Publikation

Åtgärdsprogram för smällvedel

(Astragalus penduliflorus)
Smällvedelbalja vid väg 87 i Strömnäs, Jämtland, juli 2007.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver smällvedel (Astragalus penduliflorus), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Smällvedel är en pionjärväxt anpassad till dynamiken i skogslandskapet med återkommande bränder och andra störningar. I Sverige växer smällvedel naturligt i torra ljusöppna tallmoar och branta slänter på väldränerade sandiga-grusiga åsar och moräner. Arten kan även växa längs grusiga vägkanter och banvallar. Smällvedel är vårgroende och sprids endast genom frön, troligen har arten en fröbank i marken som andra astragalus-arter. För att arten ska föryngra sig krävs ett ganska tunt humusskikt och när humusskikten växer vid uteblivna störningar blir konkurrensen från till exempel ris, gräs och mossor för stor. För att arten ska trivas krävs en miljö som är öppen med stort ljusinsläpp. Arten hotas därför av igenväxning och uteblivna störningar, exempelvis uteblivna bränder som vanligtvis är gynnsamt för arten. Viktiga åtgärder är därför kopplade till röjning, naturvårdsbränning och annan typ av störning.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/116/information

Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Den senaste åtgärdstabellen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5948-4
Utgiven
‎2‎/‎28‎/‎2009
Sidor
39
Författare
Stefan Grundström
Omslag publikation.