Publikation

Åtgärdsprogram för trumgräshoppa

(Psophus stridulus)
Trumgräshoppa, hane.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver trumgräshoppa (Psophus stridulus), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Trumgräshoppa är en stor gräshoppa som främst ses i sitt vuxenstadium i augusti – september. Hannarna spelflyger med bjärt röda vingar och gör då också ett smattrande ljud, vilket har lett till dess namn. Honorna som är större än hannarna kan inte flyga, utan har tillbakabildade vingar. Trumgräshoppan förekommer på hävdade torrbackar i sydlägen och vill ha stark solexponering och lite vind. För att optimera lokalerna är det gynnsamt med lä från kalla nordanvindar. Det behöver finnas blottad mineraljord där honorna kan lägga ägg, och även gärna inslag med lite högre vegetation/buskar i närheten där de kan gömma sig för predatorer. Gräshopporna är väl kamouflerade och framför allt honorna kan vara mycket svåra att få syn på där de sitter stilla på marken. Flest lokaler finns kvar i Östergötlands och Södermanlands län. Trumgräshoppa förekommer på väl solexponerade platser, ofta hävdade torrbackar i sydlägen. Främsta hotet mot trumgräshoppan är idag upphörd hävd i betesmarker. Igenväxning av betesmarker leder till för hög gräsvegetation, slyuppslag och kallare mikromiljöer. Betesdrift och röjning utgör de viktigaste skötselåtgärderna för arten. Dessutom föreslås inventeringar och informationsinsatser.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/101656/information

Programredovisning för 2011–2015 finns publicerad av länsstyrelsen i Södermanlands län inom länsstyrelsens rapportserie. Programredovisning från den senaste programperioden är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad i åtgärdsprogrammet.

Länsstyrelsen i Södermanlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6443-3
Utgiven
‎7‎/‎31‎/‎2011
Sidor
36
Författare
Oskar Kindvall
Omslag publikation.