Strandskydd - en vägledning för planering och prövning

Införa strandskydd vid små vatten
Länsstyrelsen får i vissa fall besluta att strandskydd ska gälla vid små vatten med särskild betydelse för att säkerställa något av strandskyddets syften.
En möjlighet att införa strandskydd behövs eftersom det inte sällan finns höga naturvärden i och omkring små insjöar och smala vattendrag. Strandskyddet vid små vatten kan, särskilt i tätbebyggda områden, även ha betydelse för att trygga förutsättningarna för allemansrättsligt tillgängliga strandområden.
Sidan vänder sig till
Handläggare på länsstyrelser.
Bra att veta
Möjligheten att införa strandskydd vid små sjöar och vattendrag är ny och gäller från 1 juli 2025.
Lagstiftning
Strandskyddet i miljöbalken
Strandskyddsbestämmelserna finns i sjunde kapitlet miljöbalken (1998:808), som handlar om skydd av områden. Paragraferna 13-18 talar om vad som avses med strandskydd och vilka bestämmelser som gäller inom sådant område. I paragraferna 25-26 behandlas så kallad intresseprövning, det vill säga vägningen mellan enskilda och allmänna intressen.
7 kap. Miljöbalk (1998:808) (riksdagen.se)
I förarbetena till den ändrade strandskyddslagstiftningen, propositionen 2008/09:119, kan du läsa mer om strandskyddsbestämmelserna, bland annat motiven bakom dem och kommentarer till varje bestämmelse. I förarbetena till miljöbalken, proposition 1997/98:45, kan du läsa ännu mer om strandskyddsbestämmelserna. Intentionerna i lagtexten är desamma, men det finns en viss brist på överensstämmelse eftersom lagtexten delvis är annorlunda formulerad. Motiven finns i kapitel 4.13.2 under rubriken ”Strandskyddsområden” samt i kapitel 4.13.3. Kommentarerna till varje bestämmelse finns i kapitel 5.1.7 under rubrikerna ”Strandskyddsområde” samt ”Intresseprövning”.
Proposition Strandskyddet och utvecklingen av landsbygden (2008/09:119)
Miljöbalkspropositionen (1997/98:45)
I proposition 2013/14:214 beskrivs länsstyrelsens möjlighet att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.
Proposition Strandskyddet vid små sjöar och vattendrag (2013/14:214)
Det finns också en förordning om områdesskydd enligt miljöbalken (1998:1252). I förordningen regleras bland annat myndigheternas skyldigheter och befogenheter.
Förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. (riksdagen.se)
I miljötillsynsförordningen 2011:13 regleras tillsynsansvaret för strandskydd.
Strandskyddet i plan- och bygglagen
Följande paragrafer i plan- och bygglagen omfattas av strandskyddslagstiftningen:
3 kapitlet (Översiktsplan): 5-6 §§ , 10 §, 16 § (riksdagen.se)
4 kapitlet (Reglering med detaljplan och områdesbestämmelser): 17 §, 33 § (riksdagen.se)
5 kapitlet (Att ta fram detaljplaner och områdesbestämmelser): 14 §, 22 § (riksdagen.se)
11 kapitlet (Tillsyn, tillträde, ingripanden och påföljder): 10-11 §§ (riksdagen.se)
Länsstyrelsens kan införa strandskydd
Länsstyrelsen får i det enskilda fallet besluta att strandskydd ska gälla upp till 100 meter från strandlinjen vid en insjö vars vattenyta är högst en hektar samt vid en sträcka av ett vattendrag som inte är bredare än två meter. Ett sådant beslut får endast avse områden som har särskild betydelse för att säkerställa något av strandskyddets syften.
Införande av strandskydd med stöd av 13 a-b §§ borde inte vara aktuellt vid sådana små sjöar och vattendrag som har undantagits från strandskydd genom den tidigare möjligheten till generella undantag. En förutsättning för dessa generella undantag var nämligen att strandområdet bedömdes uppenbart sakna värde för strandskyddets syften. Äldre beslut om att generellt undanta vissa vatten från strandskydd kommer fortsatt att gälla.
Möjligheten att besluta om att utvidga strandskyddsområdet till högst 300 meter från strandlinjen ska inte omfatta dessa vatten.
Särskild betydelse för strandskyddets syften
Ett område bör kunna komma i fråga för införande av strandskydd endast om det hyser betydande naturvärden eller är av särskild betydelse för den allemansrättsliga tillgången till strandområden. Det är det berörda området som avses.
Kravet på att området ska vara av särskild betydelse innebär att det inom området måste finnas något eller några förhållanden som har mer påtaglig betydelse för säkerställande av strandskyddet syften. Införande av strandskydd är inte avsett att exempelvis skydda värdefulla vattenområden nedströms, det är själv området som skyddas som ska hysa betydande naturvärden.
Att ett område omfattas av någon annan form av områdesskydd eller är av riksintresse för naturvården eller friluftslivet enligt 3 kap. 6 § eller 4 kap. miljöbalken kan vara en indikation på att det även kan vara av särskild betydelse för något av strandskyddets syften.
Tröskeln är högre för att införa strandskydd vid små insjöar och smala vattendrag än för att exempelvis besluta om att utvidga strandskyddet enligt 7 kap. 14 § andra stycket miljöbalken.
