Publikation

Åtgärdsprogram för skalbaggar på gammal asp

Cinnoberbagge (Cucujus cinnaberinus) Aspsplintbock (Leiopus punctulatus)
Cinnoberbaggeved och cinnoberbaggar.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2013 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver skalbaggarna cinnoberbaggen (Cucujus cinnaberinus) och asplintbock (Leiopus punctulatus), deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Arterna är knutna till gamla naturskogar med inslag av asp, men även bränd skog, hyggen med kvarlämnade gamla aspar och igenväxande hagmarker kan hysa arterna. Cinnoberbaggen lever som larv under barken av döda eller döende träd av främst asp. Träden är vanligen grova och skogen har god kontinuitet på död ved. Asplintbocken utvecklas i klena grenar i trädkronan på gamla aspar. Inte sällan ser man spår av arten i nedfallna grenar på marken. Båda arterna har en östlig utbredning och mer än 90 % av de idag kända förekomsterna i Sverige härrör från landskapet Uppland, det vill säga Uppsala län samt Norrtälje kommun och de förekommer inte sällan tillsammans i samma bestånd. Arterna hotas av intensivt skogsbruk, restaurering av igenväxande hagmarker samt tillvaratagande av skogsbränsle såsom flisning och vedhuggning. Inom programmet har de sju län som omfattas av åtgärdsprogrammet prioriterat att identifiera och inventera värdefulla asplandskap. Viktiga åtgärder i form av skötselbehov består både i formella och frivilliga avsättningar samt som hänsyn i skogsbruket och ett ökat lövskogsbruk. Kunskapen om var de viktigaste asptrakterna finns är också viktig samt utveckling av samarbeten med skogsbrukets aktörer. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:                  

Cinnoberbagge                   

Aspsplintbock

Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Länsstyrelsen i Uppsala län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6573-7
Utgiven
‎4‎/‎30‎/‎2013
Sidor
71
Författare
Pär Eriksson
Omslag publikation.