Hundar i naturen
Hundar är välkomna i naturen men för att skydda vilda djur behöver du alltid ha kontroll på din hund.
Du gör allemansrätt när du har din hund i koppel, så att vilda djur och även människor som är rädda för hundar får lugn och ro. Under perioden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hunden får inte springa lös då, och i de allra flesta fall betyder det att du måste koppla din hund.
Så gör vi allemansrätt
- Koppla hunden när vilda djur har ungar, mellan 1 mars – 20 augusti.
- Ha alltid hunden i koppel nära betande djur och i renbetesmarker.
- Ha alltid koppel på hunden när ni vistas i nationalparker eller naturreservat.
Hindra hunden från att spring lös
Naturvårdsverket tolkar av lagen om att hundar ska hindras från att springa lösa, som att hunden i de flesta fall ska hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under perioden 1 mars till 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du som hundägare behöver ha samma kontroll över din hund som om ett motsvarade osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller är instängda.
Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. Lagen gäller i princip på all naturmark, även större parker och liknande. Du hittar information om vad som gäller på Sveriges Riksdags webbplats.
Full kontroll även annan tid
Du som hundägare måste hindra din hund från att störa vilda djur även under andra tider på året. Det innebär att din hund får vara lös så länge du kan se den, förutsatt att du kan stoppa hunden eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Hunden ska gå i koppel eller i lina om du inte kan ha den kontrollen över din hund.
Undvik skada eller olägenhet på djur
Tänk på att en hund som springer löst i naturen får kopplas av en jakträttshavare, som ofta är markägaren eller någon som företräder denne. Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. Du som hundägare har ett strikt ansvar att din hund inte orsakar ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller både vila djur och betande tamdjur. Även om en hund inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, så räknas det som skada eller olägenhet.
Kopplingstvång i alla nationalparker
I alla Sveriges nationalparker ska din hund alltid vara kopplad, oavsett hur bra lydnad du har på din hund. Det är med andra ord förbjudet att ta med en hund som inte är kopplad i ett fysiskt koppel. I vissa skyddade områden kan det vara förbjudet att ta med hund, kolla upp vad som gäller innan.
Några undantag finns där hundar endast är tillåtna vissa tider på året och på vissa platser
Vadvetjåkka nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas i parken under tiden 1 januari till 30 april.
Abisko nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas i parken under tiden 1 januari till 30 april. Det är tillåtet att under hela året ha kopplad hund på vägar och markerade leder samt i omedelbar närhet till turiststationen och Abiskojaurestugorna.
Muddus/Muttos nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas på Rallarstigen.
Padjelanta/Badjelánnda nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas på Kungsleden.
Sarek nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas på Kungsleden.
Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas på Kungsleden samt området mellan kraftledningen och Stuor Julevu/Stora Lulevattens sjösystem.
Pieljekaise nationalpark
Hundar måste alltid vara kopplade och får endast vistas i parken under tiden 1 januari till 30 april. På Kungsleden får dock kopplad hund följa med under hela året.
Gotska sandön nationalpark
Inga husdjur får tas iland på ön.
Ofta kopplingstvång i naturreservat
I vissa naturreservat med känsligt djurliv, med betande boskap eller många besökare måste din hund vara kopplad, oavsett hur bra lydnad du har på den. Läs informationsskylten vid entrén till naturreservatet eller fråga länsstyrelsen eller kommunen för att ta reda på vad som gäller just där.