Vandringsleder där staten inte är huvudman

Granskad: ‎den ‎21‎ ‎augusti‎ ‎2024

Många av Sveriges vandringsleder ligger utanför det statliga ledsystemet i fjällen och utanför skyddade områden. Naturvårdsverket har ett samordningsansvar för vandringsleder där staten inte är huvudman.

Vandringslederna som inte ingår i det statliga ledsystemet ligger ofta närmare områden där merparten av befolkningen bor. Dessa leder är därför viktiga för att skapa ett friluftsliv för alla där så många som möjligt ska ha nära till naturen. 

Naturvårdsverket ansvarar för samordningen av vandringsleder där staten inte är huvudman. Naturvårdsverkets roll är att stödja ledsamordnare, ledansvariga och ledförvaltare i arbetet med långsiktigt hållbara vandringsleder till förmån för såväl friluftsliv, hälsa och attraktiv platsutveckling. 

För att uppnå en långsiktigt hållbar och kvalitetssäkrad ledinfrastruktur behövs samverkan, samordning och utveckling av arbetet med vandringsleder. Genom Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling skapas förutsättningar för tillämpning, förvaltning och utveckling av Nationellt ramverk för vandringsleder på såväl lokal som regional och nationell nivå, genom representantskap i alla led.

Nationellt ramverk för vandringsleder

Projektet Nationellt ramverk för vandringsleder (2019–2022) har tagit fram gemensamma standarder och det finns sedan 2022 ett ramverk som är öppet och tillgängligt som stöd och hjälp för alla som arbetar med utveckling och förvaltning av vandringsleder. 

Projektet finansierades av Tillväxtverket och Jordbruksverket via europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Tourism in Skåne var projektägare och Visit Dalarna stod för projektledning. Visit Värmland, Region Västerbotten, Turistrådet Västsverige och Linköpings stift ingick också i projektorganisationen. Bakom initiativet står Regionala Nätverket för Besöksnäring och Turism (RNBT). Projektgruppen arbetade fram ramverket tillsammans med olika myndigheter, organisationer och föreningar som är berörda i arbetet med vandringsleder.

Ramverket är ett nationellt system av kvalitetskriterier och verktyg som är öppet och tillgängligt som stöd och hjälp för alla som arbetar med utveckling och förvaltning av vandringsleder. Ramverkets rekommendationer gäller för låglandsleder utanför det statliga systemet och ska bidra till höjd kvalitet och gemensam standard på svenska vandringsleder över tid. 

Nationellt ramverk för vandringsleder (www.ramverkvandring.se)

Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling (pdf)

Presentation: Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling (pdf)

Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling

Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling redogör för omhändertagandet av Nationellt ramverk för vandringsleder och beskriver rollfördelning, deltagande parters förhållande till varandra, organisation, arbetssätt och årsprocess.

Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling (pdf)

En förutsättning för att samverkansmodellen ska fungera är att det finns en fungerande lokal och regional samordning. I syfte att förbättra förutsättningarna för stärkt regional samordning och organisering av vandringsleder fördelar Naturvårdsverket bidrag till ändamålet. Bidraget fördelas inom ramen för den särskilda satsning på vandringsleder och fjälleder som regeringen aviserat mellan 2022 och 2027. 

Mer information om bidrag för organisering av vandringsleder hittar du här:

Organisering av vandringsleder

Sändlista för vandringsledsaktörer

För intresserade vandringsledsaktörer finns en sändlista som hålls aktuell av Naturvårdsverkets samordnare. 

Via sändlistan delas information om arbetet med vandringsleder hos Naturvårdsverket och andra relevanta aktörer. Via sändlistan går också inbjudan till Vandringsledsforum ut. Vandringsledsforum är en nationell träff som är öppen för alla i ledsverige att delta i och som syftar till att erbjuda möjlighet att utbyta erfarenheter, ta del av ny kunskap och ges stöd i arbetet med att tillhandahålla och utveckla hållbara vandringsleder där Nationellt ramverk för vandringsleder är ledstjärnan.

Dokumentation från senaste Vandringsledsforum

Kontakt

Vill du stå med på sändlistan? Kontakta Lisa Diehl, Naturvårdsverket. lisa.diehl@naturvardsverket.se

Vägledning, en guidning för hur ett resurseffektiv- och kvalitetssäker förvaltning går till på de statliga leder: 

Förvaltning av leder i fjällen

Ledinformation på Lantmäteriets webbplats