Flygoperatörer

Övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp
Flygoperatörer ska ha en godkänd övervakningsplan och lämna en verifierad utsläppsrapport till Naturvårdsverket senast den 31 mars och överlämna utsläppsrätter senast den 30 september.
För flygoperatörer krävs inget tillstånd, men det måste finnas en godkänd övervakningsplan för utsläppen. Att bedriva flygverksamhet utan godkänd övervakningsplan är inte tillåtet enligt lagen (2020:1173) om vissa utsläpp av växthusgaser
Det är Naturvårdsverket som godkänner övervakningsplanen för flygoperatörer som ska administreras av Sverige.
Mall för övervakningsplan (engelska) (xls)
Se sidan Lämna in handlingar för vägledning om hur du lämnar in en övervakningsplan:
Om rapportering för flyget
Flygoperatörer som omfattas av EU ETS och/eller CORSIA ska varje år rapportera sina utsläpp via en Excel-mall. Mallen är kombinerad för EU ETS och CORSIA.
Alla aktörer som omfattas av EU ETS ska rapportera sina utsläpp av växthusgaser senast den 31 mars året efter det år som utsläppen skett till Naturvårdsverket. Se sidan Lämna in handlingar för vägledning om hur du lämnar in en utsläppsrapport:
Mall för utsläppsrapportering – kombinerad för ETS och Corsia och Schweiz (xlsx)
Senast den 30 september ska motsvarande antal utsläppsrätter överlämnas i unionsregistret.
För frågor som rör unionsregistret hänvisar vi till Energimyndigheten som administrerar den svenska delen av unionsregistret:
Så fungerar unionsregistret (energimyndigheten.se)
Sen rapportering eller överlämning är förknippat med sanktionsavgift:
MRR – EU-förordningen om övervakning och rapportering av utsläpp
EU-kommissionens genomförandeförordning som kallas MRR (från engelskans Monitoring and Reporting Regulation) reglerar kraven på övervakning och rapportering av utsläpp.
Från 1 januari 2025 gäller en ny version av MRR med nummer 2018/2066. Ni finner den här:
MRR som gäller från 1 januari 2025 (eur-lex.europa.eu)
Se även kommissionens vägledning:
General Guidance on MRR issues for Aircraft Operators (climate.ec.europa.eu)
För flygoperatörer innebär ändringarna i MRR bland annat nya krav för övervakning av icke-koldioxideffekter. Läs mer nedan.
Övervakning av icke-koldioxideffekter
Flyget påverkar klimatet på två sätt, dels genom utsläpp av koldioxid och dels genom kondensstrimmor (som i lagstiftningen kallas icke-koldioxideffekter). När man bränner flygbränsle får man förutom koldioxid vattenånga, kväveoxider, sotpartiklar, och luftburna partiklar som kan bestå av sot eller svavel.
Från den 1 januari 2025 gäller nya regler för övervakning, rapportering och verifiering av icke-koldioxideffekter. Då ska flygoperatörer rapportera utsläpp av CO2-ekvivalenter per flygning med hjälp av flyginformation, flygplans- och bränsleegenskaper, prestandainformation och väderdata. I slutet av 2027 kommer kommissionen att publicera en rapport om resultaten och, om så är lämpligt, lägga fram ett lagstiftningsförslag.
För att läsa mer om rapportering av data om icke-koldioxideffekter se länk:
MRV non-CO2 data collection Guidance for Aircraft Operators (climate.ec.europa.eu)
AVR – förordningen om ackreditering och verifiering
EU-kommissionens genomförandeförordning 2018/2067, även kallad AVR (från engelskans accreditation and verification regulation), reglerar kraven på ackreditering och verifiering inom EU ETS. De ackrediterade kontrollörerna ska uppfylla kraven i förordningen. De företag som verifierar utsläppsrapporter ska vara ackrediterade av ett nationellt ackrediteringsorgan. I Sverige är det Swedac som är ackrediteringsorgan. Som flygoperatör är man dock inte begränsad till att anlita en verifierare som är ackrediterad av ackrediteringsorganet i det egna landet.
Ackrediteringen gäller för de specifika verksamhetstyper kontrollören ackrediterat sig för, det är därför viktigt att säkerställa att den verifierare man anlitar är ackrediterad just för att verifiera en utsläppsrapport för en flygoperatör.
På Swedacs hemsida kan du läsa mer om reglerna för ackreditering och på EA:s (European co-operation for Accreditation) hemsida kan du hitta information om ackrediteringsorgan i övriga EU-länder.
Swedacs information om EU ETS och ackreditering av verifierare (swedac.se)