Publikation

Åtgärdsprogram för fjällgås

(Anser erythropus)
Fjällgås.

Om åtgärdsprogrammet

Arbetet med åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver fjällgås (Anser erythropus), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Fjällgåsen var tidigare ganska vanlig i de svenska fjällen. Fram till mitten av 1950-talet var utbredningen sammanhängande från den Fennoskandiska fjällkedjan i väster till de östliga delarna av Ryssland. Arten har sedan minskat alltmer och den nuvarande utbredningen är begränsad till ett område i svenska Lappland (där förstärkning av beståndet skett genom utsättning) och i norska Finnmark. Finland har inte längre något häckande bestånd av fjällgås men de norska gässen rastar på platser i Finland under sin väg till och från övervintringsområdena i sydöstra Europa. Fjällgåsens kraftiga tillbakagång från mitten av 1900-talet kan troligen förklaras av flera samverkande negativa faktorer. I häckningsområdena kan ökade störningar, illegal jakt och vattenkraftsutbyggnad samt rödrävens expansion till högre zoner i fjällen ha medverkat till artens tillbakagång. Även igenväxning av slåttermarker vid Norrlandskusten och i inlandet kan vara bidragande till tillbakagången. Sverige har i sitt bevarandearbete valt att ändra flyttvägen till säkrare vinterområden i Holland och Tyskland. I tillägg förstärks populationen genom utsättning av uppfödda fåglar som härstammar från den ryska populationen. Åtgärder behöver fokusera på att följa utvecklingen i häckningsområdet under sommarhalvåret för att övervaka predatoraktivitet, mänsklig störning och acceptans av utsatta ungfåglar hos vilda gäss. Vidare behöver åtgärdsarbetet innefatta ökad kontroll av rödräv, kartläggning av potentiella häckningsområden och en värdering av hur mycket uppfödda ungfåglar som den vilda populationen kan ta emot.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Fjällgås (artfakta.se)

Det finns en utvärdering av arbetet mellan 2011–2017 publicerad här: 

Utvärdering av Åtgärdsprogrammet för fjällgås 2011-2017 (Diva)

Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse. En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Länsstyrelsen i Norrbottens län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6434-1
Utgiven
‎3‎/‎31‎/‎2011
Sidor
69
Författare
Åke Andersson
Omslag publikation.