Provet består av 70 frågor som ska besvaras under 60 minuter. En fråga består av en frågestam, ibland följt av en bild, samt fyra (4) svarsalternativ. Endast ett (1) av dessa fyra alternativ är korrekt. Se till att under provet bokmärka de frågor som du vill titta på igen senare. Detta är det bästa sättet att navigera i provet. Om du har obesvarade frågor kommer du få en varning om detta innan du lämnar in provet. När du lämnat in provet kommer du först presenteras ett preliminärt resultat baserat på antal rätt. Din provledare måste godkänna detta resultat innan du är helt godkänd i jägarexamens teoriprov. 

Efter provet 

Efter ditt prov kan du logga in i Jägarregistret för att kontrollera att din examen registrerats. Här ska även dina praktiska prov registreras när du avlagt dessa. I Jägarregistret redovisas hur du presterat inom de olika kategorierna i teoriprovet. Detta är speciellt användbart om du misslyckats och vill veta inom vilka områden du behöver studera mer. 

Logga in i jägarregistret 

För dig utan svenskt personnummer 

Om du inte har ett svenskt personnummer behöver du skapa en profil i Jägarregistret. När du vill starta provet ska du logga in till den profilen. Du behöver då veta din e-postadress eller jägar-ID samt ditt lösenord. Resultatet från ditt prov kommer senare visas under den profilen. Provet finns endast tillgängligt på svenska. 

Skapa profil i Jägarregistret