Publikation

Åtgärdsprogram för grynig påskrislav

(Stereocaulon incrustatum)
Grynig påskrislav och dess livsmiljö på Högasand.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver grynig påskrislav (Stereocaulon incrustatum), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Grynig påskrislav är en mycket sällsynt lav som återfinns på tallbevuxna sanddyner. Grynig påskrislav är upp till 3 cm hög, med korta, utåtriktade sidogrenar, tjock huvudstam med grå filt och tydliga grågröna till bruna, kulformade cephalodier och växer i glesa tuvor eller mattor. Grynig påskrislav växer i sand, ofta nära eller på stränder. Den växer i en smal gränszon mellan de öppna, instabila sanddynerna och mer stabila ytor nära tallbestånden. Laven behöver en viss störning för att vegetationen inte ska sluta sig så mycket så att den blir utkonkurrerad, men störning får heller inte bli så stor så att laven finfördelas och de fragmenterade delarna inte hinner växa till sig innan nästa störning.

Åtgärdsprogrammets mål är att se till att störningen där laven växer anpassas till artens miljökrav och att arten på sikt sprids till fler områden. I programmet ingår också att ta fram ny kunskap om artens miljökrav och dess genetik.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Grynig påskrislav (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2017–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Blekinge län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5662-X
Utgiven
‎10‎/‎31‎/‎2006
Sidor
26
Författare
Ulf Arup
Omslag publikation.