Publikation

Arbetsmaskiners klimat- och luftutsläpp

Redovisning av regeringsuppdrag om kartläggning och förslag för minskade utsläpp
En hjullastare som lastar av

Om publikationen

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag kartlagt klimat- och luftutsläppen från arbetsmaskiner och föreslagit åtgärder för att nå miljökvalitetsmålen Frisk luft och Begränsad klimatpåverkan. I rapporten lämnas en bred uppsättning förslag för att förbättra informationen om arbetsmaskinerna och deras utsläpp och för att skärpa styrningen mot minskade utsläpp.

  • Ett nytt särskilt arbetsmaskinsregister föreslås för att förbättra utsläppsberäkningar och styrningsmöjligheter. Registerplikten inriktas mot större maskiner som bidrar till höga utsläpp och föreslås omfatta traktorer, motorredskap klass I samt motorredskap klass II med tjänstevikt över 1,5 ton. Åldersgränser för registerplikt föreslås för att undanta äldre maskiner med begränsad användning.
  • Miljözonsbestämmelser för arbetsmaskiner föreslås för att förbättra luftkvaliteten i stadskärnor.
  • Ett register förbättrar även möjligheten att ställa miljökrav vid offentlig upphandling. Upphandlingskrav bör skärpas så att Trafikverkets krav på arbetsmaskiners bränsleanvändning även gäller för övriga statliga myndigheter.
  • Nedsättningen av koldioxidskatten för gruvindustri, skogs-, jord- och vattenbruk föreslås fasas ut. För gruvindustri och skogsbruk föreslås utfasningen vara helt genomförd senast år 2025 och att ett första steg tas 2020. För jord- och vattenbruk föreslås 2030 som slutår och att ett första steg tas 2022.
  • Stödet till forskning, utveckling, demonstration och marknadsintroduktion för ny teknik föreslås ökas. Samarbetet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI), föreslås få en utökad statlig finansiering med 50 miljoner kronor per år med inriktning mot arbetsmaskiner.
  • Ett samordningsansvar för myndigheternas arbete för minskade klimat- och luftutsläpp från arbetsmaskiner föreslås läggas på Energimyndigheten, medan Naturvårdsverket framöver bör tar ett större samordningsansvar för den så kallade arbetsmaskinsmodellen och dess beräkningar av utsläpp.
ISBN
978-91-620-6826-4
Utgiven
‎4‎/‎1‎/‎2018
Sidor
145
Omslagsbild