
Utvecklingen av järvstammen
Totalt hittades 164 järvföryngringar i Skandinavien, varav 101 i Sverige och 63 i Norge. Baserat på de antal föryngringar som hittats 2018–2020 beräknas den skandinaviska populationen 2020 till 1069 vuxna järvar som är ett år eller äldre (95 procent CI = 922–1335, varav 687 (572–891) i Sverige.
Årets populationsuppskattning är högre än fjolårets för Skandinavien som helhet. I den norska delen av populationen har antalet ökat med 14 procent, och i den svenska har den ökat med 1 procent jämfört med 2019.
Tillståndet för järvstammen
Den genetiska variationen hos de skandinaviska järvarna är förhållandevis liten, beroende på att arten förekommer i låga antal och har ett begränsat utbyte med andra populationer. I dagsläget finns inget som tyder på att järvstammen påverkas negativt av detta. På längre sikt är det dock viktigt att det sker ett genetiskt utbyte med den större sammanhängande populationen i Finland och Ryssland.
I Sverige har det sedan 1990-talet funnits viss förekomst av järv i skogslandskapet långt ifrån fjällen. Med expansionen av järvstammen söderut och österut under senare år är observationer av järv i skogslandskapet numera relativt vanligt i flera län. Därmed förefaller den genetiska isoleringen som tidigare har konstaterats bland skogsjärvarna inte längre vara något större problem.
I enlighet med regeringens senaste rovdjursproposition från 2013 har Naturvårdsverket beslutat att järvens referensvärde för gynnsam bevarandestatus (GYBS) är 600 järvar. GYBS innebär att arten ska vara en livskraftig del av den svenska naturen på lång sikt, . Årets populationsuppskattning visar att järvstammen ligger över detta referensvärde. På den svenska rödlistan återfinns järven i kategorin sårbar (VU).
Järvens utbredningsområde
Från att i huvudsak ha varit knuten till fjällområdet samt gränslandet mellan skog och fjäll, har järven börjat återetablera sig i skogslandskapet. Utbredningsområdet har i på senare år utvidgats såväl österut som söderut. Föryngring av järv har under 2020 konstaterats i länen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Dalarna och Värmland.

Historik
Under 1800-talet hade järven sin huvudsakliga utbredning i renskötselområdets fjäll- och skogstrakter. Enligt fångststatistik från den här tiden hade järven ett större geografiskt utbredningsområde än i dag och fanns sannolikt även i Värmland och Dalarnas skogstrakter, men i relativt små stammar. Enstaka järvar fångades så långt söderut som i Skåne, Blekinge och Småland.
Järvarna försvann i Värmland och Dalarna under mitten av 1800-talet och i början av 1900-talet ansågs den ha försvunnit från Västernorrland. Järvstammen fortsatte att minska under 1900-talet, främst på grund av jakt. Under 1960-talet uppskattades antalet i Sverige till cirka 100. Järven fridlystes 1969 och därefter har den svenska populationen sakta återhämtat sig.