Naturvårdsverkets bedömning av särskild betydelse
Naturvårdsverkets bedömning är att områden som kan anses ha särskild betydelse för strandskyddets syften till exempel kan vara:
1. Allemansrättslig tillgång till strandområden
- Tätortsnära vatten som oavsett naturvärden kan ha höga värden för människors rekreation och välbefinnande.
- Områden som berörs av populära vandringsleder. Syftet/målet med leden behöver inte vara vattenförekomsten i sig.
- Områden där ett vattens estetiska värden i sig är värdefulla för friluftslivet, till exempel en liten fors eller ett vattenfall.
- Sjöar och vattendrag med ingen eller liten exploateringsgrad - vildmarkskänsla.
- Vissa värdefulla kulturmiljöer som vittnar om vattnets betydelse för människan.
2. Goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten
- Vattendrag med förekomst av skyddade arter i vattnet, till exempel Flodpärlmussla.
- Vattendrag med förekomst av skyddade arter på land till exempel Fuktkrävande växter och djur.
- Vattendrag med strömlekande fisk. Små vattendrag används ofta som lek och uppväxtområden för flera fiskarter (krävs skuggzon av träd).
- Vattenlevande växter och djur. Arter som är beroende av sjöar och/eller vattendrag för tex. Reproduktion, uppväxt och födosök, exempelvis insekter, fåglar och groddjur.
- Låg grad av ingrepp, intakt strandmiljö, naturliga flödesförhållanden samt omväxlande och naturliga vattenmiljöer. Sådana vattendrag och sjöar har stor betydelse som livsmiljö för många rödlistade arter. (Värdefulla vatten Skåne).
Urval och prioritering av områden
Urval
- Vilka vatten förlorar strandskydd den 1 juli 2025?
- Vilka av dessa vatten har särskild betydelse för strandskyddets syften och därmed behov av beslut om att strandskydd ska gälla?
- Remiss till kommunen – kunskap om eventuella värdefulla små vatten inom kommunen som kan behöva strandskydd.
- Hur långt behöver strandskyddet sträcka sig? (Max 100m) Inom vilket avstånd från strandlinjen finns särskilda värden? Länsstyrelsen kan besluta om mindre strandskyddsområde än 100 meter från strandlinjen.
Prioritering
- Prioritera oskyddade vatten som riskerar att exploateras. Är vattnet redan skyddat som naturreservat, nationalpark osv finns säkerligen höga naturvärden och/eller friluftsvärden men de är troligen inte hotade.
- Skogliga värdekärnor som ej hotas av exploatering skyddas primärt genom skogsvårdslagen och andra former av områdesskydd.
Exempel på underlag som stöd för bedömning av områdets värde
Skyddad natur
- Nyckelbiotoper/områden med höga naturvärden (SKS) eller beskrivningar av dessa biotoptyper för platser som inte är inventerade länka till SKS?
- Kontinuitetsskogar
- VMI - Våtmarksinventeringen
- NNK - Naturanaturtypskartan (Natura 2000)
- Ängs- och betesmarker
- Riksintresseområden friluftsliv/naturvård
- Natura 2000-områden
- Värdefulla vattendrag
- Värdekärnor för grön infrastruktur
Skogsvattenkartan
Skogsvattenkartan (skogsstyrelsen.se)
- Markfuktighetskarta SLU
- Lantmäteriets höjdmodell
- INSPIRE hydrography
Artinventeringar
- Fynddata
- Artportalen
- SLU Elfiskeregistret
Biotopkarteringar
EU:s naturrestaureringsförordning
- Område med livsmiljötyp i gott tillstånd (Art- och habitatdirektivet och naturrestaureringsförordningen), ickeförsämringskrav.
- Område med livsmiljö för arter enligt naturrestaureringsförordningen.
Lokala och regionala underlag
- Regionala friluftslivsplaner - kartläggning av viktiga friluftslivsområden.
- Länens och kommunernas naturvårdsprogram/naturvärdesöversikte
Vattendrag som varierar i bredd
Naturvårdsverket bedömer att en rimlig hantering av vattendrag som varierar i bredd bör vara att ta ett helhetsgrepp och besluta om vilka sträckor smalare än 2 m som ska omfattas av strandskydd. I samband med detta urval kan länsstyrelsen också upphäva angränsande strandskyddsområden vid sträckor upp till 3 meter där det är lämpligt och möjligt och bidrar till en bättre helhet.
Ingen ersättning till fastighetsägare
Ett beslut om att införa strandskydd vid ett litet vatten utlöser inte någon ersättningsrätt för markägaren. Införandet hindrar inte pågående markanvändning. Det hindrar heller inte byggnationer och åtgärder för areella näringar enligt 7 kap. 16 § miljöbalken.
Överklaga beslut om strandskydd
Av 18 kap. 1 § 1 miljöbalken framgår att det är regeringen som prövar överklagade beslut tagna av statliga myndigheter som rör bl.a. bildande och ändring av strandskyddsområden. Det innebär att beslut om att införa strandskydd kan överklagas till regeringen. Beslutet om att införa strandskydd gäller omedelbart även om det överklagas.
Handböcker
Information om strandskydd finns mer utvecklad i Naturvårdsverkets handböcker.