Vägledning

Tillstånd för utsläpp av växthusgaser

Granskad: ‎den ‎28‎ ‎juni‎ ‎2024

Alla verksamhetsutövare som omfattas av ETS 2 måste från och med den 1 januari 2025 ha tillstånd till utsläpp av växthusgaser från Naturvårdsverket för att få bedriva sin verksamhet. På den här sidan kan du ta del av information, vägledningar och mallar om tillståndsprocessen.

Tillståndsplikt innebär en skyldighet att övervaka och rapportera utsläpp från sina bränsleströmmar. Från och med 2028 ska även utsläppsrätter överlämnas för föregående års utsläpp som omfattas av ETS 2. En tillståndsansökan ska innehålla en beskrivning av hur verksamhetsutövaren kommer övervaka sina bränsleströmmar. Detta beskrivs i en övervakningsplan som lämnas in i samband med tillståndsansökan.  

Arbete pågår hos EU-kommissionen för att ta fram ett digitalt rapporteringssystem (EU ETS Reporting Tool, ERT) där verksamhetsutövare ska lägga in sina övervakningsplaner och där tillståndsansökan ska göras. EU-kommissionen har under våren publicerat ett tillfälligt Excel-formulär för övervakningsplanerna. Excel-formuläret kommer att innehålla samma struktur och funktioner som kommande rapporteringssystem. Ni som verksamhetsutövare kan därmed påbörja er tillståndsprocess redan under våren 2024.

EU-kommissionen har tagit fram ett digitalt rapporteringssystem (EU ETS Reporting Tool, ERT) där verksamhetsutövare ska lägga in sina övervakningsplaner och där tillståndsansökan ska göras.Ni som verksamhetsutövare kan därmed påbörja er tillståndsprocess redan idag. Frivillig deadline för övervakningsplaner är satt till den 31 augusti 2024. 

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till dig som är verksamhetsutövare inom ETS 2.

När behöver man tillstånd?

En ansökan om tillstånd måste göras i god tid innan en tillståndspliktig aktivitet inom ETS 2 påbörjas. 

Dokument och handlingar i tillståndsansökan

Ansökan om tillstånd görs till Naturvårdsverket genom att en övervakningsplan för övervakning av utsläpp, tillsammans med ytterligare dokument såsom riskbedömning, skickas in via EU-kommissionens digitala rapporteringsverktyg. Vilka dokument som krävs varierar delvis på vilken verksamhet som bedrivs. 

Övervakningsplanen 

Övervakningsplanen beskriver hur utsläppen av koldioxid från de bränslen som tillgängliggörs för konsumtion ska övervakas. Vilken information som övervakningsplanen ska innehålla framgår i bilaga I i genomförandeförordning för övervakning och rapportering av utsläpp (2018/2066) även kallad MRR. Du kan läsa mer om innehållet av övervakningsplanen här:

Övervakning av utsläpp

Dokument utöver övervakningsplanen

Utöver övervakningsplanen krävs det enligt MRR flera andra dokument. Beroende på verksamhetens storlek behöver inte alla dokument godkännas av Naturvårdsverket. Naturvårdsverket kan dock begära in dokumenten i samband med granskning av verksamhetens övervakningsplan. De huvudsakliga dokumenten är följande:

  • Osäkerhetsbedömningar. Enligt artikel 12.1 i MRR ska osäkerhetsbedömningar medfölja en övervakningsplan. Verksamhetsutövare med låga utsläpp behöver enligt artikel 75n.2 i MRR inte lämna in en osäkerhetsbedömning.
  • Provtagningsplan. Enligt artikel 33 i MRR ska provtagningsplaner medfölja en övervakningsplan. En provtagningsplan krävs för varje bränsleflöde där beräkningsfaktorer bestäms via analys.
  • Riskbedömning. Enligt artikel 12.1 i MRR ska en riskbedömning göras samt redovisas för Naturvårdsverket tillsammans med övervakningsplanen. Verksamhetsutövare med låga utsläpp behöver, enligt artikel 75n.2 i MRR, inte redovisa riskbedömningen till Naturvårdsverket.
  • Förfaranden för dataflödesaktiviteter och kontrollsystem ska upprättas, enligt artikel 58 i MRR. De ska bland annat ska säkerställa att rapporterade utsläpp inte innehåller felaktigheter och att data sparas och hanteras på ett tillförlitligt sätt. Övergripande beskrivningar av dessa förfaranden ska ges i övervakningsplanen.
  • Andra rutiner som krävs enligt bilaga I MRR, bland annat om regelbunden utvärdering av övervakningsplanens lämplighet, ska upprättas och beskrivas övergripande i övervakningsplanen.
  • Motiv avseende orimliga kostnader eller teknisk genomförbarhet ska redovisas enligt artikel 75d eller 75c i MRR. En verksamhetsutövare som tillämpar lägre nivåer än vad som krävs enligt MRR behöver motivera att det antingen leder till orimliga kostnader eller är tekniskt ogenomförbart att tillämpa en högre nivå.

Inlämning av övervakningsplan

Nedanstående bild illustrerar verksamhetsåret 2024 samt processen för att erhålla tillstånd. Alla aktörer som bedriver verksamhet inom ramen för ETS 2 måste ha erhållit tillstånd senast den 1 januari 2025. Naturvårdsverket planerar att under våren 2024 tillhandahålla vägledningar och anordna informationsmöten för blivande verksamhetsutövare. Verksamhetsutövare kan redan nu påbörja arbetet med sina övervakningsplaner med stöd av EU-kommissionens Excel-mall för övervakningsplaner. Det finns även en frivillig deadline för övervakningsplaner den 31 augusti 2024. 

Figur som visar tidplan för inlämning av övervakningsplan inom EU ETS 2 år 2024
Figur: Tidplan för inlämning av övervakningsplan (ÖP) 2024
ETS 2

Referensbibliotek

I referensbiblioteket hittar du bland annat vägledningar, länkar till e-tjänster, lagstiftning och material från informationstillfällen.

Referensbibliotek
Hyllor med böcker på ett bibliotek