Publikation

Åtgärdsprogram för väddnätfjäril

(Euphydryas aurinia)
Väddnätfjäril.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2008 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver väddnätfjäril (Euphydryas aurinia), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Väddnätfjärilen har minskat kraftigt under 1900-talet. Fjärilen är knuten till öppna miljöer med god förekomst av värdväxten ängsvädd (Succisa pratensis). Arten förekom tidigare i skogstrakternas jordbruksbygder på extensivt eller periodiskt nyttjade betesområden, nybruten mark, slåtterängar etc. Kvalitén hos artens tidigare livsmiljöer har minskat så kraftigt att den i Mellansverige idag har sina främsta förekomster i bredare kraftledningsgator. Endast på Öland förekommer den ännu på kulturskapade öppna marker, medan den på Gotland idag bara förekommer på naturligt öppna våtmarker. Även i östra och mellersta Svealand, främst i Örebro och Dalarnas län, förekommer den på ett fåtal rikkärr och mellankärr. Väddnätfjäril lever i friska till fuktiga gräsmarker som historiskt ofta använts för slåtter- eller extensivt bete. Arten förekommer också på rikkärr och periodvis översvämmade marker till exempel blekvätar på Gotland. Dessa marker har minskat framför allt till följd förändringar inom jord- och skogsbruket, som vidare orsakat att många tidigare hävdade marker har övergivits och växer igen. Andra marker planteras med träd eller betas för hårt för att fjärilen ska kunna finnas där. Åtgärder som genomförts på fastlandet är framför allt röjning av patrullstigar i kraftledningsgator där arten förekommer i samarbete med kraftbolagen och även insådd av ängsvädd. På Öland och Gotland sköts lokalerna framför allt med slåtter och även på fastlandet slåttras en del ytor. Det är viktigt att väddnätfjärils lokaler även fortsättningsvis aktivt sköts med röjning, slåtter eller möjligen varsamt bete för att inte växa igen.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/100942/information

Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Länsstyrelsen i Kalmar län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5920-0
Utgiven
‎11‎/‎30‎/‎2008
Sidor
79
Författare
Claes U. Eliasson och Jan-Olov Björklund.
Omslag publikation.