Avfall som resurs

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎januari‎ ‎2024

Naturvårdsverket redovisade regeringsuppdraget Avfall som resurs den 25 november 2021.

Naturvårdsverket fick i regleringsbrevet för 2021 i uppdrag att analysera kvotplikt för användning av återvunnen råvara och kriterier för när avfall upphör att vara avfall. Uppdraget om kriterier för när avfall upphör att vara avfall bestod bland annat i att analysera förutsättningar, inklusive för- och nackdelar med nationella kriterier, för när avfall upphör att vara avfall och göra en bedömning om det skulle kunna vara aktuellt att ta fram nationella end of waste-kriterier.

Uppdraget om kvotplikt bestod i att analysera och lämna förslag på produktgrupper eller materialflöden där kvotplikter för användningen av återvunnen råvara skulle vara lämpligt att införa. De två delarna i uppdraget har i praktiken genomförts som två parallella utredningar.

När avfall upphör att vara avfall 

Naturvårdsverket bedömer att det finns juridiska förutsättningar och att det kan vara aktuellt att införa nationella kriterier för när avfall upphör att vara avfall i Sverige. Men vi rekommenderar att regeringen avvaktar med att göra det. Verket rekommenderar att vissa aktiviteter inväntas och genomförs innan man eventuellt beslutar om nationella kriterier för vissa avfallsströmmar. Det återstår också att välja ut vilka avfallsströmmar som bör omfattas av sådana nationella kriterier. Naturvårdsverkets redovisning ger utgångspunkter för fortsatt arbete med sådana frågor i Sverige. 

Kvotplikt 

Naturvårdsverket har utformat ett analytiskt ramverk för att bedöma om kvotplikt för användning av återvunnen råvara skulle vara lämpligt eller inte. Ramverket har använts för att testa om kvotplikt för användning av återvunnen råvara skulle vara lämpligt för tre utvalda produktgrupper och materialflöden; betong, näringsämnen i mineralgödsel och plast. 

Redovisning

Kontakt

När avfall upphör att vara avfall: Elisabeth Österwall, Elisabeth.Osterwall@Naturvardsverket.se 

Kvotplikt: Björn Spak, Bjorn.Spak@Naturvardsverket.se