Publikation

Åtgärdsprogram för ängshök

(Circus pygargus)
Ängshök, hona vid agmyr.
Granskad: ‎den ‎25‎ ‎juli‎ ‎2024

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver ängshök (Circus pygargus), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Ängshöken jagar i låglänta öppna marker som hedar, alvar, våtmarker och öppna kulturmarker. Den häckar traditionellt sett i meterhög vegetation, bland annat i våta miljöer som agmyrar (Cladium mariscus) på norra Öland och Gotland, i randzoner till slättsjöar och vattendrag och i vidsträckta buskmarker, något som på södra Öland innebär stora bestånd av tok (Dasiphora fruticosa). Någon gång efter 2012 valde större delen av de kvarvarande ängshöksparen på Öland att överge dessa biotoper för att i stället häcka i åkermark, främst i lusernvallar. Det i det närmaste totala övergivandet av naturliga biotoper och en övergång till boplatser i åkermark som skett i hela Sverige de senaste åren är överraskande. Prioriterade åtgärder har varit identifiering, inventering och restaurering av värdefulla trakter. Framsteg har gjorts med att sköta några av de utpekade lokalerna genom samarbete kring restaurerings- och skötselåtgärder med markägare i värdetrakter. För att bevara livskraftiga bestånd av arten krävs en fortsatt satsning på biotopnivå; restaurering av igenväxta vass-, ag- och tok-miljöer; sent betessläpp alternativt borttagande av betesdjur från häckningsplatser, samt skydd av åkermarkshäckande ängshök. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/100035/information

Programredovisning för 2016-2021 finns publicerad här: Programredovisning ängshök 2016-2021(pdf)

Programredovisning för den senaste programperioden är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad här: Åtgärdstabell ängshök 2016-2021 (pdf)

Länsstyrelsen i Kalmar län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet. 

ISBN
978-91-620-6465-5
Utgiven
‎5‎/‎31‎/‎2011
Sidor
51
Författare
Staffan Rodebrand.
Omslag publikation