Oexploderad ammunition

Denna vägledning beskriver principer för prioritering, riskvärdering och skälighetsbedömning av de förorenade och avvecklade skjutfält som har oexploderad ammunition (OXA).
Syftet med vägledningen är att utgöra en gemensam utgångspunkt för prioritering av statliga myndigheters åtgärdsbehov vid förorenade områden samt avvecklade skjutfält med oexploderad ammunition (OXA). Ambitionen är att gemensamma utgångspunkter för statliga myndigheter ska bidra till mer transparent, systematisk och effektiv hantering av statens åtgärdsbehov och bästa miljö- och samhällsnytta samt även öka samverkan mellan myndigheterna.
Sidan vänder sig till
Statliga myndigheter som har ansvar för avhjälpande åtgärder på områden som har OXA.
Bra att veta
Vägledningen har tagits fram i samverkan med Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) och Trafikverket.
Ladda ner vägledningen
Här kan du ladda ner vägledning för hantering av statens förorenade områden och avvecklade skjutfält med oexploderad ammunition.
Bakgrund
Vägledningen har tagits fram inom ramen för ett regeringsuppdrag som Naturvårdsverket fick i regleringsbrevet för 2018. Avsikten är att statliga myndigheter ska använda vägledningen som utgångspunkt vid hanteringen av sin miljöskuld relaterad till förorenade områden och avvecklade skjutfält med oexploderad ammunition (OXA). Vägledningen fungerar också som ett avstamp för fortsatt myndighetssamverkan kring hanteringen av sådana områden.
Vägledningen har tagits fram i samverkan med Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) och Trafikverket. Dessa myndigheter bedöms inneha det mest betydande åtgärdsansvaret för förorenade områden och nedlagda skjutfält med OXA som uppstått till följd av statlig verksamhet. Vidare omfattades dessa myndigheter av den granskning avseende hanteringen av statligt förorenade områden som Riksrevisionen genomförde 2016.
Naturvårdsverket förvaltar vägledningen genom att uppdatera den utifrån resultaten av myndigheternas fortsatta samverkan.
Vägledningen publicerades i april 2019.